Δούρειος ίππος (τώρα) στα νησιά ο νέος ΦΠΑ!

Δούρειος ίππος (τώρα) στα νησιά  ο νέος ΦΠΑ!

Δούρειος ίππος (τώρα) στα νησιά ο νέος ΦΠΑ!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 425 ΦΟΡΕΣ

Του
Γιώργου Κ. Στράτου
Δικηγόρου- Δημοσιογράφου

Επιλέγω αυτό το θέμα για το τελευταίο Σάββατο του Σεπτεμβρίου, ακριβώς για το τέλος του καλοκαιριού. Για το χρονικό σημείο όπου αποχωριζόμαστε τα νησιά μας, όχι μόνο λόγω του τέλους των διακοπών -όσοι αξιώθηκαν να κάνουν- αλλά και από τη σκέψη μας. Λες και τα νησιά είναι... πτυσσόμενα και εμφανίζονται μόνο για τους τουρίστες, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο επιβιώνουν από θαύμα ή από τύχη.

Αρχίζει το πιο δραματικό φθινόπωρο για τους νησιώτες μας, καθώς πολύ σύντομα θα αρχίσουν να φαίνονται στην καθημερινότητά τους οι ολέθριες συνέπειες που θα έχει η αύξηση του ΦΠΑ στην οικονομία και την κοινωνία. Δεν αφορά, όμως, μόνο αυτούς και ίσως η έννοια της νησιωτικότητας και η σημασία της για την επιβίωση της πατρίδας μας θα 'πρεπε να διδάσκονται και να αντιμετωπίζονται με περισσότερη επιμέλεια και πέραν του εγγενούς φθόνου που μας διακατέχει ως έθνος απέναντι σε όποιον προκόβει.

Η πρώτη και πιο σοβαρή συνέπεια είναι ότι θα ρημάξουν από κόσμο, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα σύνορά μας και την εθνική ασφάλειά μας.

Τα νησιά μέχρι πρότινος προστατεύονταν με μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, ως αντισταθμιστικό μέτρο για το κόστος μεταφοράς αγαθών από την ηπειρωτική χώρα. Οι χαμηλοί αυτοί συντελεστές δεν αποτελούσαν προνόμιο, αλλά εντάσσονταν στην προσπάθεια αποκατάστασης ανισοτήτων, δεν παραβίαζαν, αλλά αντιθέτως αποκαθιστούσαν ένα αίσθημα δικαιοσύνης απαραίτητο στους σύγχρονους ακρίτες μας.

Δίχως αυτό το καθεστώς δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος για να αντιληφθείς ότι: η ανταγωνιστικότητά τους στη διεθνή τουριστική αγορά δέχεται καίριο πλήγμα, καθώς οι κυριότεροι αντίπαλοι προορισμοί λειτουργούν με ασύγκριτα χαμηλότερους συντελεστές και φορολογία,
οι υφιστάμενες μακροχρόνιες συμφωνίες των ξενοδόχων μας με τα μεγάλα πρακτορεία έχουν συναφθεί ήδη με άλλον συντελεστή ΦΠΑ, είναι αδύνατο να τις επαναδιαπραγματευτούν, με αποτέλεσμα η συρρίκνωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματός τους να είναι δραματική,
άμεση συνέπεια αυτού θα είναι επιχειρήσεις να μην αντέξουν και να κλείσουν, θέσεις εργασίας να χαθούν και αναγκαστικά αρκετοί από τους κατοίκους να μετακινηθούν στην ηπειρωτική χώρα για το μεροκάματο που θα τους λείψει στον τόπο τους.

«Θα πτωχεύσουμε με γεμάτα τα ξενοδοχεία μας» είχε δραματικά προβλέψει ένας μακαρίτης Ροδίτης μεγαλοξενοδόχος.

Για να συμπληρώσετε την «ειδυλλιακή» εικόνα της νησιωτικής Ελλάδας, προσθέστε τις δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικό στην Υγεία και την Παιδεία, την «αποτελεσματικότητα» στη διαχείριση προσφύγων και μεταναστών, το ισχυρό πλήγμα στις συγκοινωνίες και τις μεταφορές μέσω των δραστικών περιορισμών των κονδυλίων για την επιδότηση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων στις άγονες γραμμές, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των ακτοπλοϊκών δρομολογίων και τη λόγω εικονικού υπολογισμού εισοδημάτων των ντόπιων δραματική περικοπή των ευρωπαϊκών πόρων για βασικά έργα υποδομής! Το μπλε του Αιγαίου μας. Βαθύ μπλε, σχεδόν μαύρο δυστυχώς!

Διαβάστε ακόμη

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο

Ανακοίνωση της παράταξης του Αντώνη Καμπουράκη για την έκπτωση του Βάιου Καλοπήτα