Καθαρίζονται τα ποτάμια στη Νότια Ρόδο

Στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκονται οι εργασίες καθαρισμού των ποταμιών στη νότια Ρόδο, και ειδικά στις περιοχές που επλήγησαν πρόσφατα από τη μεγάλη πυρκαγιά αφήνοντας πίσω της χιλιάδες στρέμματα καμένης γης.

Τα σημεία στα οποία αποφασίστηκε να γίνουν οι παρεμβάσεις είναι γεφύρια και ποτάμια στην περιοχές από Απολακκιά προς Φράγμα, από Απολακκιά προς Μονόλιθο και από Απολακκιά προς Αρνίθα – Ίστριο.
Σημειώνεται ότι η αντιπλημμυρική θωράκιση του νησιού της Ρόδου και γενικότερα του συνόλου των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, αποτελεί προτεραιότητα για την περιφερειακή αρχή.

Για το σκοπό αυτό και παρά το γεγονός ότι ο καθορισμός των ρεμάτων δεν εμπίπτει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, εξασφάλισε τους απαιτούμενους πόρους και ολοκλήρωσε έγκαιρα τη διαγωνιστική διαδικασία, ώστε να υπάρχει ετοιμότητα παρέμβασης, όπου και όποτε χρειαστεί, κατόπιν και των αιτημάτων των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων. Ωστόσο, το θέμα των αρμοδιοτήτων δεν υπήρξε ποτέ ανασταλτικός παράγων για την περιφερειακή αρχή, προκειμένου να συνδράμει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του τόπου, όπως εν προκειμένω με τα ζητήματα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας.

«Δουλεύουμε σε όλα τα νησιά πολύ μεθοδικά, παρότι δεν έχουμε την αρμοδιότητα. Το θέμα των αρμοδιοτήτων δεν αλλάζει τίποτα όσον αφορά το ενδιαφέρον και την παρουσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Δεν κρυφτήκαμε ποτέ πίσω από τις αρμοδιότητες  Ήμασταν και είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε όπου και όποτε μας ζητηθεί, σε συνεργασία και σε συνεννόηση με τους Δήμους των νησιών» δήλωσε για το θέμα των καθαρισμών ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος .

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη Ρόδο μόνο, σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα  του νησιού, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο,  διατέθηκαν άνω των 2 εκατ. ευρώ σε διαγωνισμούς για την ανάθεση των εργολαβιών καθαρισμού των ρεμάτων, παράλληλα με την χρηματοδότηση από την Περιφέρεια  της Προγραμματικής Σύμβασης για τη λειτουργία της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ.