Ανησυχία της ΠΟΕΔΗΝ για τις συμβάσεις εργαζομένων του ΕΚΑΒ

Μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ζητώντας να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες σε βάρος του προέδρου και του αντιπροέδρου του ΕΚΑΒ, οι οποίοι, όπως αναφέρει, «με πράξεις και παραλείψεις θέτουν κατ’ εξακολούθηση σε κίνδυνο την ζωή των ασθενών».

Στην μήνυση, γίνεται σχετική αναφορά και για το ΕΚΑΒ στο νησί της Ρόδου, όπου σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ στις 19/11/2016 λήγει η σύμβαση που έχουν συνάψει μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ και υπηρετούν στα παραρτήματα ΕΚΑΒ Μυτιλήνης και στους τομείς ΕΚΑΒ Ρόδου (9), Μυτιλήνης (10), Σάμου (5), Χίου (9), Κω (9), Καλύμνου (3) και Λέρου (5).

Οι Διασώστες προσλήφθηκαν με σύμβαση έργου, αρχικά οκτάμηνης διάρκειας (έως 19/9/2016), η οποία επεκτάθηκε για άλλους δύο μήνες. Το προσφυγικό παραμένει σε έξαρση. Οι διακομιδές προβλέπεται να αυξηθούν κατά τους χειμερινούς μήνες λόγω άσχημων συνθηκών διαβίωσης που επικρατούν στα κέντρα φιλοξενίας. Η μη ανανέωση των συμβάσεων θα έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των Τομέων ΕΚΑΒ στα νησιά του Αιγαίου, τη στιγμή που οι ανάγκες σε διακομιδές περιστατικών αυξάνονται.

Παρότι ζητάμε την ανανέωση και την μετατροπή των συμβάσεων έργου, σε συμβάσεις εργασίας (όπως με το επικουρικό προσωπικό), η κυβέρνηση κωφεύει.
Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για «διαχειριστική ανεπάρκεια» των στελεχών του ΕΚΑΒ και καταθέτει 18 συγκεκριμένα περιστατικά όπου «κινδύνεψε η ζωή ασθενών ή έχασαν τη ζωή τους επειδή το ΕΚΑΒ δεν διασφάλισε την έγκαιρη διακομιδή τους σε Υγειονομική Μονάδα».

Επίσης, κατηγορεί τη διοίκηση του ΕΚΑΒ ότι δεν λαμβάνει πρωτοβουλίες επαναπροκήρυξης διαγωνισμού για την προμήθεια 96 ασθενοφόρων, μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ και αναφέρει ότι «περίπου τα μισά ασθενοφόρα από τα διαθέσιμα στις περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας, οι οποίες καλύπτουν το 70% του συνόλου του πληθυσμού της χώρας, είναι ακινητοποιημένα, λόγω βλαβών» και δεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για την επισκευή τους.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται επίσης στα  παράνομα ιδιωτικά ασθενοφόρα τα οποία λειτουργούν όπως επισημαίνει ως «ταξί-ασθενοφόρα, υποχρεώνοντας τους ασθενείς να καταβάλλουν κόμιστρο» . Επικαλείται, μάλιστα, η ΠΟΕΔΗΝ έκθεση του Επιθεωρητή Δημόσιας Υγείας που έχει αποσταλεί προς τον υπουργό Υγείας και τη Διοίκηση του ΕΚΑΒ, και στην οποία ενώ περιγράφεται «η παράνομη και επικίνδυνη λειτουργία των ιδιωτικών ασθενοφόρων», ουδέν μέτρο έχει ληφθεί προκειμένου να σταματήσουν οι παράνομες διακομιδές.