Η νέα γενιά έχει άραγε ιδανικά;

Η νέα γενιά έχει άραγε ιδανικά;

Η νέα γενιά έχει άραγε ιδανικά;

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 373 ΦΟΡΕΣ

Θυμάμαι πριν λίγα χρόνια σε μια πορεία, με αφορμή την τότε περικοπή στους ήδη πετσοκομμένους μισθούς και συντάξεις, πήγαιναν μπροστά οι συνταξιούχοι και πίσω οι εργαζόμενοι,οι περισσότεροι εκ των οποίων ήμασταν αναπληρωτές δάσκαλοι .

Και κάπου εκεί λοιπόν ανάμεσα στα αγωνιστικά πανό και τα κλασικά και ακόμη πιο αγωνιστικά συνθήματα ,μια ομάδα νέων αρχίσαμε να φωνάζουμε “Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται, ούτε προσκυνά''.

Τότε με έκπληξη είδα πολλούς από τους συνταξιούχους να επαναλαμβάνουν με όση δύναμη τους είχε απομείνει. Εκείνη τη στιγμή, δεν το κρύβω, πως μου 'χε φανεί κάπως αστείο να βγαίνουν απ'το στόμα ηλικιωμένων ανθρώπων τέτοια συνθήματα. Όταν όμως το καλοσκέφτηκα, ντράπηκα κι απογοητεύτηκα ταυτόχρονα, που δεν ήταν η νέα γενιά εκεί για να φωνάξει, που οι κακουχίες αδρανοποίησαν τους νέους, που με την οργή και την ορμή της νιότης εμείς θα πρέπει να δίνουμε κουράγιο στους ηλικιωμένους κι όχι το αντίθετο.

Και κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα σε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συνταξιούχων με στόχο το Μέγαρο Μαξίμου, για την ελπίδα που δεν ήρθε ποτέ .Κι ενώ όλοι ήταν προετοιμασμένοι για φτηνές δικαιολογίες και “ελπιδοφορίες” υποσχέσεις, αντ’ αυτού ήρθαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ που έκαναν μάλιστα και χρήση χημικών εναντίον τους.

Ανάμεσα μάλιστα σε όλο αυτό τον χαμό που εκτυλίχθηκε με συνταξιούχους και Ματατζίδες, ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε τη στιγμή που μια 85χρονη κλείνει τη μύτη της μπροστά στα χημικά που εκτοξεύει ένας άνδρας των ΜΑΤ, ο οποίος θα μπορούσε να'ναι και εγγόνι της.

Η φωτογραφία δεν έκανε βέβαια τυχαία και τον γύρο του διαδικτύου αφού ούτε η γυναίκα της φωτογραφίας είναι κάποια τυχαία. Μάλιστα πρόκειται για την Κατίνα Μανιταρά, μία από τις πιο ηρωικές μορφές της Εθνικής Αντίστασης που στα 17 της έγινε ανθυπολοχαγός του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος (ΔΣΕ).

Μια γυναίκα που βασανίστηκε, φυλακίστηκε κι όμως συνέχισε να αγωνίζεται , ώσπου ένα θραύσμα από ρουκέτα αεροπλάνου την χτύπησε στο κεφάλι. Κάτι βέβαια που την συνδεύει μέχρι και σήμερα που η φωτογραφία της από τους νεότερους διαδικτυακούς συντρόφους έχει γίνει viral. Kι όλα αυτά μια ημέρα αφότου ο Αλέξης Τσίπρας απέδωσε φόρο τιμής στους ΕΑΜίτες και τις ΕΑΜίτισσες που έπεσαν στην Καισαριανή.

Κι όμως ειλικρινά δεν θέλω να σταθώ ούτε σε αυτό κι ούτε στην 85χρονη αγωνίστρια και στους υπόλοιπους αγωνιστές συνταξιούχους που μετά από μια ζωή σκληρής δουλειάς και κόπων έφτασαν στα γεράματα να πασχίζουν να συντηρήσουν με την πενιχρή σύνταξή τους παιδιά και εγγόνια...
Ξέρεις κάτι, μάλλον τελικά θα μείνω σε όλους εμάς που μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή μας βλέπουμε καθημερινά τη φρίκη να περνάει από μπροστά μας. Χτες ήταν το προσφυγόπουλο, σήμερα οι παππούδες μας, μετά την αυριανή επανακκίνηση του υπολογιστή, ποιός;

Της Νάντιας Σαρρή

Διαβάστε ακόμη

Ηλίας Καραβόλιας: Περί της δομής των πραγμάτων

Γιώργος Γεωργαλλίδης: Η ανάγκη επιστροφής της ελπίδας

Θεόδωρος Παπανδρέου: Έχει θέση η τιμωρία στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού;

Πέτρος Κόκκαλης: Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου