Καταρρέει το Κέντρο Υγείας της Αρχαγγέλου

Η Επίκαιρη Ερώτηση του Αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Κρεμαστινού προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό για τη διάλυση του Κέντρου Υγείας Αρχαγγέλου και των Περιφερειακών Ιατρείων Λίνδου, Κω και Καρπάθου συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο Υπουργός Υγείας επικαλέστηκε αριθμό ιατρών, νοσηλευτών και εργαζομένων στα κέντρα αυτά, οι οποίοι δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής αντί απαντήσεως ανέγνωσε τις επιστολές προς αυτόν του Προέδρου της Δημοτικής Ενότητας Αρχαγγέλου κ. Αργυρού και του Κέντρου Υγείας Αρχαγγέλου κ. Μαγκαφάκη που περιγράφουν την τραγική κατάσταση.
Λεπτομερώς η συζήτηση είχε ως εξής:

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κύριε Πρόεδρε, επειδή συνήθως στις ερωτήσεις επικαλούμεθα αριθμούς και αυτοί, οι οποίοι επικαλούνται, λένε άλλους αριθμούς και το Υπουργείο απαντά με άλλους αριθμούς, αντί να ακολουθήσω αυτή την τακτική θα καταθέσω στα Πρακτικά και θα διαβάσω επιστολή, που απευθύνεται προς εμένα, του Προέδρου της Δημοτικής Ενότητας Αρχαγγέλου, δηλαδή πρώην Δήμου Αρχαγγέλου, με έναν πληθυσμό περί τους σαράντα χιλιάδες κατοίκους, που το καλοκαίρι λόγω τουρισμού μπορεί να ανεβαίνει και στους εξήντα με εβδομήντα χιλιάδες.

Γράφει, λοιπόν, ο Πρόεδρος, που απευθύνεται σε εμένα, λέγοντας τα εξής: «Μαζί επισκεφτήκαμε το καλοκαίρι το Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου, όπου διαπιστώθηκε ότι εκ των δέκα γιατρών, που κατά καιρούς υπηρετούσαν, έχουν απομείνει μόνο τρείς, εκ των οποίων οι δυο συνταξιοδοτούνται τον επόμενο χρόνο. Μάλιστα, ο ένας εκ των τριών γιατρών απεβίωσε αιφνιδίως τον περασμένο μήνα. Έτσι, ολόκληρο το Κέντρο Υγείας στηρίζεται μόνο σε δυο γιατρούς. Ως εκ τούτου το Κέντρο Υγείας, όχι απλώς υπολειτουργεί, αλλά εν τοις πράγμασι δεν λειτουργεί.

Παρακαλώ να πράξετε το συντομότερο δυνατό και όπως μπορείτε για να μας βοηθήσετε στην τόσο σημαντική και νευραλγική στελέχωση και λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αρχαγγέλου. Ο Πρόεδρος, Αργυρός Αργυρού».

Το καταθέτω στα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτριος Κρεμαστινός καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα επιστολή, η οποία βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

Επικοινώνησα με τον Διοικητή του Κέντρου Υγείας, τον Διευθυντή, ο οποίος μου είπε ότι το κενό του γιατρού, που ευρέθη νεκρός, το καλύπτει ένας άλλος γιατρός κατόπιν –λέει- προσωπικής συμφωνίας και όχι διορισμού.

Αυτό πράγματι δεν το καταλαβαίνω. Αυτό μου είπε, αλλά εν τοις πράγμασι πρέπει να λειτουργήσει στοιχειωδώς το Κέντρο Υγείας, το οποίο βέβαια ούτε με τους τρεις γιατρούς λειτουργεί.
Δεν θα μιλήσω για τις άλλες δυο περιπτώσεις, διότι δίνω προτεραιότητα σε αυτήν και στη δευτερολογία μου θα αναπτύξω και τα υπόλοιπα. Άρα, επικεντρώνομαι σε αυτό το σημείο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): Αγαπητέ συνάδελφε, δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω την εικόνα, την οποία παρουσιάζετε για το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας. Η εικόνα, η οποία από την άποψη των αριθμών και της στελέχωσης δίνει η Υπηρεσία, είναι ότι στο συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας υπηρετούν αυτή τη στιγμή τρεις διευθυντές γενικής ιατρικής -ειδικευμένοι γενικοί γιατροί με το βαθμό του Διευθυντή- και δυο γιατροί υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου. Άρα, συνολικά πέντε γιατροί. Επίσης, υπηρετούν και δεκατρία άτομα ακόμη λοιπό προσωπικό, νοσηλευτές, χειριστές ακτινολογικού, βοηθητικό προσωπικό.

Μάλιστα, πρόσφατα με μία προκήρυξη, η οποία ολοκληρώθηκε, τη γνωστή προκήρυξη 4Κ και 5Κ, την πρώτη προκήρυξη ενίσχυσης του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό μετά από έξι χρόνια, ενισχύθηκε το προσωπικό του συγκεκριμένου Κέντρου Υγείας με δύο επιπλέον νοσηλευτές.

