Ρόδος: Καταδίκη για εργατικό ατύχημα 31χρονου που εργαζόταν σε ξενοδοχειακή μονάδα

Ένοχοι κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου Πλημμελημάτων, και οι δύο κατηγορούμενοι στην υπόθεση της θανάσιμης πτώσης από σκαλωσιά ύψους περίπου 30 μέτρων, 31χρονου Σύριου ο οποίος εργαζόταν σε ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής μας.

Το περιστατικό είχε σημειωθεί πριν από πέντε χρόνια και χθες στο εδώλιο του δικαστηρίου κάθισαν ο πρόεδρος του δ.σ. της τεχνικής εταιρείας στην οποία είχε ανατεθεί από το ξενοδοχείο η εκτέλεση των εργασιών επισκευής και συντήρησής του, καθώς και ο επιβλέπων μηχανικός των έργων, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 8 μηνών με αναστολή ο καθένας.

Το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης κ.κ. Στέλιου Κιουρτζή, Ιωάννη Βρούχου και Σάββα Παυλίδη αναγνώρισε τα ελαφρυντικά του έντιμου πρότερου βίου και ειλικρινούς μεταμέλειας και τους επέβαλε την παραπάνω ποινή.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πρωτόδικο δικαστήριο (Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου) τον Απρίλιο του 2015 είχε κρίνει ένοχους και τους δύο κατηγορούμενους και είχε  επιβάλλει ποινή φυλάκισης 15 μηνών στον καθένα με τριετή αναστολή. Κατά της απόφασης αυτής οι δύο καταδικασθέντες άσκησαν έφεση η οποία εκδικάστηκε χθες στο Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου Πλημμελημάτων.

Στην υπόθεση κατηγορούνταν και άλλα τρία άτομα και ειδικότερα ο αντιπρόεδρος,  ο διευθύνων σύμβουλος της ίδιας τεχνικής εταιρείας, καθώς και ο εργοδηγός και νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας του ξενοδοχείου που είχε αναθέσει στην παραπάνω τεχνική εταιρεία το έργο, οι οποίοι στο πρωτόδικο δικαστήριο είχαν κριθεί αθώοι.

Το εργατικό ατύχημα είχε σημειωθεί στις 16 Φεβρουαρίου 2011 το μεσημέρι, σε μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα στο Φαληράκι. Ο άτυχος εργάτης, έπεσε από την σκαλωσιά στον τελευταίο σχεδόν όροφο του ξενοδοχείου και κατέληξε σε φρεάτιο βαρύτατα τραυματισμένος.

Αμέσως οι συνάδελφοί του ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ αλλά και την πυροσβεστική για να μπορέσουν να τον ανασύρουν.
Στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε επέλθει ήδη ο θάνατός του.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, είχε εκφράσει με ανακοίνωση που εξέδωσε, τα συλλυπητήρια και τη θλίψη του για τον θάνατο του  EL NEBQO AZAD, 31 ετών, από την Συρία. Σύμφωνα με το Υπουργείο, ο άτυχος εργαζόμενος κατά τη διάρκεια εργασιών καθαρισμού στην οροφή του υπό ανακαίνιση ξενοδοχείου στο Φαληράκι υπέστη θανάσιμο τραυματισμό, όταν υποχώρησε το γυάλινο στέγασμα του φωταγωγού στο οποίο πάτησε, με αποτέλεσμα την πτώση του από ύψος 30 μέτρων. 

Το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα συνέβη το μεσημέρι (3:45 μ.μ.) της Τετάρτης 16/02/2011 στο Φαληράκι της Ρόδου. Υπηρεσιακοί παράγοντες από το ΚΕΠΕΚ Πειραιά και Ν. Αιγαίου έσπευσαν να διερευνήσουν τα ακριβή αίτια και να συντάξουν την έκθεση αυτοψίας, η οποία διαβιβάστηκε στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.