Ερώτηση του Δ. Κρεμαστινού για τα εγκαταλελειμμένα Κέντρα Υγείας σε Ρόδο, Κω και Κάρπαθο

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός σε συνέχεια της επίσκεψής του στο Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοτικής Ενότητας Αρχαγγέλου κ. Αργύρη Αργυρού κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας για την υποστελέχωση και την απαξίωση της υποδομής του Κέντρου Υγείας αλλά και των Περιφερειακών Ιατρείων Λίνδου, Αντιμάχειας και Ολύμπου. 

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός επισημαίνει τα τεράστια προβλήματα λειτουργίας που δημιουργούνται από την έλλειψη γιατρών και συντήρησης της υποδομής και καλεί τον Υπουργό Υγείας να προσέλθει στη Βουλή για να δώσει απάντηση.

Ακολουθεί το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό

Θέμα: Εγκαταλελειμμένα Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία Ρόδου, Κω και Καρπάθου

Τα Αναβαθμισμένα Περιφερειακά Ιατρεία στη Λίνδο της Ρόδου, στην Αντιμάχεια της Κω και στην Όλυμπο της Καρπάθου έχουν μόνο έναν γιατρό, κανένα άλλο προσωπικό ενώ τα μηχανήματα που είχαν αγοραστεί έχουν καταστραφεί λόγω αχρησίας.

Το Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου που ιδρύθηκε το 1986, από έναν μέγιστο αριθμό 10 γιατρών με τους οποίους έφτασε να λειτουργεί, σήμερα λειτουργεί μόνο με 3 εκ των οποίων οι δύο πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν τον επόμενο χρόνο.

Το Κέντρο Υγείας καλύπτει μια περιοχή 37.000 κατοίκων οι οποίοι κατά τη θερινή περίοδο τουλάχιστον τριπλασιάζονται. Δέχεται κατά προσέγγιση 35.000 επισκέψεις το χρόνο. Επιπλέον, είναι

Παρά την προσπάθεια των γιατρών που υπηρετούν εκεί, είναι προφανές ότι το Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου αδυνατεί να λειτουργήσει επαρκώς και, επιπλέον, να καλύψει την 24ωρη εφημερία που υποχρεούται να έχει, την οποία εκτελεί συχνά μόνο ένας γιατρός.

Από πλευράς κτηριακής φθοράς, ηλεκτρομηχανολογικής συντήρησης και αντικατάστασης εξοπλισμού, ακόμα και καθαριότητας, η κατάσταση είναι τραγική.

Όλα τα παραπάνω, συνθέτουν μια εικόνα εγκατάλειψης που δεν δικαιολογείται σε ένα πολυπληθές, και – επιπλέον - ιδιαίτερα τουριστικό, νησί όπως η Ρόδος.

Για το λόγο αυτό, ερωτάται ο Υπουργός:

Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε να επιλυθούν τα ζητήματα ιατρών, νοσηλευτικής, καθαριότητας και υποδομής του Κέντρου Υγείας Αρχαγγέλου;

Τι θα κάνει ώστε να λειτουργήσουν κανονικά τα αναβαθμισμένα Περιφερειακά Ιατρεία;

Ο ερωτών βουλευτής
Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός