Στα 94 εκατομμύρια ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας

Αυξημένος σε σχέση με το 2016 είναι ο προϋπολογισμός της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου για την επόμενη χρονιά, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα.

Ειδικότερα ο προϋπολογισμός για το 2017 ανέρχεται στο ποσό των 94.209.634 ευρώ από τα οποία τα 61.318.192 ευρώ αφορούν τη Δωδεκάνησο και τα 32.891.442 ευρώ αφορούν τις Κυκλάδες.

Το ύψος του ποσού του τεχνικού προγράμματος που θα διατεθεί και για τις δύο περιφερειακές ενότητες ανέρχεται  στα 66.550.954 ευρώ. από αυτό το ποσό τα 47.251.000 ευρώ αφορούν τα Δωδεκάνησα και τα 19.299.000 ευρώ αφορούν τις Κυκλάδες.

Το υπόλοιπο ποσό αφορά μισθοδοσία και λειτουργικές δαπάνες της περιφέρειας.

Αναφερόμενος στη συζήτηση και έγκρισή του, ο πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής, αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης που εισηγήθηκε και το θέμα, δήλωσε χτες τα εξής: «ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε από την πλειοψηφούσα παράταξη, ενώ οι άλλες παρατάξεις μειοψήφισαν χωρίς να παρουσιαστεί κάποια πρόταση επί του σχεδίου.

Έγινε κάποια κριτική και απαντήσαμε. Η κριτική είναι πάντα καλοπροαίρετη και καλοδεχούμενη και πάντα τη λαμβάνει υπόψη της η περιφερειακή αρχή».

Οι παρατηρήσεις περί… «δημοσίων σχέσεων»
Αξίζει να σημειωθεί ότι δημιουργήθηκε ζήτημα με την υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου κατά την αποτύπωση των παρατηρήσεών της επί του προϋπολογισμού, καθώς χαρακτήρισε το τριετές πρόγραμμα τουριστικής προβολής των νησιών ως «δημόσιες σχέσεις».

Αυτό όπως ήταν φυσικό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του περιφερειάρχη, επειδή η υπηρεσία έκρινε τη σκοπιμότητα των αποφάσεων της περιφερειακής αρχής ( από πλευράς νομιμότητας δεν τέθηκε θέμα) να αναπτύξει τον τουρισμό στα νησιά ως τη μοναδική διέξοδο από την οικονομική κρίση.

Επί του θέματος ο αντιπεριφερειάρχης κληθείς να σχολιάσει το θέμα δήλωσε τα εξής: «Κατατέθηκε έκθεση από την υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου με παρατηρήσεις για τον προϋπολογισμό, όπως γίνεται συνήθως καθώς πρόκειται για έγγραφα τα οποία το συνοδεύουν στο υπουργείο προς έγκριση.

Φέτος η έκθεση είχε και πολιτικό περιεχόμενο πέρα από τις επισημάνσεις για τα υπηρεσιακά ζητήματα που απαντήθηκαν αυθημερόν από τις υπηρεσίες μας αναφορικά με τα ερωτήματα που έθετε.

Από εμάς απαντήθηκε και πολιτικά γιατί περιέχονταν στις παρατηρήσεις και επισημάνσεις σε πολιτικό επίπεδο που δεν έπρεπε να μείνουν αναπάντητες. Η περιφερειακή αρχή είναι ανεξάρτητη και ακηδεμόνευτη αρχή και έτσι θα παραμείνει, χωρίς τις παρατηρήσεις που θέλουν να θέτουν ορισμένοι αγνοώντας τις πολύ τραγικές για τα νησιά αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας σε ότι αφορά την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών την αύξηση του ΦΠΑ και άλλων αποφάσεων που η περιφέρεια προσπαθεί με κάθε τρόπο στηρίζοντας το τουριστικό προϊόν και τον πρωτογενή τομέα να ανταπεξέλθει στο βαθμό που μπορεί σε αυτές τις περικοπές και τις επιπτώσεις που προκαλούν αυτές οι αποφάσεις.

Η υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου χαρακτηρίζει κάποιες δράσεις «δημόσιες σχέσεις» … Αν είναι δυνατόν, το πρόγραμμα για την τουριστική ανάπτυξη των νησιών που κατέθεσε η περιφερειακή αρχή να το χαρακτηρίζει… δημόσιες σχέσεις!

Αυτό προκάλεσε την έκρηξη της περιφερειακής αρχής και φυσικά απαντήθηκε όχι μόνο υπηρεσιακά αλλά και πολιτικά τόσο από τον περιφερειάρχη όσο και από εμένα.

Η υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου δεν έκανε καμία αναφορά στη νομιμότητα, αλλά στη σκοπιμότητα και σε αυτό απαντήσαμε κι εμείς».