Αντιδράσεις και στη Ρόδο για την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Αντιδράσεις και στη Ρόδο  για την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Αντιδράσεις και στη Ρόδο για την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 810 ΦΟΡΕΣ

Κόνσολας: Η κυβέρνηση κινείται στα όρια της συνταγματικής εκτροπής

Αίσθηση προκάλεσε και στη Ρόδο, όπως και σε όλη την Ελλάδα, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία θεωρείται αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά, για το διαγωνισμό που αφορά τις τηλεοπτικές άδειες.

Η εξέλιξη θεωρείται σοβαρή πολιτική ήττα για την κυβέρνηση και εκ των πραγμάτων αποτέλεσε θέμα συζήτησης και σε τοπικό επίπεδο, ενώ γενικώς αναμένονται εξελίξεις.

O Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ που κηρύσσει άκυρο και αντισυνταγματικό το νόμο Παππά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κινείται στα όρια της συνταγματικής εκτροπής.
Οφείλει να συνέλθει.

Ο μόνος δρόμος που έχει, πλέον, μπροστά της είναι ο δρόμος της νομιμότητας και της συνεννόησης.

Η αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών πρέπει να γίνει με διαγωνισμό που δεν θα διενεργήσει ο όποιος κύριος Παππάς, αλλά το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.

Πρέπει να γίνει με διαφανείς όρους που δεν θα προσκρούουν στο Σύνταγμα και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει το χώρο της ενημέρωσης έπεσε στο κενό.

Οι τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας δεν μπορεί να είναι μόνο τέσσερις, δεν μπορεί η κυβέρνηση να καθορίζει τον αριθμό τους όταν το ψηφιακό φάσμα χωρά τουλάχιστον 16 άδειες υψηλής ευκρίνειας.

Αυτό σημαίνει πλουραλισμός, θέσεις εργασίας αλλά και δημόσια έσοδα.

Οφείλουμε να προειδοποιήσουμε την κυβέρνηση να μην αποπειραθεί να επαναφέρει το νόμο Παππά με άλλο μανδύα.

Η Νέα Δημοκρατία θα εγγυηθεί τη νομιμότητα.

Υπάρχει μόνο μία λύση: η επαναφορά των αρμοδιοτήτων ελέγχου, εποπτείας και αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, που είναι το αρμόδιο κατά το Σύνταγμα όργανο για τη λειτουργία των ραδιοτηλεοπτικών μέσων. Αυτό θα πρέπει, στη συνέχεια, να προκηρύξει τον ανοιχτό διαγωνισμό».

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Ν. ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΥ
«Το τζάμπα πέθανε. Η αεροπειρατεία σταματάει». Αυτό δήλωσε χθες στην ΕΡΤ Ρόδου, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός, μετά την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Το ΣτΕ, ανέφερε, έκρινε αντισυνταγματική μόνο τη διάταξη του νόμου που αφορά τη διαδικασία αδειοδότησης, όχι όλο το νόμο», προσθέτοντας παράλληλα ότι είναι σε ισχύ και η απόφαση του ΣτΕ του 2010 που κρίνει αντισυνταγματικό και παράνομο το ισχύον καθεστώς στο τηλεοπτικό τοπίο.

«Έως ότου συγκροτηθεί το ΕΣΡ, είπε, θα πρέπει όλοι να πληρώσουν για να κατέχουν δημόσια συχνότητα».

Ερωτηθείς εάν τον εξέπληξε η απόφαση του ΣτΕ, ο κ. Σαντορινιός παραδέχθηκε ότι δεν την περίμενε, εκτιμώντας ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα επηρέασε την κρίση των δικαστών.

Σ’ ότι αφορά στο αίτημα της Ν.Δ για εκλογές, ο βουλευτής υποστήριξε ότι «το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά ούτως ή άλλως εκλογές, διότι υπερασπίζεται τους καναλάρχες περισσότερο από τους ίδιους τους καναλάρχες».

