Κάθε αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης είναι αμφισβήτηση ευρωπαϊκού εδάφους

Κάθε αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης, είναι αμφισβήτηση ευρωπαϊκού εδάφους, διαμήνυσε από την Κάρπαθο, κατά την τελετή ανακήρυξής του ως επίτιμου δημότη του νησιού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, τονίζοντας ότι εφ’ όσον παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο παραβιάζεται και η ειρήνη. Αυτό το θέμα αφορά και την Ευρώπη τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γιατί τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Αναφερόμενος στην Τουρκία ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε επίσης ότι στις δύσκολες ώρες που αντιμετώπισε πρόσφατα, με την απόπειρα πραξικοπήματος, η Ελλάδα έτεινε χέρι φιλίας. Θα πρέπει όμως να γνωρίζει η Τουρκία τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι γκρίζες ζώνες δεν υπάρχουν παρά μόνο στην φαντασία της.

Αναφερόμενος στην ανακήρυξη του ως επίτιμου δημότη ο Προκόπης Παυλόπουλος επεσήμανε ότι «με βαθιά συγκίνηση, αλλά με ανάλογο αίσθημα ευθύνης και χρέους αποδέχομαι τον εξαιρετικά τιμητικό τίτλο του επίτιμου δημότη της ιστορικής Καρπάθου, επειδή δε η ύψιστη αυτή τιμή επιδαψιλεύεται όχι στο πρόσωπό μου, αλλά στον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, σπεύδω να σας διαβεβαιώσω ευθύς εξ αρχής ότι ο τίτλος του επίτιμου δημότη της Καρπάθου θα είναι εφεξής βασικός δείκτης πορείας κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων μου».

Αναφέρθηκε επίσης, στην επέτειο του εορτασμού και στον ηρωισμό που επέδειξαν πριν από 72 χρόνια οι κάτοικοι του νησιού και στα διδάγματα τα οποία μας κληροδοτεί.
Σας διαβεβαιώ ότι, επιστρέφοντας από την Κάρπαθο, θα φέρω στις «αποσκευές» μου όχι μόνο τις αναμνήσεις της υπέροχης φιλοξενίας σας, αλλά κυρίως και πρωτίστως, την διαρκή εγρήγορσή μου να φανώ αντάξιος της μεγάλης τιμής που σήμερα μου επιφυλάξατε, ανακηρύσσοντάς με συντοπίτη σας κατέληξε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Πολλαπλά μηνύματα από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας
“O πόθος για Ελευθερία, που είναι βαθιά ριζωμένος στην ψυχή του Έλληνα, μπορεί να κάνει θαύματα όταν υπακούει στη σώφρονα οργάνωση, την συλλογικότητα και την ομόνοια”  τόνισε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από την Κάρπαθο όπου βρέθηκε χθες για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 72η επέτειο του Απελευθερωτικού κινήματος του νησιού.

«Αυτό το παράδειγμα και δίδαγμα είναι σήμερα εξαιρετικά επίκαιρο και πρέπει να μας εμπνέει, για την έξοδο από την βαθιά και διαβρωτική κρίση που μαστίζει τον Τόπο και τον Λαό μας, θυμίζοντάς μας ότι, πάντα με σεβασμό των επιμέρους πολιτικών ιδιαιτεροτήτων των δημοκρατικών δυνάμεων της Χώρας, τα μεγάλα και τα σημαντικά μπορούμε και πρέπει να τα επιδιώξουμε και να τα επιτύχουμε με γνήσια πολιτική ανιδιοτέλεια, αρραγή ενότητα και υψηλό αίσθημα εθνικής ευθύνης» επεσήμανε επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στους αγωνιστές της Καρπάθου που στις 5 Οκτωβρίου του 1944 οργάνωσαν και κήρυξαν την επανάσταση στο νησί και κατόρθωσαν, όλοι μαζί σε μια πανκαρπαθιακή εξέγερση μ’ εμπροσθοφυλακή το Επαναστατικό Κομιτάτο Μενετών – Αρκάσας, να επιβάλλουν την παράδοση της Ιταλικής Διοίκησης και την απελευθέρωση του νησιού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε χθες το πρωί στην  Κάρπαθο και παρέστη στη δοξολογία που πραγματοποιήθηκε στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ενώ στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της 5ης Οκτωβρίου.

Το απόγευμα επισκέφθηκε το μνημείο Ιμακολάτα στο Φοινίκι όπου πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση ενώ ακολούθησε συνάντηση με τον μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου Αμβρόσιο. Στη συνέχεια παρέστη  σε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη στα Πηγάδια Καρπάθου όπου και κατέθεσε στεφάνι.

Στις 6 το απόγευμα ο κ. Παυλόπουλος επισκέφθηκε το δημαρχείο, όπου σε ειδική τελετή ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Καρπάθου και του απονεμήθηκε το μετάλλιο του δήμου.
Στις εκδηλώσεις εορτασμού την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Παιδείας κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης ενώ παρίστανται επίσης οι βουλευτές του νομού Δημήτρης Γάκης και Μάνος Κόνσολας, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου κ. Θωμάς Σωτρίλης , οι αντιπεριφερειάρχες Δωδεκανήσου κ. Ηλίας Ζωγραφίδης και Χ. Κόκκινος και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

ΕΞΗΡΕ ΤΟΥΣ ΚΑΡΠΑΘΙΟΥΣ
Την αγάπη των Καρπάθιων για τον τόπο τους, που είναι μοναδική, εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν του ο δήμαρχος του νησιού Ηλίας Λάμπρος, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την 72η επέτειο του απελευθερωτικού κινήματος που υπήρξε στο νησί.

Αυτός ο τόπος εκτός από την ιστορία του έχει κάτι μοναδικό, τους ανθρώπους του, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνοντας ότι ήταν εδώ, παρόντες στους αγώνες για την ελευθερία τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους απόδημους του νησιού «οι οποίοι ποτέ δεν ξέχασαν το νησί τους και αποτελούν υπόδειγμα οργάνωσης και προσφοράς για τους Έλληνες στο εξωτερικό». Το παράδειγμα ιστορίας και δράσης των κατοίκων του νησιού αποτελεί υπόδειγμα για όλους και εμπνέει όλη την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ηγεσία του τόπου για το πώς πρέπει να πορευτούμε τόνισε, επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ
Η θυσία του σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη διδάσκει την διαχρονική απάντηση που εμείς, οι Έλληνες, δίνουμε και θα δίνουμε πάντα σε οιονδήποτε επιβουλεύεται την ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ελλάδας μας: «Μολών λαβέ» τόνισε σε δήλωση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο του σμηναγού  στη Κάρπαθο χθες το απόγευμα, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στις εκδηλώσεις εορτασμού της 72ης επετείου του απελευθερωτικού κινήματος της Καρπάθου.

«Η θυσία του Ήρωα Σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη είναι πια πολύτιμο κομμάτι της σύγχρονης Ιστορίας μας, το οποίο εμπνέει και διδάσκει.  Εμπνέει το αίσθημα αταλάντευτης προσήλωσης στο χρέος έναντι της Πατρίδας και του Έθνους.»  τόνισε επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση που εψάλλη στο μνημείο του σμηναγού Ηλιάκη.
Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου Αμβρόσιου όπου ενημερώθηκε για τα ζητήματα που αφορούν την εκκλησία της περιοχής.