Καρπάθιος πράκτορας σε δίκη  για το σχέδιο “Πυθία”

Με παραπομπή σε δίκη προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση των υποκλοπών και του σχεδίου “Πυθία” που αφορούσε καταγγελίες για φυσική εξόντωση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, εισάγεται η συγκεκριμένη υπόθεση στο δικαστικό συμβούλιο μετά την πρόταση της εισαγγελέως Μαρίας- Σοφίας Βαίτση.

Ειδικότερα σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση σε δίκη παραπέμπεται ο William Bazil αμερικανός (κατάγεται από την Κάρπαθο), εναντίον του οποίου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης για τα αδικήματα της απόπειρας κατασκοπείας, που τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος.
Παράλληλα, η εισαγγελική λειτουργός εισηγείται την παραπομπή σε δίκη για παραβίαση μυστικών της πολιτείας κατ´ εξακολούθηση για δύο υπαλλήλους της ΕΥΠ με ηθικό αυτουργό τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο κ Καρχιμάκης φέρεται να κατείχε έγγραφα εμπιστευτικού χαρακτήρα,  που απευθύνονταν στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς και είχαν ληφθεί από τον ίδιο με μη νόμιμο τρόπο.

Απολογούμενος ο πρώην βουλευτής είχε  αρνηθεί τις κατηγορίες  σε βάρος του και είχε κάνει λόγο για εμπλοκή του στην υπόθεση χωρίς κανένα στοιχείο. Σημειώνεται ότι η εμπλοκή του πρώην υπουργού στην υπόθεση άρχισε μετά από αναφορά που υπέβαλε σε βάρος του πρώην υπάλληλος της ΕΥΠ.
Σε ότι αφορά την υπόθεση των υποκλοπών και  όσα  ανέφερε στο πολυσέλιδο πόρισμά του ο επίκουρος ανακριτής κατά της Διαφθοράς Δημήτρης Φούκας, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεσή στο σύνολό της, τα πράγματα σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής εξελίχθηκαν ως εξής:

Στην Αθήνα από τον Αύγουστο του 2004 μέχρι και το Μάρτιο του 2005 ο William B, αμερικανός πράκτορας, επιχείρησε με πρόθεση να λάβει σε γνώση του απόρρητες πληροφορίες που αφορούν στα συμφέροντα της ελληνικής δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών. Η σύζυγος του συγκεκριμένου προσώπου όπως προέκυψε, ήταν εκείνη που είχε αγοράσει τα καρτοκινητά-σκιές από την Ακτή Μιαούλη με το ψευδώνυμο Πέτρος Μάρκου, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση δεκάδων πολιτικών, μελών της τότε κυβέρνησης αλλά και δεκάδων άλλων προσώπων.

 Από την άρση απορρήτου μιας εκ των τεσσάρων τηλεφωνικών συνδέσεων προέκυψε ότι η τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή με στοιχεία συνδρομητή American Embassy.

Μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών ο William B εξαφανίστηκε από την Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισαγγελέας εισηγείται την απαλλαγή του  William B και της συζύγου του για το πλημμέλημα της παραβίασης απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων λόγω παραγραφής.
Τον τελευταίο λόγο για την παραπομπή ή μη όλων των εμπλεκομένων προσώπων έχει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ
Ο William Bazil (ονομάζεται Βασίλης Βασιλειάδης) και είναι από την Κάρπαθο. Φέρεται μάλιστα να διατηρεί σπίτι στο Διαφάνι, όπου παλαιότερα πήγαινε για διακοπές.

Για το ποιός είναι, τα parapolitika.gr  σε παλαίοτερο δημοσίευμά τους, είχαν αναφέρει τα εξής:
Οταν πέφτει η νύχτα στο Διαφάνι της Καρπάθου, το φως στο σπίτι του William G. Basil ή William B.B. ή Βασίλη Βασιλειάδη, όπως είναι το πραγματικό όνομα του Ελληνοαμερικανού πράκτορα της CIA που έστησε το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών και για τον οποίο έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, ανάβει με αισθητήρα. Οι ντόπιοι λένε ότι αυτό γίνεται «για να μπορεί ο Βασίλης να βλέπει το σπίτι από τον δορυφόρο στην Ουάσινγκτον, όπου δουλεύει τώρα». Ο αόρατος πρώην πράκτορας της CIA (που επισήμως μετά το σκάνδαλο επέστρεψε ως πρώτος γραμματέας της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα) απολαμβάνει κυριολεκτικής λατρείας στην Κάρπαθο.

