Γλυπτό για το «πλοίο – φάντασμα» της Λέρου

Το ερευνητικό σχέδιο «Οι καλλιτεχνικές & φιλοσοφικές Πρακτικές για να αλλάξουμε το σχολείο;» (Philarpe), που αφορά στην τέχνη και τη φιλοσοφία ως κοινωνικές πρακτικές, εξελίχθηκε στο νησί της Λέρου με την ευγενική χορηγία του Δήμου Λέρου και συντονίστηκε επιστημονικά από το «Εργαστήριο Έρευνας στην Πρακτική & Εφαρμοσμένη Φιλοσοφία» (Ε.Ε.Π.Ε.Φ.,  Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ., Παν/μιο Αιγαίου),  σε συνεργασία με το Εργαστήριο «Εκπαίδευση, Πολιτισμοί, Πολιτικές» (Ε.C.P., Παν/μιο Lumière Lyon 2), τη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, σχολικές μονάδες της Λέρου & τον 3ο Ψυχιατρικό Τομέα του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου.

Το σχέδιο ολοκληρώνεται έπειτα από 3 εβδομάδες διαδοχικών καλλιτεχνικών-φιλοσοφικών εργαστηρίων σε σχολεία & άλλους δημόσιους χώρους, τα οποία κορυφώνονται με την εγκατάσταση γλυπτής κατασκευής στο νησί της Λέρου.

Το έργο φιλοτεχνήθηκε από τον Γάλλο γλύπτη Yves Henri στη βάση του μύθου του πλοίου φαντάσματος και αποτελεί  μνημειακή συλλογική  καλλιτεχνική έκφραση με  την ενεργό συμμετοχή κατοίκων της Λέρου κατά τη διάρκεια ανοιχτών φιλοσοφικών εργαστηρίων, στα οποία μπόρεσαν να σκεφτούν και να επεξεργαστούν το μύθο & τις σημασίες του, το συμβολισμό και τη μορφή του πλοίου. Ένα πλοίο της μνήμης & της φαντασίας, αφιερωμένο στη Λέρο.

Η πρώτη δημόσια παρουσίαση του γλυπτού με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων, θα γίνει την Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2016, στην περιοχή Ακρωτηράκι στο Λακκί (απέναντι από το Δημοτικό σχολείο Λακκίου), από τις 14:00 έως 16:00.

Πηγή: lerosnews.gr