Ενοικιαζόμενα σπίτια:  "Οχι" στην υπερφορολόγηση

Αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Επιπλωμένων Διαμερισμάτων - Κατοικιών ανά την Ελλάδα, συναντήθηκε με την Τομεάρχη Τουρισμού της ΝΔ, Βουλευτή Σερρών κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, και της εξέθεσε τις θέσεις του Συλλόγου αναφορικά με το θέμα των κανόνων λειτουργίας των επιπλωμένων διαμερισμάτων-κατοικιών, ενόψει και σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, που σύμφωνα με δημοσιεύματα ετοιμάζεται από την κυβέρνηση.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ «για τις "γκρίζες μισθώσεις" των τουριστικών καταλυμάτων», όπως αναφέρεται, στην οποία απάντησε ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής, στις 16 Σεπτεμβρίου 2016, ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Η συνάντηση εντάσσεται στον κύκλο επαφών που έχει ξεκινήσει το ΔΣ του Συλλόγου με εκπροσώπους της κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων και φορέων που εμπλέκονται στην όλη δραστηριότητα. Σχετικό αίτημα έχει κατατεθεί προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Οικονομικών, καθώς και στην Υπουργό Τουρισμού.

Στην Τομεάρχη Τουρισμού της ΝΔ, επισημάνθηκε ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα και το προϊόν που προσφέρεται, αποτελεί μια υγιή οικονομική δραστηριότητα, η οποία ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς, δεν αποτελεί παραοικονομία, δεν επιβαρύνει το κράτος και τα έσοδα που προκύπτουν ενισχύουν κατευθείαν την πραγματική οικονομία.

Αναφορικά με τα ζητήματα της αδειοδότησης και της φορολόγησης των επιπλωμένων διαμερισμάτων, από τους εκπροσώπους του Συλλόγου επισημάνθηκε, ότι το ζητούμενο είναι να υπάρχουν κανόνες λειτουργίας που δεν θα ακυρώνουν την απελευθέρωση της συγκεκριμένης αγοράς, η οποία άλλωστε είναι και νομοθετικά κατοχυρωμένη, ενώ ταυτόχρονα το κράτος να εισπράττει, υπό τη μορφή φόρων και τελών, το μερίδιο που του αναλογεί, χωρίς όμως να στραγγαλίζει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως επισημάνθηκε από την πλευρά των εκπροσώπων του Συλλόγου, δεν συμβάλλουν η θεσμοθέτηση - σύμφωνα με πληροφορίες που περιγράφουν επικείμενη νομοθετική ρύθμιση που βλέπουν το φως της δημοσιότητας - περιορισμών, όπως αυτός του ανωτάτου ορίου των 90 ημερών ως μέγιστη ετήσια συνολική διάρκεια διάθεσης ενός επιπλωμένου διαμερίσματος, καθώς και διπλής φορολόγησης, με ειδικό φόρου από τη μια και με συντελεστές φόρου από την άλλη αντίστοιχους με αυτούς των μη επιπλωμένων διαμερισμών που διατίθενται για μακροχρόνια μίσθωση.

Η όποια φορολόγηση για να είναι δίκαιη αλλά για να ανταποκρίνεται στις βασικές αρχές του φορολογικού συστήματος, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν, και να εκπίπτουν, τα έξοδο λειτουργίας και συντήρησης των επιπλωμένων διαμερισμάτων.

Η κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, άκουσε με προσοχή τα ζητήματα που τέθηκαν από τους εκπροσώπους του Συλλόγου μας και επισήμανε, πως η ΝΔ δεν αντιτίθεται επί της αρχής στην οικονομία του διαμοιρασμού, η οποία αποτελεί ένα τουριστικό προϊόν, που μπορεί να συνυπάρξει με την ανάπτυξη του ελληνικού Τουρισμού, αν λειτουργεί με κανόνες και νομιμότητα.

Αυτό, όμως, στο οποίο αντιτίθεται με σφοδρότητα, σημείωσε χαρακτηριστικά, είναι «η ανεξέλεγκτη ‘’γκρίζα’’ οικονομία, που ανθεί μέσα σε αυτήν, αποτέλεσμα της πλήρους αδιαφορίας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να τη ρυθμίσει με συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο».

Επίσης, συμφωνήθηκε πως θα υπάρχει συνέχεια στην ανταλλαγή απόψεων για το θέμα, καθώς το όλο ζήτημα είναι ανοιχτό ενόψει νομοθετικής ρύθμισης που ετοιμάζει η κυβέρνηση.
Πηγή:tornosnews.gr