Ξέρω, επίσης, ότι είχε ζητηθεί η κάλυψη μιας θέσης επικουρικού παιδιάτρου, χωρίς όμως ανταπόκριση. Επίσης, ξέρω ότι έχει ζητηθεί και έχει εγκριθεί η κάλυψη μιας θέσης επικουρικού καρδιολόγου.
Το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας, όπως και αρκετά κέντρα υγείας στη νησιωτική χώρα, αντιμετωπίζει διαχρονικά προβλήματα στελέχωσης. Και αυτό είναι γνωστό. Έχουμε κάνει πολύ συστηματικές προσπάθειες να ενισχύσουμε τα κίνητρα προσέλκυσης.

Δώσαμε ένα πολύ σημαντικό, νομίζω, επίδομα 400 ευρώ ως κίνητρο για την κάλυψη σε τριακόσια έντεκα περιφερειακά ιατρεία σε νησιωτικές, άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας για την κάλυψη των θέσεων από αγροτικούς γιατρούς. Κι αυτό ευτυχώς είχε αποτέλεσμα και έχουν καλυφθεί ήδη αρκετά περιφερειακά ιατρεία που ήταν μακροχρονίως κενά.

Υπάρχει επίσης συνέργεια και καλή συνεργασία με πάρα πολλές περιφερειακές αυτοδιοικήσεις, που ξέρετε πολύ καλά ότι, όπως και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έχουν εγκρίνει ένα κοινωνικό μπόνους για την προσέλκυση αγροτικών και επικουρικών ιατρών.

Παρ’ όλα αυτά τα κίνητρα, αρκετές φορές παρότι από την πλευρά της Πολιτείας ζητείται το ενδιαφέρον των γιατρών να καλύψουν κενά στο σύστημα υγείας, δεν υπάρχει η ανάλογη ανταπόκριση. Αυτό δημιουργεί πραγματική δυσκολία και πραγματική αδυναμία της Πολιτείας να καλύψει τις υγειονομικές ανάγκες των ανθρώπων αυτών των περιοχών και ξέρουμε πολύ καλά ότι υπάρχει κι ένα αίσθημα ανασφάλειας από την πλευρά τους για την ώρα της ανάγκης, για μια σοβαρή αρρώστια απειλητική για τη ζωή.

Νομίζω όμως ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε με έναν πολύ πιο συστηματικό τρόπο να σχεδιάζουμε την κάλυψη των κενών στο σύστημα υγείας -και αυτό κάνουμε- και να αναπτύσσουμε νέες δομές, ιδιαίτερα στο κομμάτι της πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Θα πω στη δευτερολογία μου με έναν σύντομο τρόπο, έναν σχεδιασμό που έχουμε δρομολογήσει για την ανάπτυξη νέων αποκεντρωμένων δομών, των λεγόμενων «τοπικών μονάδων υγείας». Οχτώ από αυτές τις μονάδες θα αφορούν την Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου και συγκεκριμένα τα νησιά της Ρόδου, της Κω και της Καλύμνου.

Πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο και μέσα από προγράμματα που χρηματοδοτούνται και από ευρωπαϊκούς πόρους, από το ΕΣΠΑ, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στελεχωμένο με τη λογική του οικογενειακού γιατρού αλλά και της ομάδας υγείας, μιας διεπιστημονικής ομάδας, η οποία θα προσφέρει ολιστική φροντίδα στον ασθενή και θα δίνει έμφαση στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας και στην κοινοτική ιατρική.

Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουμε ότι μπορούμε σταδιακά να καλύψουμε αυτά τα σημαντικά και αναγνωρίσιμα κενά που υπάρχουν στις υπηρεσίες.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σπυρίδων Λυκούδης): Κύριε Κρεμαστινέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά για τη δευτερολογία σας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Γι’ αυτό απέφυγα να επικαλεστώ αριθμούς και επικαλέστηκα επιστολές, γιατί ξέρω ότι οι αριθμοί πάντα ευημερούν, αλλά η πραγματικότητα είναι τραγική.

Θα καταθέσω ένα δεύτερο έγγραφο, του Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αρχαγγέλου κ. Μαγκαφάκη, με υπογραφή του, που λέει ότι «σήμερα, περίπου τριάντα χρόνια μετά, το Κέντρο μας βρίσκεται σε πολύ δυσάρεστη θέση, όσον αφορά στις κτηριακές εγκαταστάσεις και στη στελέχωσή του, με αποτέλεσμα αυτό να έχει αντίκτυπο και στις προσφερόμενες υπηρεσίες προς το κοινό». Και ζητεί, πέραν των άλλων, εκτός από τα ιατρικά που είπαμε, να γίνει στατική εκτίμηση του κτηρίου, καθώς έχει παρατηρηθεί κάποια ροπή και κινδυνεύει. Αυτά τα λέει ο κ. Μαγκαφάκης.

Λέει επίσης ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση ώστε να αντικατασταθούν μηχανήματα που δεν λειτουργούν πια, όπως κλίβανοι, φωτοτυπικά, εκτυπωτές, τηλεφωνικές συσκευές και άλλα και ότι τους έχουν δωρίσει κλιματισμό οι κάτοικοι, για να μπορούν τον χειμώνα να παρέχουν ανθρώπινη περίθαλψη.

