Αναβλήθηκε η δίκη για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην Λίνδο

Αναβλήθηκε τελικά για τις αρχές Φεβρουαρίου, η εκδίκαση από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου της υπόθεσης του Αντιδημάρχου Μιχάλη Παλαιολόγου και του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Λίνδου οι οποίοι κατηγορούνται για φθορά μνημείου.

Η δίκη επρόκειτο να γίνει χθες ωστόσο το δικαστήριο ανέβαλε για κρείσσονες λόγους καθώς δεν εμφανίστηκε η αρχαιολόγος, και η οποία θεωρείται σημαντική μάρτυρας στην υπόθεση.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Παλαιολόγου με την ιδιότητα του ως χωρικός Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Κοινότητας Λίνδου και ο κ. Ελευθερίου ως πρόεδρος της ίδιας Δημοτικής Κοινότητας, στις 9 Απριλίου 2014 στη Λίνδο, στο πλάτωμα πάνω από το λιμανάκι του Αγίου Παύλου, το οποίο βρίσκεται σε άμεση οπτική επαφή με την Ακρόπολη της Λίνδου, προκάλεσαν βλάβη μνημείου.

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο άνδρες κατηγορούνται ότι έδωσαν εντολή σε υπαλλήλους του Δήμου Ρόδου να ρίξουν κλαδιά σε άτυπη χωματερή που βρίσκεται εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου Λίνδου και λειτουργεί αυθαίρετα, χωρίς την έγκριση της ΚΒ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με αποτέλεσμα λόγω της αισθητικής υποβάθμισης του χώρου να προκληθεί έμμεση βλάβη του αρχαίου μνημείου της Ακρόπολης της Λίνδου και του περιβάλλοντα αυτής χώρου.

Πάντως τόσο ο Αντιδήμαρχος όσο και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας αρνούνται τα όσα τους καταλογίζονται και ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει καμία άτυπη χωματερή στην περιοχή όπως αναφέρει η καταγγελία που έχει γίνει από την Αρχαιολογία. Οι ίδιοι έχουν καταθέσει πως είχαν επιτρέψει στους κατοίκους να αφήνουν εκεί μπάζα και όχι σκουπίδια προκειμένου στη συνέχεια να τα μεταφέρουν ως δημοτική αρχή, όπως και έκαναν.

Μάλιστα πρόσθεσαν πως μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς ο χώρος έχει σφραγιστεί και είχαν ζητήσει να διενεργηθεί εκ νέου αυτοψία από τους αρμοδίους της Αρχαιολογίας.
Συνήγορος υπεράσπισης στην υπόθεση παρίσταται ο κ. Δημήτρης Σαλαμαστράκης.