Μαθήματα λαογραφίας στην Κάρπαθο

 Το Ινστιτούτο Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο έχει έδρα την Κάρπαθο, με τη συνεργασία του Καρπαθιακού Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας του Δήμου Καρπάθου, οργανώνει τον Τρίτο Κύκλο Μεταπτυχιακών Σεμιναριακών Πανεπιστημιακών Μαθημάτων Λαογραφίας στην Κάρπαθο από 7 έως 14 Νοεμβρίου 2016.

Στον Τρίτο Κύκλο των μαθημάτων θα διδάξουν οι Αχιλλέας Χαλδαιάκης, καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής και Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Ανδρειωμένος, καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας και Αναπληρωτής Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Μανόλης Γ. Βαρβούνης, καθηγητής Λαογραφίας και Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Πανεπιστημίου Θράκης, Tudor Dinu, καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών του Τμήματος Κλασικής Φιλολογίας και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, Ερατοσθένης Γ. Καψωμένος, ομότιμος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πρόεδρος της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών, Ρέα Κακάμπουρα, επίκουρη καθηγήτρια Λαογραφίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναστασία Χριστοπούλου, Ειδική Επιστήμων Πληροφορικής του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νάντια Μαχά - Μπιζούμη, διδάκτωρ Λαογραφίας Πανεπιστημίου Θράκης και εντεταλμένη διδάσκουσα στο Τ.Ε.Ι. Αθηνών, Γιώργος Κούζας, διδάκτωρ Λαογραφίας Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Διευθυντής του Ινστιτούτου, ομότιμος καθηγητής Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης.
 
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
1. Λαογραφικά της Βυζαντινής Μουσικής.
2.Λογοτεχνική γραφή και λαογραφική ύλη  ̶  Λαογραφία, λογοτεχνία και εθνική ιδεολογία  ̶  Λαογραφικό υλικό και ιστορική συγκυρία.
3. Ιδεολογικές μεταπτώσεις θεμάτων και μοτίβων των ελληνικών δημοτικών τραγουδιών.
4. Θρησκευτική Λαογραφία.
5. Εισαγωγή στον πολιτισμό και την ιστορία των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών. Ο Ελληνισμός της Μεσογειακής Βλαχίας.

6.Επιδράσεις της παραδοσιακής λαϊκής αρχιτεκτονικής στα αστικά κέντρα της Βλαχίας.
7. Παραδοσιακά επαγγέλματα στο Βουκουρέστι των Φαναριωτών. Οι αγαπημένες τέχνες των Ελλήνων.
8. Από τα Καρπάθια στην Κάρπαθο  ̶   Ετυμολογικές σημειώσεις.
9. Ελληνικό δημοτικό τραγούδι

α)  Εισαγωγή: Γενικά ειδολογικά και τυπολογικά γνωρίσματα.
β) Η ποιητική του δημοτικού τραγουδιού και τα χαρακτηριστικά της.
γ) Θεματική, κοσμοθεωρητικά πρότυπα και πολιτισμικοί κώδικες του   δημοτικού τραγουδιού.
δ)   Δημοτικά δίστιχα-μαντινάδες: μια δυναμική έκφραση της λαϊκής προφορικής παράδοσης.

10. Αφηγήσεις Ζωής και Λαογραφία.
11.  Διαχείριση Μεγάλου Εγγράφου για τη συγγραφή επιστημονικής εργασίας.
12. Εισαγωγή στην έρευνα και μελέτη του ενδύματος.
13. Ενδυματολογικά συστήματα στο χώρο του Αιγαίου.
14. Αστική Λαογραφία.
15.  Η Κάρπαθος στην Αθήνα: Διερευνώντας τις κοινωνικές όψεις τις κατανάλωσης σε Καρπαθιακά μαγαζιά και εστιατόρια του αστικού χώρου.
16.  Λαογραφική Καρπαθιολογία.

Τα μαθήματα θα παρακολουθήσουν ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών Λαογραφίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκπαιδευτικοί και κάθε ενδιαφερόμενος (από την Κάρπαθο ή την υπόλοιπη Ελλάδα).

Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο κινητό τηλέφωνο 6946201402 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση:  institoutokarpathou@gmail.com.

Όσοι από την Κάρπαθο επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα μπορούν να απευθυνθούν στον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Ηλία  Εμμ. Βασιλαρά, στη Γενική Γραμματέα  Σοφία Χατζηγεωργίου  ̶  Τούμα και στον Ταμία, Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Καλλίνικο Μαυρολέοντα.