Σε καλό δρόμο η προσπάθεια για το «σιρκουί» της Ρόδου

Σε καλό δρόμο η προσπάθεια για το «σιρκουί» της Ρόδου

Σε καλό δρόμο η προσπάθεια για το «σιρκουί» της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 626 ΦΟΡΕΣ

Πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στην περιφέρεια για τον συντονισμό ενεργειών

Το διάστημα από το Σεπτέμβριο του 2017 έως και τον Απρίλιο του 2018 εκτιμάται ότι θα διεξαχθεί και πάλι ο αγώνας αυτοκινήτου της Ρόδου γνωστός και ως σιρκουί της Ρόδου, που είχε σταματήσει να διεξάγεται το 1972.

Ο σχεδιασμός για την αναβίωση του μεγάλου αυτού αθλητικού γεγονότος έχει ξεκινήσει και όπως φαίνεται έχει εξασφαλιστεί και η στήριξη των τοπικών φορέων που εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Παράλληλα με τις προσπάθειες για την αναβίωση του σιρκουί, καταβάλλεται προσπάθεια να αποκτήσει το νησί και πίστα διεθνών αγώνων, το πάρκο αυτοκινήτου όπως αποκαλείται, το οποίο αποτελεί ένα όνειρο δεκαετιών.

Μάλιστα στη Ρόδο βρίσκεται από χτες και ο εκπρόσωπος του Dielpis formula 1 Θανάσης Παπαθεοδώρου, ο οποίος μαζί με την επιτροπή που συστάθηκε σε τοπικό επίπεδο θα διερευνήσει τις λεπτομέρειες για την αναβίωση του αγώνα αυτοκινήτου, ενώ θα επισκεφτεί και περιοχές στις οποίες μπορεί να δημιουργηθεί η πίστα.

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη στην περιφέρεια υπό την προεδρεία του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου και με τη συμμετοχή του περιφερειακού συμβούλου Κάλλιστου Διακογεωργίου, και αμέσως μετά ακολούθησε ενημέρωση της κοινής γνώμης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου.

Όπως τονίστηκε η Ρόδος έχει τη δυνατότητα να αναβιώσει και το σιρκουί αλλά να αποκτήσει και πίστα αυτοκινήτου, εγχειρήματα δύσκολα τα οποία όμως με μεθοδικότητα και προσπάθεια μπορούν να υλοποιηθούν ώστε να μπει το νησί στο χάρτη του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Γιώργος Χατζημάρκος
«Το νησί έχει μία μεγάλη ιστορία σε αυτό και πάρα πολύς κόσμος που αγαπάει τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, έχει γνώση έχει εμπειρία στο αντικείμενό του. Και βεβαίως υπάρχει η προοπτική και η δυνατότητα που έχει το νησί να έχει το αποτύπωμά του και σε εθνικό και σε ένα υπερεθνικό επίπεδο.

Να έχει η Ρόδος το αποτύπωμα της στο μηχανοκίνητο μηχανισμό.

Ο μακρινός στόχος και ο πιο φιλόδοξος είναι να αποκτήσει η Ρόδος μία πίστα για διεθνείς μεγάλους αγώνες αυτοκινήτου.

Ο πρώτος στόχος από το οποίο ξεκινάμε για να μπει η Ρόδος στο χάρτη του μηχανοκίνητου αθλητισμού, είναι η αναβίωση με τις σύγχρονες προδιαγραφές και κανόνες του αγώνα πόλης, του σιρκουί της Ρόδου. Ένας αγώνας, ο οποίος όταν γινότανε στην Ρόδο έχει πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία και προβολή.

Στο νησί έδινε πάρα πολλά και στο κομμάτι του μηχανοκίνητου αθλητισμού έδινε πάρα πολλά».
Τα μέλη της επιτροπής που παραβρέθηκαν δήλωσαν τα εξής:

Κάλλιστος Διακογεωργίου
«Το αθλητικό γεγονός για το μηχανοκίνητο σπορ που συζητάμε για να διεξαχθεί και να αναβιώσει στην Ρόδο, παίρνει σάρκα και οστά.

Η δουλειά έχει ξεκινήσει προ πολλού με μία επιτροπή, η οποία είναι από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα είμαι εγώ, όπου η Περιφέρεια θα είναι συνδιοργανωτής αυτής της προσπάθειας, ο Χαλκιόπουλος Ανδρέας, ο Καραβόλιας Ηλίας, Μαρίνος Γιάννης, Παρασσός Δημήτρης, Κώστας Γιώργος, Αρνάς Αναστάσιος και θα πλαισιωθεί από εκπρόσωπο του Δήμου, του επιμελητηρίου και των ξενοδόχων.

Να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά για την όρεξη και την διάθεση. Γνωρίζω ότι θέλει πάρα πολύ δουλειά και πιστεύω ότι θα κάνουμε τα πάντα για να έχουμε επιτυχία.

Σήμερα μετά την περιφέρεια θα δούμε την διαδρομή μέσα στην πόλη και αύριο θα επισκεφτούμε διάφορες εκτάσεις σχετικά με την πίστα, όπου είναι το αεροδρόμιο Μαριτσών, αεροδρόμιο Καλάθου, αεροδρόμιο Κατταβιάς και το Πρασονήσι και την άλλη πλευρά της Ρόδου προς Κρητηνία, Μαντρικό. Νομίζω ότι ο κόσμος θα αγκαλιάσει αυτήν τη προσπάθεια και τα οφέλη για το νησί μας θα είναι μεγάλα».

Θανάσης Παπαθεοδώρου
«Η εκκίνηση της συνεργασίας αυτής έγινε μετά από μία συνάντηση με τον Περιφερειάρχη στην Αθήνα, στο Υπουργείο Εσωτερικών πριν ένα μήνα, ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι η Ρόδος πάντα ήθελε να αναβιώσει αυτό το μεγάλο ιστορικό γεγονός που γινόταν 45 χρόνια.

