Ευρωπαϊκό συνέδριο Εφοριακών διεξάγεται σήμερα στη Ρόδο

Κεκλεισμένων των θυρών, ξεκινά σήμερα στο νησί της Ρόδου ένα εξαιρετικής σημασίας συνέδριο, για την πάταξη της απάτης και της φοροδιαφυγής,  με τη συμμετοχή εξειδικευμένων στελεχών – εφοριακών από ολόκληρη την Ευρώπη, με κύριο αντικείμενο την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Το συνέδριο γίνεται σε ξενοδοχείο στην περιοχή της Ιξιάς και θα πάρουν μέρος πάνω από 50 εξειδικευμένα ανώτερα στελέχη – εφοριακοί από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι υπηρετούν στην Κομισιόν.

Από τη χώρα μας, το συνέδριο θα παρακολουθήσουν επίλεκτα στελέχη από το Υπουργείο των Οικονομικών και την διεύθυνση Ελέγχου της Κεντρικής Υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (CLO). Πρόκειται για τις κ.κ. Αθηνά Μητσίλιου και Ελευθερία Μαθιουδάκη, οι οποίες προετοίμασαν ήδη όλα όσα απαιτούνται για να διεξαχθεί άψογα το συνέδριο αυτό οι εργασίες του οποίου θα διαρκέσουν έως και τις 14 Οκτωβρίου. Την έναρξη των εργασιών του σημαντικού αυτού συνεδρίου στη Ρόδο, θα παρακολουθήσει επίσης και ο προϊστάμενος της Δημόσιας Οικονομικής Εφορίας Ρόδου κος Νίκος Καλογερόπουλος.

Ήδη από χθες έφθασαν στο νησί μας, οι σύνεδροι από όλη την Ευρώπη ενώ έχει γίνει όλη η σχετική προεργασία (σε ειδική αίθουσα) για να διασφαλιστεί η μυστικότητα όλων όσων θα ειπωθούν και θα κατατεθούν ως ιδέες, προτάσεις ή διαπιστώσεις, στην διάρκεια του συνεδρίου.
Μιλώντας στη «Ρ» η κ. Αθηνά Μητσίλιου από την Ειδική Υπηρεσία της Διεύθυνσης Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών, υπογράμμισε συγκεκριμένα:

«Η χώρα μας, αποφάσισε  να διοργανώσει αυτό το συνέδριο στο πλαίσιο του προγράμματος Fiscalis. Η Ρόδος επιλέχθηκε και και για συμβολικούς λόγους, καθώς αποτελεί «σταυροδρόμι» ανάμεσα σε χώρες τρίτες.
Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα ξεχωριστό δίκτυο, ανίχνευσης της απάτης, σε πρώιμο στάδιο και σε Πανευρωπαϊκό Επίπεδο.

Λέγεται Eurofisc και χωρίζεται σε πέντε στάδια. Εμείς βρισκόμαστε εδώ αυτές τις μέρες, για να συζητήσουμε και να εξετάσουμε όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, για την πάταξη της απάτης στον ενδοκοινοτικό ΦΠΑ με την κατάχρηση της τελωνειακής διαδικασίας.
Για να γίνει πιο κατανοητό το αντικείμενο, πρόκειται για αγαθά που έρχονται από τρίτες χώρες, μπαίνουν στο τελωνείο εισόδου της χώρα μας και στη συνέχεια διοχετεύονται σε χώρες της υπόλοιπης ευρωπαϊκής ένωσης.

Η κατάχρηση των κανόνων του ΦΠΑ γίνεται όταν αυτά τα αγαθά, έρχονται σαν εισαγωγή και πρέπει να πληρωθούν οι αναλογούντες δασμοί και το αντίστοιχο ΦΠΑ αλλά αυτό δεν γίνεται. Συνήθως, το μεγάλο πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε με την Βουλγαρία, από τότε που εντάχθηκε στην ΕΕ. Κι επειδή έχουμε κοινά σύνορα παρατηρείται σε πολλές περιπτώσεις μεγάλη φοροδιαφυγή.

Επειδή τα αγαθά αυτά έρχονται ή από Κίνα ή από Τουρκία, μπαίνουν στη χώρα μας, πληρώνονται σε πρώτη φάση οι τελωνειακοί δασμοί και θα πρέπει άμεσα με το ειδικό αυτό καθεστώς να διακομιστούν αμέσως στη Βουλγαρία για παράδειγμα.

Δυστυχώς, οι επιχειρήσεις οι οποίες υποτίθεται ότι λειτουργούν στην Βουλγαρία και θα έπρεπε εκεί να παραδοθούν είναι επιχειρήσεις «αόρατες» με αποτέλεσμα, τα αγαθά αυτά να μένουν στο εσωτερικό της χώρας μας, να πωλούνται στη «μαύρη αγορά» χωρίς την καταβολή του ΦΠΑ και στην ουσία, επειδή στη Βουλγαρία, οι επιχειρήσεις αυτές είναι εξαφανισμένες, δεν χρεοπιστώνεται και ο ΦΠΑ εκεί, με αποτέλεσμα να χάνεται ο Φόρος αυτός εις διπλούν: και για τη χώρα μας και για την ΕΕ. Αυτό το πρόβλημα δεν αφορά βέβαια τη χώρα μας, αλλά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γι αυτό τον λόγο γίνεται και αυτό το συνέδριο. Πραγματοποιείται δύο φορές κάθε χρόνο, και προσπαθούμε μέσα από αυτό να ανταλλάσσουμε τη δέουσα τεχνογνωσία, ανάμεσα σε όλα τα κράτη που συμμετάσχουν και βέβαια να βρίσκουμε τις καλύτερες λύσεις για να πατάξουμε την φοροδιαφυγή αυτή στον τομέα του ΦΠΑ.
Αναζητούμε με λίγα λόγια να βρούμε τα εργαλεία εκείνα που απαιτούνται έτσι ώστε να βάλουμε ένα οριστικό τέλος σε αυτή την απάτη που συντελείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.»

Οι ελληνίδες εκπρόσωποί μας στο συνέδριο, Αθηνά Μητσίλιου και Ελευθερία  Μαθιουδάκη που ανέλαβαν την εντυπωσιακή αυτή διοργάνωση Οι ελληνίδες εκπρόσωποί μας στο συνέδριο, Αθηνά Μητσίλιου και Ελευθερία Μαθιουδάκη που ανέλαβαν την εντυπωσιακή αυτή διοργάνωση