Η επαγγελματική κάρτα του (μία από τις πολλές που έχει αλλάξει), την οποία αποκαλύπτουν σήμερα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», τον αναφέρει ως πρώτο γραμματέα Περιφερειακών Υποθέσεων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και ήταν αυτή που έδινε κατά τις κοινωνικές επαφές του και στους συντοπίτες του από την Κάρπαθο. Εκεί όπου εθεάθη για τελευταία φορά στις 7 Ιανουαρίου του 2014, στην Ολυμπο, όπου πήγε για να παραστεί μαζί με τη σύζυγό του στην επιμνημόσυνη δέηση για τον καθηγητή Μανώλη Σακέλλη, συγγενή από την πλευρά της γυναίκας του.

«Τρόμαξα να τον γνωρίσω» λέει ένας από τους πολλούς φίλους του, που ήθελε να μιλήσει ανώνυμα. «Είχε μακριά μούσια και δεν θύμιζε σε τίποτε τον Bill που γνώριζα. Είναι απίστευτο πώς αυτός ο άνθρωπος μεταμορφώνεται με τέτοιον τρόπο που ακόμη κι εμείς, που τον ξέρουμε χρόνια, δεν μπορούμε να τον αναγνωρίσουμε».

Αμέσως μετά την επίσκεψή του στο νησί του, σύμφωνα με τα όσα λένε συγγενείς και φίλοι, ο William G. Basil έφυγε για το Αφγανιστάν (μιλάει άψογα τις τοπικές διαλέκτους), όπου και εργάζεται ως σύμβουλος ασφαλείας κάποιας εταιρείας ή ως στέλεχος υπηρεσίας της αμερικανικής κυβέρνησης. Η δουλειά του είναι να συντάσσει εκθέσεις και να κάνει εκτιμήσεις για την πολιτική κατάσταση, την τρομοκρατία και την ασφάλεια, οι οποίες καταλήγουν στα κεντρικά του Λάνγκλεϊ και του Μέριλαντ, εκεί όπου στεγάζονται η CIA και η NSA αντίστοιχα.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Παρά τη συνταξιοδότησή του από τη CIA πριν από λίγα χρόνια, ο William B.B. φέρεται να έκανε αυτό που κάνουν πολλοί βετεράνοι πράκτορες. Εξακολουθεί να συνεργάζεται με την υπηρεσία, όχι όμως ως επιχειρησιακός, αλλά ως αναλυτής. Για τους Καρπάθιους, όμως, ο Βασίλης που έγινε Bill είναι ένας άνθρωπος που τους βοήθησε όποτε τον είχαν ανάγκη, όταν εργαζόταν στην αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας.

Ο ξάδερφός του, κ. Βασίλης Βασιλειάδης, ιδιοκτήτης ενός καφέ στο Διαφάνι, έχει μόνο καλά λόγια να πει για τον υπερκατάσκοπο της Καρπάθου. «Βοήθησε πολύ κόσμο από το νησί, όπως ανθρώπους που δεν μπορούσαν να βγάλουν εύκολα βίζα στην πρεσβεία», λέει και συνεχίζει: «Ο αδερφός μου έτυχε να πάει στην πρεσβεία μια μέρα που ο Bill περίμενε να δει κάποιον που θα του έδινε πληροφορίες για τη “17Ν”. Οταν ρώτησαν τον Τάκη ποιον ήθελε να συναντήσει και τους είπε το όνομά του, δύο τύποι από την ασφάλεια τον πήγαν σηκωτό στο γραφείο του. Μόλις μπήκαν μέσα και τον είδε, χαμογέλασε και τους είπε “μου φέρατε λάθος άνθρωπο”». Ο ξάδερφος του κατασκόπου έφυγε τελικά στην Αμερική, ο αδερφός του Βασίλης Βασιλειάδης όμως έμεινε στο Διαφάνι και θυμάται ακόμα ένα χαρακτηριστικό περιστατικό με τον William B.B. «Ηταν καλοκαίρι και είχε έρθει στο μαγαζί για να παίξει τάβλι.

Κάποια στιγμή, όταν πήγα να μαζέψω την τέντα, μου λέει “άσε ρε, μην την ανεβάζεις, θα μας δούνε από πάνω”!». Ξεκαθαρίζει, ωστόσο, ότι το μόνο που ήξεραν όλοι στο νησί για τον ξάδερφό του ήταν ότι δούλευε στην αμερικανική πρεσβεία, στο Τμήμα Ασφαλείας, και τίποτε άλλο. Αλλωστε, ο Bill ελάχιστα μιλούσε για τη δουλειά του όταν πήγαινε στο νησί όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, το οποίο άφησε όταν τελείωσε το γυμνάσιο στο Απέρι για να πάει στην Αθήνα.

Αποφοιτώντας από το κολλέγιο του Deree, έφυγε για την Αμερική για σπουδές στα οικονομικά και στα νομικά, ενώ η επαγγελματική διαδρομή του ακόμη και στο ξεκίνημά της τυλίγεται επίσης από μυστήριο, όπως συμβαίνει πάντα με τις ζωές τέτοιων ανθρώπων.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ
Υπάρχουν κάποιοι που επιμένουν ότι ο Βασίλης Βασιλειάδης ξεκίνησε δουλεύοντας στην Εισαγγελία της Βαλτιμόρης, σε ειδικό κλιμάκιο αστυνομικών, και άλλοι που υποστηρίζουν ότι υπηρέτησε πρώτα στον στρατό, συγκεκριμένα σε βάση της Αλάσκας. Τη δεύτερη άποψη υποστηρίζει ο κ. Νίκος Κρητικός, ξάδερφός του, ο οποίος αρνήθηκε να φωτογραφηθεί, αλλά δέχθηκε να μας μιλήσει.

«Ο Βασίλης μού έχει πει ότι πέρασε από διάφορα σχολεία που είχαν σχέση με την εσωτερική ασφάλεια και την τρομοκρατία, πριν καταλήξει στη συγκεκριμένη υπηρεσία. Εννοείται ότι δεν μου είπε ποτέ ότι ήταν στη CIA. Ο,τι έμαθα, το πληροφορήθηκα από τις εφημερίδες. Τον είδα τελευταία φορά το 2013 στο Διαφάνι, με μούσια και μακριά μαλλιά και ήταν ένας άλλος Βασίλης. Μου είπε ότι δούλευε κάπου στη Μέση Ανατολή, χωρίς άλλες λεπτομέρειες».

Στο συγκεκριμένο χωριό, το σπίτι του, ένα λιτό εξοχικό, βρίσκεται διακόσια μέτρα μακριά από την παραλία και το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου παραμένει ερμητικά κλειστό, αφού ο ιδιοκτήτης του έχει να πατήσει στο Διαφάνι δύο χρόνια. Κάτι που δεν μοιάζει παράξενο, αφού στο νησί όλοι συμφωνούν σε ένα πράγμα: Οτι ο πάλαι ποτέ γοητευτικός άνδρας με τα ξανθά μαλλιά και τα μπλε μάτια ερχόταν και έφευγε πάντοτε σαν σκιά.
Τα μαλλιά του τώρα είναι λευκά, όπως και το μούσι του, σύμφωνα με τις τελευταίες μαρτυρίες για έναν άνθρωπο που κινήθηκε επί είκοσι και πλέον χρόνια στη σκιά της ανωνυμίας που επιβάλλει η θέση του.

Συνεργασία με τον John Kiriakou
Πηγές και κύκλοι από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι ο William B.B. συνεργάστηκε για ένα διάστημα με τον πολύ γνωστό Ελληνοαμερικανό πράκτορα John Kiriakou, όταν υπηρετούσε και αυτός στο κλιμάκιο της CIA στην Αθήνα, σε επιχειρήσεις που αφορούσαν την τρομοκρατία και τη στρατολόγηση αξιωματούχων αραβικών κυρίως χωρών. Ενας από αυτούς αποδείχτηκε καθοριστικός στην επιχείρηση «Δίχτυ» στην πρεσβεία του Ιράκ το 2003, η οποία αφορούσε την απομάκρυνση μεγάλων ποσοτήτων εκρηκτικών ειδών και ολοκληρώθηκε με τη συνεργασία κλιμακίων της CIA και της ΕΥΠ, που οργάνωσε αριστοτεχνικά ο Β. Βασιλειάδης.

Δύο χρόνια αργότερα, την ημέρα που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο William B.B. συνειδητοποίησε ότι είχε έρθει η ώρα να φύγει, έστω και προσωρινά, πριν επιστρέψει το 2006 ως πρώτος γραμματέας της πρεσβείας. Ηταν ο μοναδικός ίσως διπλωμάτης που απέφευγε να δίνει το «παρών» στην καθιερωμένη δεξίωση της 4ης Ιουλίου, εκεί όπου άστραφταν τα φλας των φωτογράφων. Είχε τους λόγους του…