Η ΝΟΔΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
«Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνεται αντισυνταγματικός ο “νόμος Παππά” αποτελεί ένα καθοριστικό γεγονός στο δημόσιο βίο της xώρας.

Ο διαγωνισμός - παρωδία ακυρώθηκε. Ο “νόμος Παππά” ανήκει πια στο παρελθόν.

Η προσπάθεια θεσμικής υπεξαίρεσης των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την απερχόμενη Κυβέρνηση, απέτυχε.

Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε τη συνταγματική τάξη και αγωνίστηκε να αποτρέψει το κυβερνητικό πραξικόπημα στο χώρο των Μ.Μ.Ε. Σήμερα, δεν πανηγυρίζουμε. Μαζί με τη δημοκρατική κοινωνία αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί η συνταγματική νομιμότητα αποκαταστάθηκε.

Οι προκλητικές, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, δεν πέρασαν.

Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να διχάσει τους Έλληνες και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη από αξιοπιστία, μεταρρυθμιστικό σχέδιο και ενότητα για να ανταπεξέλθει στην κρίση. Δεν τα κατάφερε.

H αποχώρησή του από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη. Η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες ολοκληρωμένη πρόταση για την ουσιαστική αποκατάσταση της πολυφωνίας και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου».

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΤΣΕΡΚΗ
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο “νόμος Παππά”, αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Η προσπάθεια ακύρωσης των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την παραπαίουσα Κυβέρνηση, απέτυχε.

Ακολούθησαν οι απίστευτες δηλώσεις για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας από την κυβερνητική εκπρόσωπο. Δεν υπάρχει προηγούμενο ανάλογης επίθεσης από μία δημοκρατική κυβέρνηση ως προς το ύφος και την επιθετικότητα, κατά ενός θεσμού όπως η δικαιοσύνη. Τη δικαιοσύνη που αποτελεί βασικό πυλώνα της Δημοκρατίας.

Οι δηλώσεις αυτές αποδεικνύουν τον αυταρχισμό, το ήθος και την αντίληψη αυτής της κυβέρνησης.

Η απόλυτη στάση και η αντίδραση της κυβέρνησης είναι ευθέως ανάλογη του πολιτικού προβλήματος που πλέον αντιμετωπίζει, όπου δείχνει για πολλοστή φορά ότι δεν σέβεται τις πλειοψηφίες. Το απέδειξε στο δημοψήφισμα, όπου το ΟΧΙ το μετέτρεψε σε ΝΑΙ.

Όταν προηγείται στις δημοσκοπήσεις, προκηρύσσει εκλογές και δημοψήφισμα. Όταν έπεται στα γκάλοπ, αλλάζει τον εκλογικό νόμο και επιτίθεται σε θεσμούς της δημοκρατίας αγγίζοντας τα όρια θεσμικής εκτροπής.

Η δημοκρατική κοινωνία πρέπει να συσπειρωθεί σε ένα μέτωπο κατά της παρούσας κυβέρνησης. Πρέπει να βάλουμε τέλος στα ψέματα, στην συρρίκνωση της οικονομίας και στον κατήφορο της χώρας.

H αποχώρησή τους από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι η μόνη λύση.

Διαβάστε ακόμη

Τζέιμς Καφετζής για την αποχώρησή του από το Survivor: Πάνω από όλα είναι η οικογένεια

ΕΚΤΑΚΤΟ: Τσάντα με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια βρέθηκε σε θαλάσσια περιοχή της Σύμης

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην διευθυντής υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ γιατρό Κώστας Κωτικώστας

Ξεκίνησαν οι αποψιλώσεις από την Αρχαιολογία στη Μεσαιωνική Πόλη

Τάξη στην είσοδο της Ακαντιάς θα βάλει ο δήμος και το Λιμενικό Ταμείο Ν. Δωδ/σου

Ν. Φαραντούρης: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθούν οι δυνατότητες των νησιών

Συνεδριάζει την Παρασκευή το συμβούλιο της κοινότητας Ρόδου

Ανακοίνωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου για τη χθεσινή απεργία