Αλ. Αγγελόπουλος: «Μαύρος» τζίρος 2,5 δισ. για τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα

Πλήγμα για την οικονομία και τον τουριστικό κόσμο της χώρας αποτελεί η έκταση που έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, γνωστά ως ΑΙRbnb από τον σχετικό ιστότοπο, τα οποία δεν έχουν χαρτογραφηθεί και δεν φορολογούνται.

Είναι ενδεικτικό ότι εφαρμογή της Airbnb υπάρχει και για τα κινητά τηλέφωνα. Όπως επισήμανε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Eπιμελητηρίου Ελλάδας Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, επικαλούμενος μελέτη του Επιμελητηρίου, ο τζίρος τους εκτιμάται ότι αγγίζει τα 2,5 δισεκ. ευρώ, τα οποία δεν φαίνονται πουθενά στην οικονομία της χώρας.

Οι χρεώσεις γίνονται στο εξωτερικό, μέσω Paypal και άλλων συστημάτων. Ο κ. Αγγελόπουλος απέδωσε τις κακές φετινές επιδόσεις του τουριστικού κλάδου στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας, η οποία έχει πέσει στα χαμηλότερα σημεία της, αλλά και στην υπερφορολόγηση.

Τέλος, επισήμανε ότι η αγοραστική δύναμη του μέσου ευρωπαίου βαίνει μειούμενη από το 2008, με αποτέλεσμα να μειώνεται η μέση τουριστική δαπάνη αλλά και ο χρόνος διαρκείας των διακοπών «Όσα “κεφάλια” και αν μετρήσουμε, είπε ο κ. Αγγελόπουλος, δεν κάθονται αρκετά και δεν ξοδεύουν αρκετά» ανέφερε χαρακτηριστικά.