Υπόμνημα διαμαρτυρίας για την κατάργηση τμημάτων των ΕΠΑΛ

Υπόμνημα διαμαρτυρίας για την κατάργηση τμημάτων στα ΕΠΑΛ του νησιού μας, κατέθεσαν τα μαθητικά συμβούλια του Εσπερινού ΕΠΑΛ και του 1ου ΕΠΑΛ Ρόδου.

Το υπόμνημα στάλθηκε στον υπουργό Παιδείας και στον περιφερειακό διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και αναφέρονται σ’ αυτό τα εξής:

«Σε μια εποχή που βάλλεται από την οικονομική κρίση, με συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας, με απολύσεις, με υψηλούς δείκτες ανεργίας, με την οικονομική δυσχέρεια της λαϊκής οικογένειας, επιλέξαμε την εγγραφή μας στο πλησιέστερο ΕΠΑ.Λ. (Ημερήσιο ή Εσπερινό) του τόπου διαμονής.

Οι οικογένειές μας στερούνται την οικονομική δυνατότητα για σπουδές μακριά του τόπου διαμονής μας. Το βιώνουμε εντονότερα εμείς στις απομακρυσμένες ή παραμεθόριες περιοχές, όπου η μη λειτουργία ΕΠΑ.Λ. ή αντίστοιχης ειδικότητας σ’ αυτά, μας αναγκάζει να στερηθούμε ακόμα και το δικαίωμα στη μόρφωση.

Η ιδιωτική εκπαίδευση είναι για μας απαγορευτική. Η επιλογή μας για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση είναι μονόδρομος. Η εγγραφή μας στα ΕΠΑ.Λ., βασίζεται στην ανάγκη για μόρφωση με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Δυστυχώς όμως δύο μόλις εβδομάδες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, οι απαιτήσεις μας για αναβάθμιση της τεχνικό-επαγγελματικής εκπαίδευσης με εγκαταστάσεις, μηχανήματα, υλικά, βιβλία και εκπαιδευτικούς, έπεσαν στο κενό. Συγκεκριμένα με την Φ12/159571/Δ4 28-09-2016 απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για το κλείσιμο τομέων και τμημάτων στα ΕΠΑ.Λ. (Ημερήσια & Εσπερινά).

Ένας «κόφτης», που δεν θα περιορισθεί μόνο στους Τομείς της Β τάξης αλλά ενδέχεται του χρόνου να επεκταθεί και στις επόμενες τάξεις (Γ  & Δ) σε Τμήματα Ειδικοτήτων. Μας καταδικάζετε σε εκβιαστικά διλήμματα. Εκατοντάδες μαθητές δεν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ούτε να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα στην ειδικότητα επιλογής τους! Τα ΕΠΑ.Λ. (Ημερήσια & Εσπερινά) θα απαξιώνονται μέσα από την κατάργηση τομέων και τμημάτων.

Συγκεκριμένα στα Δωδεκάνησα, η εν λόγω απόφαση κλείνει συνολικά 12 τομείς της Β τάξης σε Ρόδο και Κω, τα οποία εξυπηρετούσαν κατοίκους της παραμεθορίου. Μιας απομακρυσμένης περιοχής της Ελλάδας χωρίς πρόσβαση σε τμήματα Τ.Ε.Ι. ή και σε Α.Ε.Ι. (πλην Παιδαγωγικής), με δυσχέρειες και αποκλεισμούς στις μετακινήσεις, λόγω καιρικών ή και οικονομικών συνθηκών, στη διασύνδεσή τους από και προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

Το Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Ρόδου, η μοναδική σχολική μονάδα βραδινής τεχνικο-επαγγελματικής εκπαίδευσης της Δωδεκανήσου, καλύπτει τις ανάγκες επαγγελματιών, ενηλίκων και εργαζομένων. Κι όμως, επιχειρούν να κλείσουν 2 τομείς της Β’ τάξης!

Η μόρφωση είναι δικαίωμα, και όχι εμπόρευμα για να υπολογίζεται με το «κομμάτι». Δεν υπάρχει η δυνατότητα να χάνουμε χρονιές εξαιτίας κατάργησης τομέων και τμημάτων, ή να μετακινούμαστε χρόνο με το χρόνο από σχολείο σε σχολείο. Δεν είναι λύση η μαθητική διαρροή από τις δημόσιες και δωρεάν σχολικές μονάδες.

Ως συλλογικά όργανα των Μαθητικών Κοινοτήτων του Εσπ. ΕΠΑ.Λ. και του 1ου ΕΠΑ.Λ. Ρόδου, σας εκφράζουμε την ομόφωνη απαίτηση των μαθητών/τριών μας, να εγγράφονται στο Τομέα, στην Ειδικότητα και στο ΕΠΑ.Λ. που επιθυμούν, να μην αναγκάζονται σε αναζήτηση σχολείων μακριά της διαμονής τους ή να χάνουν τα εκπαιδευτικά-μορφωτικά τους δικαιώματα,

απαιτούμε
α) Να εγκρίνετε τη λειτουργία όλων των τομέων και τμημάτων στα ΕΠΑ.Λ. (Ημερήσια & Εσπερινά).
β) Οι μαθητές να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στις ειδικότητες που επιθυμούν χωρίς τον κίνδυνο της κατάργησής τους.

Ρόδος, 05-10-2016
Εκ των Μαθητικών
Συμβουλίων».