Η γραφειοκρατία πλήττει κάθε προσπάθεια για επενδύσεις στα νησιά

Το μεγάλο ζήτημα της γραφειοκρατίας στα νησιά που πλήττει κάθε προσπάθεια για επενδύσεις, έθεσε στο 4ο τακτικό συνέδριο της ένωσης περιφερειών Ελλάδας, ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φλεβάρης.

Ο κ Κόκκινος στο βήμαΟ κ Κόκκινος στο βήμα

Εκπροσωπώντας την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, μετέφερε τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν στα νησιά οι υποψήφιοι επενδυτές τονίζοντας ότι δε λαμβάνεται υπόψη η νησιωτικότητα, τη στιγμή που θα έπρεπε να υπάρχουν διευκολύνσεις για να συγκρατηθεί ο πληθυσμός σε αυτά.

«Εκπροσωπώντας την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου ανέδειξα το έργο που γίνεται από την περιφερειακή αρχή, καθώς βάζουμε το νησιωτικό τμήμα της Ελλάδας στην πρώτη γραμμή. Ζήτησα την ενδυνάμωση των περιφερειών, και να επιλυθεί το θέμα των αδειοδοτήσεων για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και για τις κάθε είδους επενδύσεις στα μικρά νησιά, και όχι μέσα σε έναν γραφειοκρατικό ορυμαγδό που δεν κάνει διάκριση ανάμεσα σε Αγαθονήσι και Αθήνα ζητώντας τα ίδια δικαιολογητικά χωρίς να υπολογίζει τη νησιωτικότητα» δήλωσε ο κ. Φλεβάρης στη «Ρ» και πρόσθεσε «Είναι κάτι που πρέπει να λυθεί στην πράξη, με τη λειτουργία ενός οργάνου αυτοτελούς που θα αναλάβει τις αδειοδοτήσεις. Έτσι θα φέρουμε επενδύσεις και θα κρατήσουμε τον πληθυσμό στα νησιά».

Μάλιστα υπογράμμισε ότι η πολιτική είναι προτάσεις και λύσεις όχι απλά καταγραφή των προβλημάτων, ζητώντας να εφαρμοστεί το πρόγραμμα νησιωτικότητας από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον κ. Φλεβάρη οι εξαγγελίες που γίνονται στα συνέδρια παραμένουν εξαγγελίες με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η κατάθεση των ίδιων αιτημάτων .

«Το μέλλον της χώρας είναι η παραγωγή πλούτου, η καταπολέμηση της ανεργίας και η ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας. Οι περιφέρειες σε αυτό το θέμα μπορούν να βγουν μπροστά, μέσα από αδειοδοτήσεις και από αιτήματα που μπορούν να ικανοποιούνται.

Πρέπει να αποκτήσουμε σταθερό φορολογικό καθεστώς να μειωθούν οι φόροι να έρθουν επενδυτές να αδειοδοτήσουμε πιο εύκολα να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Αυτά είναι το στοίχημα για το μέλλον» δήλωσε

Παράλληλα υπογράμμισε ότι όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης η αυτοδιοίκηση πρόσφερε κάτι πολύ σημαντικό στην ελληνική πολιτεία :Ενισχύθηκαν από τις περιφέρειες της Eλλάδας οι δήμοι της χώρας και μπόρεσαν να καλύψουν βασικές ανάγκες τους την ώρα που η κεντρική κρατική λειτουργία χαρακτηριζόταν από υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση.

Ανακοίνωση Χ. Κόκκινου
Για τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Χαράλαμπου Κόκκινου στο ίδιο συνέδριο εκδόθηκε από το γραφείο του η παρακάτω ανακοίνωση: «Ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος παρέστη και μίλησε με την ιδιότητα του συνέδρου και του προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΝ.Π.Ε. στο 4ο Τακτικό Συνέδριό της, που πραγματοποιήθηκε στις 22.10.2016 στην Αθήνα.

