Ανεπίλυτα τα προβλήματα του Κτηματολογίου της Ρόδου

Την ανάγκη να επιλυθούν τα προβλήματα του Κτημτολογίου της Ρόδου, που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν οξυνθεί, επισημαίνει ο Δικηγορικός σύλλογος Ρόδου, με ανακοίνωση που εξέδωσε, κάνοντας σαφές ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες προς κάθε κατεύθυνση για την επίλυσή τους.

Ειδικότερα η ανακοίνωση του Δικηγορικού συλλόγου έχει ως εξής:
«Είναι  γεγονός  ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα τα προβλήματα δυσλειτουργίας, τα οποία ανέκαθεν εμφάνιζε το Κτηματολόγιο Ρόδου, πολλαπλασιάζονται αντί να μειώνονται. Οι κατ’ επίφαση «προβληματικές πράξεις» και ως εκ τούτου ακαταχώριστες, παραμένουν και αυξάνονται καθημερινά με επικίνδυνο ρυθμό με αποτέλεσμα ο θεσμός του Κτηματολογίου να απαξιώνεται ως μη ανταποκρινόμενος στην αποστολή του. Τα πολλαπλά προβλήματα οφείλονται τόσο στην έλλειψη των απαιτούμενων υποδομών όσο και στην έλλειψη του απαιτούμενου διοικητικού προσωπικού, αλλά κυρίως τεχνικού προσωπικού .

Το Δ.Σ του Συλλόγου έχοντας επίγνωση των προβλημάτων, αλλά και της απαράδεκτης κατάστασης του Κτηματολογίου προσπαθεί με συνεχείς  παρεμβάσεις  προς τους αρμόδιους, να συμβάλει στην επίλυση τους.

Όμως παρά τις καθημερινές προσπάθειες πολλά από τα εμφανιζόμενα ως προβλήματα εξακολουθούν να παραμένουν χωρίς πειστική δικαιολογία ανεπίλυτα με όλες τις ανακύπτουσες καταστάσεις για την δημόσια πίστη των κτηματικών βιβλίων, την οποίαν όλοι πρέπει να υπηρετούμε όχι με αρνήσεις, αλλά με τεκμηριωμένες θετικές θέσεις. Όπως φαίνεται το πραγματοποιηθέν το μήνα Ιούνιο στη Ρόδο Συνέδριο για το Κτηματολόγιο Ρόδου, δεν επέφερε τα αναμενόμενα για όλους τους ιθύνοντες θετικά αποτελέσματα.

Το Δ.Σ του Συλλόγου γνωρίζοντας τα υπαρκτά προβλήματα του Κτηματολογίου, πολλά από τα οποία μόνο κατ’ επίφαση είναι προβλήματα, δεν θα σταματήσει τις ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου το Κτηματολόγιο να εκπληρώνει την αποστολή του και όχι να αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη του τόπου και της οικονομίας εν γένει.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ρόδος 30 Σεπτεμβρίου 2016
Ο Πρόεδρος
Κωνσταντίνος Σαρρής».

ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ... ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ!
Για τα προβλήματα του Κτηματολογίου Ρόδου ευθύνεται το ειδικό καθετώς, υποστηρίζει ο διευθυντής προγραμματισμού της “Κτηματολόγιο ΑΕ” κ. Δημήτρης Ρόκκος σε χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας “Καθημερινή”.

Το ρεπορτάζ, με τίτλο “Το Κτηματολόγιο Ρόδου βουλιάζει ελλείψει στελεχών” έχει ως εξής:
«Σε πλήρες αδιέξοδο βρίσκεται ο τεχνικός νόμος και ο νομικός κόσμος της Ρόδου, εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων στη λειτουργία του τοπικού κτηματολογικού γραφείου. Το βασικό πρόβλημα είναι η τραγική υποστελέχωση και η αδυναμία του γραφείου να παρέχει ψηφιακά κτηματολογικά διαγράμματα. Ως αποτέλεσμα, κάθε δραστηριότητα που απαιτεί στοιχεία ενός ακινήτου στο νησί έχει «παγώσει».

Το κτηματολόγιο Δωδεκανήσων είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Κατά την ιταλική κατοχή ξεκινά μια προσπάθεια σύνταξης κτηματολογίου (1922-1933), που καταλήγει στη δημιουργία δύο κτηματολογικών γραφείων, Ρόδου και Κω-Λέρου. Η λειτουργία τους στηρίχθηκε σε κτηματολογικό κανονισμό που υπέγραψε ο Mario Lago το 1929 και ο οποίος διατήρησε σε ισχύ πολλές από τις διατάξεις του οθωμανικού δικαίου περί ακίνητης ιδιοκτησίας, προκειμένου να μην προκαλέσει αναστάτωση. Οι διατάξεις αυτές διατηρήθηκαν σε ισχύ και μετά την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου με κάποιες τροποποιήσεις και, όταν στα μέσα της δεκαετίας του ’90, ξεκίνησε η προσπάθεια σύνταξης εθνικού κτηματολογίου τα τρία νησιά έμειναν εκτός ως λειτουργούντα υπό διαφορετικό καθεστώς.

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι, όσο άρτιο κι αν ήταν το ιταλικό κτηματολόγιο, δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες. Χωρίς να έχει λυθεί το (σοβαρό) νομικό πρόβλημα, η «Κτηματολόγιο Α.Ε.» (νυν ΕΚΧΑ) ανέθεσε το 2009 την ψηφιοποίηση του αρχείου των δύο γραφείων. Eτσι «σαρώθηκαν» περίπου 6,3 εκατομμύρια σελίδες που αφορούσαν 200.000 γεωτεμάχια και 800.000 ιδιοκτησιακά δικαιώματα στα τρία νησιά.

«Ομως τα ψηφιοποιημένα αρχεία δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ. Μάλιστα, οι υπολογιστές που είχαν σταλεί έμειναν στα κουτιά», λέει ο πρόεδρος του τοπικού τμήματος του ΤΕΕ Ιάκωβος Γρύλλης. «Μέχρι τότε, οι μηχανικοί έπρεπε να ξεπατικώσουν τους χάρτες του κτηματολογικού γραφείου για το ακίνητο που τους ενδιέφερε, καθώς η φωτοτύπησή τους έκρυβε διάφορους κινδύνους. Τελικά προτείναμε να τοποθετηθεί ένας άνθρωπος, χωρίς έξοδα για το Δημόσιο, ο οποίος σκάναρε τους χάρτες για όποιον μηχανικό το ζητούσε και πληρωνόταν από αυτούς, χωρίς δηλαδή να επιβαρύνεται το Δημόσιο».

Τον Αύγουστο, όμως, εξαιτίας διαφωνίας του κτηματολογικού δικαστή και του επικεφαλής του κτηματολογικού γραφείου, η πρακτική αυτή τερματίστηκε. «Χάρη στη γραφειοκρατική αντίληψη του κτηματολογικού δικαστή, όλα σταμάτησαν. Οι τοπογράφοι είναι σε απόγνωση, δεν μπορούν να δουλέψουν, ενώ οι οικονομικές συνέπειες είναι μεγάλες».

Τι εμποδίζει τα τρία νησιά να ενταχθούν στο εθνικό κτηματολόγιο; «Το πρόβλημα είναι σύνθετο και αφορά το ειδικό καθεστώς του κτηματολογίου Δωδεκανήσου», εξηγεί ο διευθυντής προγραμματισμού της ΕΚΧΑ Δημήτρης Ρόκκος. «Σύμφωνα με τον νόμο, το κτηματολόγιο Δωδεκανήσου υπακούει στους δικούς του κανόνες. Για παράδειγμα, ο κτηματολογικός δικαστής κάνει και πολεοδομικούς ελέγχους, οι εγγραφές θεωρούνται ότι έχουν αμάχητο τεκμήριο. Επιπλέον υπάρχουν και πρακτικά ζητήματα: κατά την ψηφιοποίηση φάνηκε ότι μεγάλος αριθμός “κτηματολογικών μερίδων” δεν είχαν καμία επιγενόμενη πράξη... από το 1930. Επίσης, δεν υπάρχει ακριβής αντιστοίχηση των ιδιοκτησιών με την πραγματικότητα, καθώς ως βάση παραμένουν οι παρωχημένοι πλέον χάρτες εκείνης της εποχής».

Αυτοδιοίκηση, τεχνικοί και νομικοί φορείς ζητούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης να παρέμβει, έστω σε πρώτη φάση, για την ομαλοποίηση της λειτουργίας του γραφείου».