Αισιοδοξία στην Περιφέρεια για  την γαστρονομική πρωτεύουσα

«Πιστεύω ότι η προσπάθεια που κάναμε θα μας δικαιώσει. Πήγαμε πάρα πολύ καλά, η κριτική επιτροπή μας πρότεινε να είμαστε γαστρονομική περιφέρεια της Ευρώπης, και αναμένουμε το επίσημο αποτέλεσμα που ευελπιστώ να είναι θετικό για την περιφέρεια».

Αυτό δήλωσε χτες ο αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης επιστρέφοντας από την πόλη Σιμπίου της Ρουμανίας, όπου έγινε η παρουσίαση του φακέλου υποψηφιότητας της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου για τη διεκδίκηση του τίτλου «γαστρονομική περιφέρεια της Ευρώπης 2019».

Όπως τόνισε ο κ. Ζαννετίδης η κουζίνα του Αιγαίου που παρουσιάστηκε κατέπληξε όσους είχαν την ευκαιρία να τη γευτούν, ενώ και το bid book που παρουσιάστηκε ενθουσίασε την επιτροπή και τους παραβρισκόμενους.
Σημειώνεται ότι η απόφαση της επιτροπής θα ανακοινωθεί περί τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ τον τίτλο διεκδικεί μία ακόμα περιφέρεια και δεν είναι άλλη από την περιφέρεια στην οποία έγινε η παρουσίαση του φακέλου.

Πάντως θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι Ρουμάνοι παραδέχτηκαν την ανωτερότητα της δικής μας υποψηφιότητας και το γεγονός ότι η αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα έκλεψε ομολογουμένως την παράσταση.

Σημειώνεται ότι στην αποστολή παρουσίασης του φακέλου, της πιο καθοριστικής φάσης στην πορεία διεκδίκησης του τίτλου, μετείχαν ο κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Πολιτικής Πρωτογενούς Τομέα, η κ. Χάιντι Λαζάνη επικεφαλής της διεκδίκησης του τίτλου της ERG και Διευθύντρια του γραφείου του Περιφερειάρχη, η κ. Σουζάνα Τριανταφύλλου μέλος της επιτροπής διεκδίκησης και στέλεχος του τομέα Πολιτισμού της Περιφέρειας και ο κ. Νίκος Ρένεσης μέλος της επιτροπής διεκδίκησης και Διευθυντής του Περιφερειακού Φυτωρίου Νοτίου Αιγαίου.

Επίσης στην αποστολή μετείχαν  και οι σεφ κ. Μιχάλης Παντελής Γεωργουδιός και Βασίλης Λιάκης στελέχη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου & Κυκλάδων, οι οποίοι παρουσίασαν στο κοινό, με  τρόπο εντυπωσιακό , τον γαστρονομικό πλούτο και την μακρά παράδοση της Αιγαιακής Κουζίνας.  

Η διεκδίκηση του τίτλου της Ευρωπαϊκής Γαστρονομικής Περιφέρειας έχει στόχο να καταστήσει την γαστρονομία  των νησιών του Νοτίου Αιγαίου  σημείο αναφοράς στην γαστρονομική κουλτούρα της Ευρώπης, μέσω της εξωστρέφειας, της διασύνδεσης της γαστρονομίας με τον τουρισμό και τον πολιτισμό, της στήριξης και αναβάθμισης του Πρωτογενούς Τομέα,  της πιστοποίησης, της προβολής και διάθεσης των εξαιρετικής ποιότητας τοπικών προϊόντων του Νοτίου Αιγαίου όχι μόνο στην ελληνική αγορά, αλλά και στις αγορές του εξωτερικού, επενδύοντας πρωτίστως στην προώθηση του Aegean Cuisine, που αποτελεί ισχυρή βάση και συγκριτικό πλεονέκτημα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.