Δημήτρης Κρεμαστινός: «Αυτή είναι η αλήθεια για το ΚΕΕΛΠΝΟ 100%»

Απαντώντας στον Υπουργό Υγείας και στον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ.κ. Ξανθό και Πολάκη οι οποίοι - κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την Υγεία – ισχυρίστηκαν ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν ήταν ο δημιουργός του ΕΣΥ αλλά οι αγώνες των εργαζομένων επέφεραν την αλλαγή στην Υγεία και ειδικότερα προς τον κ. Πολάκη ο οποίος ανέποτυξε τις γνωστές θέσεις του για το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Κρεμαστινός είπε, στη δευτερολογία του:

«ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κύριε Πρόεδρε, είναι ένα τεράστιο θέμα. Αναφέρθηκε, δηλαδή, ότι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ευθύνη σε όλη αυτήν την ιστορία.

Πρέπει να πω –και να το ακούσει καλά ο Υπουργός, γιατί είμαι ο πρώτος Υπουργός που μετά τον κ. Σούρλα λειτούργησε το ΚΕΕΛΠΝΟ- ότι δεν έχω διορίσει ούτε έναν στο ΚΕΕΛΠΝΟ ως Υπουργός ούτε έχω στείλει κανένα σημείωμα. Το ξέρουν όλοι αυτό. Όχι μόνο αυτό, αλλά κράτησα το Διοικητικό Συμβούλιο του προηγούμενου Υπουργού και άλλαξα μόνο έναν: τον εκπρόσωπο του Υπουργού στο Διοικητικό Συμβούλιο. Τότε ήταν και ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας.

Γιατί τα λέω όλα αυτά; Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ένα Διοικητικό Συμβούλιο άμισθο, τα μέλη του οποίου εργάζονται στις δουλειές τους. Δεν είναι εκεί, δεν είναι μέσα στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Κάποτε, μάλιστα, είχε διοριστεί πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κάποιος που ήταν στη Δανία, δηλαδή εκτός Ελλάδας. Αυτό να το ξέρετε: είναι άμισθο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΕΛΠΝΟ. Αυτό σημαίνει ότι κάνουν άλλες δουλειές, δεν πάνε στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο κύριος μηχανισμός του ΚΕΕΛΠΝΟ -και αυτό θέλω να το ακούσει η Βουλή- είναι ο Υπουργός, ο οποίος έχει εκπρόσωπό του στο Διοικητικό Συμβούλιο, και το ΣΕΥΥΠ, που είναι διορισμένο από τον Υπουργό και το οποίο ελέγχει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Εάν το ΣΕΥΥΠ ή ο νομικός σύμβουλος του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν πει στο Διοικητικό Συμβούλιο ότι κάτι υπάρχει και πρέπει να αλλάξει, το Διοικητικό Συμβούλιο δεν υπάρχει μέσα στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Είναι άτομα τα οποία είναι εξαίρετοι επιστήμονες, οι οποίοι όμως δεν είναι μέρος του ΚΕΕΛΠΝΟ. Αυτό είναι ξεκάθαρο και για τη Δικαιοσύνη και για όλους.

Άρα, εάν υπάρχουν ευθύνες στο ΚΕΕΛΠΝΟ, πρέπει να κοιτάξουμε να δούμε τι είναι μέσα στο πολιτικό του πρόβλημα και στο ίδιο το ΚΕΕΛΠΝΟ. Το κάνω ξεκάθαρο για χιλιοστή φορά. Και όποιος θέλει επ' αυτού να με αμφισβητήσει. Δεν υπάρχει καμιά αμφισβήτηση. Έτσι λειτουργεί το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Κύριε Πρόεδρε, αυτό είναι το ένα θέμα.

Δεύτερον, εγώ θα έλεγα μπράβο στους Υπουργούς που ψάχνουν να βρουν σκάνδαλα, να οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη τους πάντες κ.λπ. Είμαστε μαζί τους. Όμως, να σας πω και κάτι άλλο. Η δαπάνη για την Υγεία έχει εκτιναχτεί εις το τετραπλάσιο από το 2004 μέχρι το 2009, όταν για την αντιμετώπιση της γρίπης έχουν δοθεί 200 εκατομμύρια τα οποία το ΚΕΕΛΠΝΟ ακόμα ξεπληρώνει, –έχουν δοθεί 200 εκατομμύρια, όχι 1 και 2 και 3 εκατομμύρια που μιλάμε-, όταν έχουν αγοραστεί κάμερες για να «συλλαμβάνουν» στο αεροδρόμιο αυτούς που μπαίνουν στη χώρα και έχουν πυρετό: πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει αυτό.

Έχουν αγοραστεί εμβόλια τα οποία δεν αγόρασε ούτε η Αμερική που έχει πληθυσμό τριακόσια πενήντα εκατομμύρια. Έχουν αγοραστεί αντιικά φάρμακα που σάπισαν μέσα στις αποθήκες κι έχει γίνει ενημέρωση ή διαφήμιση, όπως θέλετε πείτε το. Καταλαβαίνετε. Μιλώ για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΕΛΠΝΟ επί Νέας Δημοκρατίας.