Στην κορυφαία συνάντηση των αυτοδιοικητικών στελεχών της χώρας μας, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου Β΄, αρχηγών και στελεχών των πολιτικών κομμάτων και μελών της Κυβέρνησης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Αυτοδιοίκησης Β’ Βαθμού της χώρας μας, τέθηκαν οι στόχοι και οι διεκδικήσεις και αναλύθηκαν τα προβλήματα που την ταλανίζουν. Εκδόθηκαν σχετικά ψηφίσματα, ενώ εγκρίθηκαν τα οικονομικά της ΕΝ.Π.Ε., όπως αυτά αναλυτικά διανεμήθηκαν στους συνέδρους και αναφέρθηκαν «στην Ειδική Έκθεση επί του απολογισμού οικονομικής διαχείρισης έτους 2015».

Ο κ. Χ. Κόκκινος στα βασικά σημεία της ομιλίας του επισήμανε τα εξής:
«Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση πρέπει να μετεξελιχθεί σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια με στόχο την ανάπτυξη του τόπου και την κοινωνική ευημερία. Είναι λυπηρό και άνευ ουσίας να αναγνωρίζεται διαρκώς από τις εκάστοτε κυβερνήσεις το σημαντικό έργο που επιτελεί, αλλά να μην της δίνουν τη δυνατότητα να βοηθήσει τον τόπο, έχοντας ουσιαστική στήριξη από το κράτος, ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο και διοικητική και οικονομική αυτονομία.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας είναι αυτή που καλείται να λύσει προβλήματα που δημιουργούν άλλοι/ες. Να στηρίξει την κοινωνική συνοχή που διασπάται από άλλους παράγοντες. Να είναι σε διαρκή επαφή με την κοινωνία με την οποία κάποιοι/ες έχουν πάρει «διαζύγιο». Να στηρίξει την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Είναι απαραίτητο να αλλάξει το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την Αυτοδιοίκηση. Τα «τερτίπια» και οι «διαρροές» που εμφανίζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα και αφορούν τον εκλογικό νόμο που θα ισχύσει στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, οδηγούν σε ακυβερνησία και σύγχυση. Ο «Καλλικράτης» χρειάζεται αλλαγές που πρέπει να γίνουν με ουσιαστικό διάλογο και με συμμετοχή και εκπροσώπηση της ΕΝ.Π.Ε..

Επίσης, ο κ. Χ. Κόκκινος αναφέρθηκε στην απουσία νησιωτικών πολιτικών που υποβαθμίζουν τη ζωή των κατοίκων του Νοτίου Αιγαίου, την αύξηση των συντελεστών του Φ.Π.Α. στα νησιά μας, τις διαρκείς φοροεπιδρομές, τα προβλήματα που δημιουργούνται από την παράτυπη μετανάστευση και την απουσία του κεντρικού κράτους στην αναζήτηση για βιώσιμη λύση, στα προβλήματα στην υγεία και στην παιδεία, στη μείωση των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών δρομολογίων και στην υποστελέχωση των υπηρεσιών της Π.Ν.Αι., καθώς και στην απόφαση να «κλείσει» συμβολικά η Π.Ν.Αι. στις 15.11.2016, στα πλαίσια των κινητοποιήσεων για τη διεκδίκηση του αυτονόητου, δηλ. της καλύτερης στελέχωσής της. Ζήτησε τη στήριξη της ΕΝ.Π.Ε. σε αυτήν την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου και υποστήριξε την ανάγκη και άλλων κινητοποιήσεων, όταν τα κυβερνητικά στελέχη κωφεύουν στα δίκαια αυτοδιοικητικά αιτήματα και στις κοινωνικές διεκδικήσεις.»

Τέλος επισήμανε ότι «ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης δεν είναι διαχειριστικός, ούτε είναι ο «σάκος του μποξ», όπως θέλουν να το μετατρέψουν κάποιοι/ες. Ο ρόλος της είναι διεκδικητικός, μεταρρυθμιστικός, κοινωνικός, δημιουργικός, αναπτυξιακός και βαθιά πολιτικός».

Ο  κ. Φλεβάρης στο συνέδριο μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη αθλητισμού   Γ. Μαργαρίτη και τον έπαρχο Καρπάθου-Κάσου Γ. ΜηνατσήΟ κ. Φλεβάρης στο συνέδριο μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη αθλητισμού Γ. Μαργαρίτη και τον έπαρχο Καρπάθου-Κάσου Γ. Μηνατσή