Εμείς είμαστε ήδη σε αυτόν τον σχεδιασμό και είπαμε ότι πρέπει να συνεργαστούμε. Έχουμε δημιουργήσει τον τελευταίο μήνα ένα φορέα, ο οποίος λέγεται Dielpis περί αγώνων και είναι το παιδί του Dielpis formula1.

Είναι ένα κλαμπ, το οποίο θα διοργανώνει μεγάλους αγώνες ανά την Ελλάδα, κάτι που σήμερα είναι υποβαθμισμένο ή δεν γίνεται στην Ελλάδα.

Το νησί έχει μία τεράστια ιστορία στους αγώνες αυτοκινήτου, έχει το σιρκουί πριν 45 χρόνια και πολλά πράγματα σήμερα έχουνε αλλάξει. Σίγουρα δεν είναι οι ίδιες προϋποθέσεις, η τεχνολογία έχε αλλάξει, είναι διαφορετικά τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι έχουν υποστεί κάποιες τροποποιήσεις εδώ στο νησί, οι προδιαγραφές που έχουν μπει πλέον στις διεθνείς ομοσπονδίες είναι διαφορετικές από τις παλαιές που υπήρχανε. Συνεπώς ο πήχης έχει ανέβει πάρα πολύ ψηλά στο να μπορέσουμε να διοργανώσουμε ένα τέτοιον αγώνα.

Η σοβαρότητα και η διάθεση των ανθρώπων εδώ του νησιού μας κάνει και εμάς να είμαστε εδώ να συνεργαστούμε και αυτό αποδεικνύεται και από την σημερινή συνάντηση και από την παρουσία τους στην Αθήνα σε μία εκδήλωση που είχαμε να παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας».

Δημήτρης Παρασσός
«Η προσπάθεια είχε ξεκινήσει το 2003. Είχαμε δει περιοχές , κάναμε σχέδια, βασιζόμενοι πάνω σε δύο ανάγκες.

Πρώτον μία ιστορική αναβίωση του σιρκουί και της σχέσης που είχε η πόλη μας από την κατοχή των Ιταλών με το μηχανοκίνητο αθλητισμό και την μοτοσικλέτα και με το αυτοκίνητο.

Γίνονταν 2-3 σιρκουί στην Ρόδο, ανάβαση στην Φιλέρημο με μοτοσικλέτα και αυτοκίνητο, γινόταν αγώνας ιστορικών αυτοκινήτων μέσα στην πόλη και το σιρκουί από τους ιταλούς ακόμη. Συνεχίστηκε, μέχρι που έγινε εκείνο το τραγικό συμβάν.

Θεωρούμε ότι η Ρόδος πρέπει να βρίσκεται στο παγκόσμιο επίπεδο και στερέωμα αυτών που ασχολούνται με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Για να προχωρήσει ένα θέμα στην χώρα μας χρειάζεται πολιτική βούληση, χρηματοδότηση και ανθρώπους με γνώση και εμπειρία».

Μαρίνος Γιάννης
«Θεωρώ ότι μία τέτοια διοργάνωση και με τα επίπεδα στην οποία την έχουμε δρομολογήσει και τους στόχους που έχουμε βάλει, θα καταλήξει σε κάτι πολύ μεγάλο στο μέλλον, αρκεί να γίνουν σωστά βήματα και να έχουμε συμπαράσταση όλων των φορέων.

Ήδη οι φορείς που βρίσκονται εδώ και το γεγονός της πολιτικής βούλησης και οικονομικής στήριξης από την Περιφέρεια είναι ένα μεγάλο όπλο για να μπορέσει αυτό να προχωρήσει και μακροπρόθεσμα.

Αυτό που με έκανε να πω «ναι», είναι ότι θέλω να δω το νησί μου να γίνεται επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Εμένα θεωρώ ότι ο στόχος αυτός είναι προκλητικός πολύ και νομίζω ότι αν το δούμε έτσι όλοι και δουλέψουμε απέναντι σε αυτό, θα μπορέσουμε με αργά και σταθερά βήματα να επέλθει το αποτέλεσμα που θέλουμε.

Η πίστα είναι ένα όνειρο, έχει πάρα πολλές προϋποθέσεις και δυσκολίες αλλά εάν δεν ονειρεύεσαι και δεν κυνηγάς τα όνειρα σου δεν θα πετύχεις τίποτα».

Γιώργος Κώστας
«Ο απώτερος σκοπός όλων είναι το πάρκο μηχανοκίνητου αθλητισμού, να αποτελέσει ένα κοινωνικό έργο. Είναι σημαντικό πόσες ζωές θα σώζονται από αυτούς που θα προπονούνται , θα αγωνίζονται και θα εκτονώνονται, αντί να το κάνουν αυτό στο δρόμο. Αυτός είναι πρωταρχικός σκοπός και το βασικότερο που επιδιώκουμε».

Διαβάστε ακόμη

Παναγιώτης Εγγλέζος για την εκμετάλλευση ασφαλισμένων από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

Τμήμα Προετοιμασίας για νέους γονείς από τον ΕΦΚΑ στη Ρόδο

Δύο συνεδριάσεις σήμερα για το περιφερειακό συμβούλιο

Εξηγήσεις για το “The Rhodes Co-Lab” ζητά η παράταξη της Χρ. Καραγιάννη

Σε ανακατανομή αρμοδιοτήτων προέβη με Αποφάσεις του ο δήμαρχος Ρόδου

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου

Ορκίστηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι οι κυρίες Ματίνα Γιαννέλη και Ελπίδα Ατσίδη