Στηρίζει τους φοιτητές  του Πανεπιστημίου Αιγαίου η Περιφέρεια

Τον αγώνα των φοιτητών στηρίζει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών στο Πανεπιστήμιο, ενώ το θέμα θα συζητηθεί στο Περιφερειακό συμβούλιο δήλωσε ο Περιφερειάρχης, κ. Χατζημάρκος.

Την υπόσχεση αυτή έδωσε στους εκπροσώπους του φοιτητικού συλλόγου ο κ. Χατζημάρκος,  στο πλαίσιο του συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκε χθες στο κέντρο της πόλης, όπως είχαν προαναγγείλει την προηγούμενη μέρα για να ενημερώσουν για τις ελλείψεις που υπάρχουν σε φοίτηση-στέγαση-σίτιση.
Εκπρόσωποι των φοιτητών είδαν τον Περιφερειάρχη, που τους δέχτηκε στο γραφείο του, ο οποίος δήλωσε ότι θα τους στηρίξει στην προσπάθειά τους να καλυφθούν οι ανάγκες του Πανεπιστημίου και των φοιτητών.
Οι εκπρόσωποι των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε δηλώσεις που έκαναν μετά την σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη, είπαν ότι α­ντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με το φαγητό στη  λέσχη, στη στέγαση και στη χρηματοδότηση.

Συγκεκριμένα δήλωσαν: «Ήρθαμε σήμερα στην Περιφέρεια προκειμένου να δώσουμε στον Περιφερειάρχη το ψήφισμα  του συλλόγου, το οποίο άπτεται σχετικά με τη φοιτητική μέριμνα, τη σίτιση και τη στέγαση. Πιο συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο στη Ρόδο και τα τρία τμήματα συνολικά απαριθμούν 2.000 φοιτητές, από τους οποίους δωρεάν σιτίζονται οι 429, ενώ οι υπόλοιποι πληρώνουν 2,5 ευρώ καθημερινά.

Εμείς αναδεικνύουμε και το ζήτημα της ποιότητας του φαγητού, καθώς και το ζήτημα ότι η πλειοψηφία των φοιτητών μας πληρώνει για ένα πιάτο φαΐ. Προβλήματα υπάρχουν και στην στέγαση, οι οποίες δεν επιτρέπουν στους φοιτητές να κάνουν χρήση του ασανσέρ, να βάζουν ένα πλυντήριο και οι περισσότεροι κάνουν μπάνιο με κρύο νερό. Αυτό το οποίο αναδεικνύουμε αφενός είναι ότι το 2016 είναι ανεπίτρεπτο ένα Πανεπιστήμιο να μην μπορέσει να προσφέρει βασικές καθημερινές ανάγκες στους φοιτητές του και αφετέρου το τι αποτέλεσμα έχει να υπάρχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες αυγατίζουν τα κέρδη τους μέσα από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Εμείς αυτό το οποίο απαιτούμε και θεωρούμε ότι μόνο έτσι θα υπάρχει μία λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι  η χρηματοδότηση του πανεπιστημίου να γίνεται από τον κρατικό υπολογισμό, στο ύψος των ανα­γκών που υπάρχουν σήμερα για τον κάθε φοιτητή. Δεν λέμε οι φοιτητές να σιτίζο­νται με χαβιάρι, αμβροσία και να πίνουν νέκταρ, αλλά η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε απέχει έτη φωτός από αυτό.»

 


Οι ίδιοι, προτείνουν να νοικιαστούν δωμάτια που να πληρούν τις συνθήκες διαβίωσης από κάποιο ξενοδοχείο και να μείνουν εκεί οι φοιτητές και στην συνέχεια να φτιαχτούν ιδιόκτητες εστίες με ευθύνη του Πανεπιστημίου, λόγω του ότι περίπου 100 συμφοιτητές τους, έφυγαν από το πανεπιστήμιο, ενώ σκέφτονται να παρατήσουν τελείως τις σπουδές τους.

Όσο για τα προβλήματα που υπάρχουν στα συγγράμματα και τις μεταφορές, δήλωσαν: «Ήρθαμε να αναδείξουμε πόσο δύσκολο είναι να σπουδάσει ένας φοιτητής σήμερα και να πούμε για τα συγγράμματα και τις μεταφορές. Οι εστίες είναι πολύ μακριά από τον χώρο του Πανεπιστημίου, οπότε το να προλάβουν τα μαθήματα, πρέπει να παίρνουν ταξί ή να βρίσκουν κάποιο άλλο μεταφορικό μέσο, διότι δεν υπάρχουν δρομολόγια από τις εστίες στο πανεπιστήμιο και υπάρχει και μία δυσκολία να μεταφερθούν με τα πόδια.

Το ζήτημα των μεταφορών παίζει μεγάλο ρόλο στα 2 από τα 3 τμήματα, το Παιδαγωγικό και των Νηπιαγωγών , οι οποίοι στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης αναγκάζο­νται να κάνουνε πρακτικές από το 2ο και το 3ο έτος και δεν υπάρχουν μεταφορές για νηπιαγωγεία και σχολεία που βρίσκονται στην επαρχία. Και αν δεν μπορέσουν να μεταφερθούν και να κάνουν τις πρακτικές, μένουν στο ίδιος έτος.

Όσο για τα συγγράμματα, δικαιούμασταν πιο παλιά δωρεάν συγγράμματα, ενώ τώρα προσφέρεται δωρεάν μόνο ένα σύγγραμμα και τις υπόλοιπες σημειώσεις πρέπει να τις εκτυπώνουν οι φοιτητές, εάν βέβαια ο καθηγητής έχει μεριμνήσει να τις ανεβάσει στο διαδίκτυο.

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε: «Τα παιδιά πρότειναν μία λίστα προβλημάτων στην πορεία τους για την απόκτηση πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, η οποία πραγματικά αναδεικνύει μία ζοφερή εικόνα. Δυστυχώς αυτή είναι η εικόνα μίας γονατισμένης Ελλάδας, η οποία σε όλα τα ζητήματα μας επικρίνει και μας στεναχωρεί.

Στο χώρο το πανεπιστημιακό βλέπετε τι τείχη υψώνουν στη νεολαία μας, στην πορεία της για να αποκτήσει πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Αυτό είναι ένα ιερό χρέος για όσους βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης αλλά και για όλον τον λαό. Να καταφέρουμε να κρατήσουμε τα παιδιά μας μέσα στη χώρα και να μπορέσουμε να τους δώσουμε αυτά που πραγματικά αξίζουν και αυτά τα οποία τους χρωστάμε.

Διαχρονικά πάντα έτσι ήταν η σπουδάζουσα και φοιτητική νεολαία, ήταν αυτή η οποία έφερνε νέες ιδέες, ήταν πρώτη στη σύγκρουση με οτιδήποτε υπήρχε σε κάθε χρονική στιγμή, ως κατεστημένο αλλά απέναντι σε όλα τα στραβά για μία πιο δίκαιη κοινωνία και μία οργάνωση περισσότερο ανθρωποκεντρική.  

Χαίρομαι γιατί υπάρχει αυτή η ζωντάνια και σήμερα στο σπουδαστικό και φοιτητικό κίνημα και επαναλαμβάνω ότι είναι μεγάλο φορτίο για όσους ασκούν διοίκηση να εξαντλήσουν τις δυνάμεις τους, να οδηγήσουν τη χώρα σε μία καλύτερη κατάσταση από την σημερινή.»