Θα λειτουργήσουν τα πετρόκτιστα θερμοκήπια στο Φυτώριο

Στις αρχές της νέας χρονιάς θα είναι έτοιμα και θα παραδοθούν σε χρήση τα παλιά Ιταλικά θερμοκήπια που βρίσκονται στους χώρους του περιφερειακού φυτωρίου στα Κοσκινού.

Οι εργασίες ξεκίνησαν και θα  ολοκληρωθούν   σε περίπου 3 μήνεςΟι εργασίες ξεκίνησαν και θα ολοκληρωθούν σε περίπου 3 μήνες

Πρόκειται για τρία πετρόκτιστα θερμοκήπια που είχαν κατασκευαστεί στην περιοχή κατά την Ιταλοκρατία και τα οποία σταμάτησαν να λειτουργούν τα τελευταία σαράντα χρόνια λόγω εγκατάλειψης.

Οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν προ ημερών στο πλαίσιο σύμβασης που υπεγράφη με εργολάβο και αφορούν την ανακατασκευή των τριών θερμοκηπίων κόστους 190.000 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά το έργο είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα leader όμως τελικά απεντάχθηκε λόγω εμποδίων που παρουσιάστηκαν σε ότι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Τελικά η αποκατάστασή τους επιτεύχθηκε χάρη στην ένταξη του έργου στο τεχνικό πρόγραμμα της περιφέρειας από την παρούσα περιφερειακή αρχή, με αποτέλεσμα να δοθεί τέλος στην εγκατάλειψη τόσων ετών.

Τα θερμοκήπια θα παραδοθούν προς χρήση σε περίπου τρεις μήνες δηλαδή περί τις αρχές της νέας χρονιάς.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι για την αποκατάστασή τους «επιστρατεύτηκαν» και παλιές φωτογραφίες που υπήρχαν οι οποίες και τα δείχνουν όπως λειτουργούσαν κατά την Ιταλοκρατία παράγοντας και διατηρώντας φυτά κάθε ποικιλίας.

Επίσης τονίζεται ότι στην έκταση μέσα στην οποία βρίσκονται υπάρχει και μία δεξαμενή νερού η οποία επίσης θα αποκατασταθεί και θα δοθεί και εκείνη προς χρήση ώστε να συνδεθεί με τη λειτουργία των θερμοκηπίων.

Όπως δήλωσε στη «Ρ» ο πρόεδρος του περιφερειακού φυτωρίου Μιχάλης Μπαριανάκης, τα θερμοκήπια βρίσκονται σε έκταση πέντε στρεμμάτων η οποία επίσης θα αποκτήσει την παλιά της χρήση, ενώ τα ίδια θα γίνουν λειτουργικά και η λειτουργία τους θα βασιστεί στις προδιαγραφές με τις οποίες λειτουργούσαν κατά την Ιταλοκρατία.

Στόχος της διοίκησης είναι να γίνουν και επισκέψιμα ώστε να αποκτήσουν έναν εκπαιδευτικό ρόλο, για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για μεταπτυχιακά προγράμματα.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαριανάκη, η αξιοποίησή τους θα δώσει μία άλλη πνοή στο φυτώριο της περιφέρειας το οποίο καθώς τα θερμοκήπια τα οποία είχαν παραγωγική δραστηριότητα μόνο κατά το παρελθόν θα καταστούν επισκέψιμα και ενδεικτικά του τύπου και του τρόπου λειτουργίας τους.

Ένα από τα Ιταλικά θερμοκήπια πριν τις εργασίες   αντικατάστασηςΈνα από τα Ιταλικά θερμοκήπια πριν τις εργασίες αντικατάστασης