Το έγγραφο  το υπογράφει ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρχαγγέλου, Μαγκαφάκης Δημήτριος.
(Στο σημείο αυτό ο Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτριος Κρεμαστινός καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Καλό είναι, κύριε Υπουργέ, να τα δείτε αυτά. Να πάτε κάτω στις υπηρεσίες σας και να πείτε: Τι λένε αυτοί οι άνθρωποι; Είναι εξωπραγματικοί; Αν είναι εξωπραγματικοί να το δούμε. Όμως δεν μπορεί να είναι εξωπραγματικοί.

Άρα, είναι το δεύτερο αυτό.
Τώρα θα σας πω μια προσωπική μου εμπειρία. Το καλοκαίρι βρέθηκα τυχαία στη Λίνδο κατά σύμπτωση την ίδια μέρα που γίνονταν τα εγκαίνια του Κέντρου Υγείας στη Σαντορίνη. Η Λίνδος δέχεται περίπου τους ίδιους τουρίστες με τη Σαντορίνη, μπορεί και περισσότερους, διότι είναι οι τουρίστες της Ρόδου που πάνε υποχρεωτικά στη Λίνδο.

Όλα αυτά τα Κέντρα, που είναι και της Αντιμάχειας στην Κω και το Κέντρο Υγείας Καρπάθου και άλλα εβδομήντα κέντρα σε όλη την Ελλάδα -από την εποχή του Αβραμόπουλου-, όπως είχα πει και όταν ήμουν Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, δεν έχουν μέλλον. Τα μηχανήματα σαπίζουν.

Εγώ πήγα στη Λίνδο και είναι ένας γιατρός στο αναβαθμισμένο Κέντρο Υγείας και όταν υπάρξει πρόβλημα αναζητείται αυτός ο γιατρός, με χιλιάδες ανθρώπους επισκέπτες το καλοκαίρι, το χειμώνα όχι. Όμως φανταστείτε ότι γίνεται ένα ατύχημα, χτυπάει κάποιος και ψάχνουν να βρούνε τον γιατρό. Είναι δυνατόν έτσι να παρέχουμε φροντίδα υγείας στον κόσμο;

Θα μου πείτε: Η Κυβέρνηση αυτή θα τα λύσει όλα; Όχι βέβαια, αλλά πρέπει να εστιαστεί στην πραγματικότητα. Αφήστε τους διάφορους επιτελείς του Υπουργείου. Στις ΔΥΠΕ πηγαίνετε ο ίδιος, σε αυτά τα δύο Κέντρα, όπως ακριβώς σας είπα, και στα άλλα και στη Λίνδο και στην Κάρπαθο. Θα τα δείτε αυτά.

Εγώ πρότεινα όταν ήμουνα Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, να έρθει νομοθετική ρύθμιση να γίνουν υβριδικά ή οτιδήποτε, γιατί προκειμένου να σαπίζουν τα μηχανήματα, να μην προσφέρεται υπηρεσία, οποιαδήποτε λύση είναι ανεκτή, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο, με τον Δήμο, με οτιδήποτε, με τους γιατρούς, εν πάση περιπτώσει.

Θα σαπίσουν αυτά τα πράγματα. Σαπίζουν. Δεν είναι υπερβολή αυτά που σας λέω. Πάρτε το αεροπλάνο και πηγαίνετε στη Λίνδο αύριο το πρωί. Είναι μια τραγική ιστορία, που δεν φταίει φυσικά ο κύριος Ξανθός. Αυτά γίνανε επί Αβραμόπουλου.

Ούτε κανονισμό έχουν, ούτε οργανισμό, ούτε προβλέπουν τίποτα. Αν οι κάτοικοι πάνε εκεί και κοιτάνε τον κήπο, έχει καλώς. Δεν υπάρχει τίποτα. Να μην λέω μόνο για τον κήπο, δεν υπάρχουν νοσηλευτές σε αυτά. Δεν υπάρχει τίποτα.Κατά συνέπεια, εγώ δεν έρχομαι να σας κάνω αντιπολίτευση, έρχομαι να περιγράψω μια τραγική κατάσταση και προτείνω αύριο το πρωί να πάτε να τα δείτε ή πάρτε ένα τηλέφωνο αυτούς και πείτε:

«Ξέρετε, στη Βουλή ήρθε ο Αντιπρόεδρος και κατέθεσε έγγραφα. Έχουν καμία βάση αυτά τα έγγραφα;». Και τότε καλέστε αυτούς που σας λένε ό,τι σας λένε -γιατί ο Υπουργός δεν μπορεί να πηγαίνει σε όλη την Ελλάδα κάθε μέρα, το αντιλαμβάνομαι κι εγώ- και να τους πείτε: Βρε παιδιά, τι γίνεται εδώ; Τι μου λέτε εμένα; Είναι δυνατόν αυτά να είναι έτσι κι αυτοί να λένε αυτά με αυτά τα έγγραφα;