Η κα. Μπακογιάννη ζήτησε να γίνει εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Η κα. Μπακογιάννη το ζήτησε. Πού είναι λογικό να ψάξει το Υπουργείο; Να ψάξει όλο το ΚΕΕΛΠΝΟ, να ψάξει το ΣΕΥΥΠ, να ψάξει τους υπαλλήλους του, και όχι να λέει, με ονοματεπώνυμο μάλιστα, «ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου». Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου δεν πάει ποτέ, εάν δεν του πει ο νομικός σύμβουλος ότι έχει πρόβλημα, αν δεν του πει το ΣΕΥΥΠ, αν δεν του πει ο Υπουργός. Να του πει ότι «κύριε, έχεις πρόβλημα και σε διώχνω».

Άλλωστε αυτό απεδείχθη. Ο κ. Πολάκης όταν διαφώνησε –καλώς ή κακώς, εγώ δεν μπαίνω στο θέμα- με τον Πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, τον απήλλαξε. Κλασική απόδειξη ότι πολιτικό είναι το πρόβλημα. Έρχονται, λοιπόν, εδώ να ταλαιπωρούν ανθρώπους που σε όλη τους τη ζωή χαρακτηρίζονται από τη διαφάνεια και να ακούν οι δικαστές και ο Τύπος τα διάφορα περίεργα πράγματα.

Αυτή είναι η αλήθεια για το ΚΕΕΛΠΝΟ 100%, όχι 99%. Και όποιος θέλει ας πει οτιδήποτε. Τελειώνω με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Να το ξέρει και η Δικαιοσύνη αυτό που είπα.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Στο 80% συμφωνώ.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Δεν ξέρω, κύριε Πολάκη. Σε 100% θα συμφωνήσετε. Δεν μπαίνω στο θέμα αυτό. Όμως, κοιτάξτε τους αθώους και τους ενόχους. Εγώ είμαι μαζί σας, όσον αφορά τους ενόχους, αλλά όχι να τα βάζετε με τους αθώους. Να το ξεκαθαρίσουμε. Αυτή είναι η αλήθεια.

Πάμε παρακάτω. Μπαίνω πια στο θέμα της επερώτησης.

Είπε ο κ. Ξανθός ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν οι γεννήτορες του ΕΣΥ, ότι ο κόσμος το έφερε και τυχαίως, ας πούμε, η κυβέρνηση εκείνη το υλοποίησε.

Αυτή είναι μια θεωρία που μπορεί να υπάρχει σαν θεωρία. Όμως, επιτρέψτε μου να σας πω ότι η Οκτωβριανή Επανάσταση είχε προεπανάσταση καμιά εκατοπενηνταριά χρόνια, πιστώνεται όμως στον Λένιν, δεν πιστώνεται στα εκατόν πενήντα χρόνια. Στην κουβανική επανάσταση έβραζε ο κόσμος -δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία- κατά του Μπατίστα, αλλά αν δεν ήταν ο Φιντέλ Κάστρο και ο Τσε Γκεβάρα δεν θα γινόταν τίποτα και δεν θα έβγαινε ο κόσμος μόνος του στους δρόμους να καταλάβει την εξουσία. Γι’ αυτό, λοιπόν, λέω να κρατάμε τα σύμβολα.

Και σας θυμίζω τον συμπατριώτη σας Ελευθέριο Βενιζέλο που λέει «ο άντρας κάνει την γενιά και όχι η γενιά τον άντρα». Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται αρχηγός. Και αρχηγός εκείνη την περίοδο για την Ελλάδα και τη χώρα ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Και τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, με κάτι άλλο πάλι προσωπικό. Ο κ. Ξανθός μίλησε για τον κ. Παπαδόπουλο. Εάν διαφωνείτε με ό,τι έκανε –εγώ δεν διαφωνώ-, αλλάξτε το.

Θέλετε να σας πω και κάτι άλλο; Όταν ανέλαβα Υπουργός, είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση το part time, δηλαδή ένας γιατρός μπορούσε να είναι και στο ΕΣΥ και εκτός ΕΣΥ, να έχει ιατρείο. Εγώ το κατήργησα μόλις ανέλαβα. Δείτε τον νόμο! Την πλήρη απασχόληση την επέβαλα εγώ.

Κάντε το, λοιπόν! Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην τα κάνετε αυτά και να κατηγορούμε ανθρώπους. Εγώ, επίσης, απαγόρευσα τις αλυσίδες των διαγνωστικών κέντρων. Κάντε το! Εγώ το έκανα με νόμο. Δεν υπήρχαν αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων.

Και έρχομαι στις ιδιωτικές κλινικές. Πότε έγιναν οι ιδιωτικές κλινικές ισάξιες με τα νοσοκομεία; Το 2004. Επιτρεπόταν επί δικής μου εποχής να γίνει σε ιδιωτικές κλινικές πράξη, που γινόταν στην τριτοβάθμια φροντίδα υγείας στα νοσοκομεία; Ποτέ! Κάντε το, επαναφέρετε τους νόμους! Γιατί δεν το κάνετε;

Άρα, είναι μεγάλη αδικία να μην λέμε την αλήθεια. Η αλήθεια πρέπει να λεχθεί.

Κύριε Πρόεδρε, η αλήθεια, αλήθεια!»