Με μεγάλη επιτυχία οι εκδηλώσεις στην μνήμη της Πάολας Νεστορίδου

Με μεγάλη επιτυχία οι εκδηλώσεις στην μνήμη της Πάολας Νεστορίδου

Με μεγάλη επιτυχία οι εκδηλώσεις στην μνήμη της Πάολας Νεστορίδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 316 ΦΟΡΕΣ

Έκθεση για τους κορυφαίους Έλληνες χαράκτες και αφιέρωμα στον αρχαιολόγο Γρηγόρη Κωνσταντινόπουλο

Το περασμένο Σάββατο, με μεγάλη επιτυχία και με συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν τα Νεστορίδεια 2016.

Η εκδήλωση αυτή καθιερώθηκε από το ΔΣ του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, στη μνήμη της μεγάλης Δωρήτριας Πάολας Νεστορίδου, η οποία απεβίωσε στις 29 Οκτωβρίου του 2011.

Τα Νεστορίδεια που καθιερώθηκαν ως θεσμός, περιλαμβάνουν καλλιτεχνικές και πνευματικές εκδηλώσεις, ως ένα συμβολικό αντίδωρο σε όσα εκείνη προσέφερε στη πόλη μας, με στόχο τη διαιώνιση της μνήμης και την υποδειγματική της προσφορά.

Πρωτοξεκίνησαν ένα μήνα μετά το θάνατό της τον Οκτώβριο του 2011, και έκτοτε συνεχίζονται κάθε χρόνο κάθε φορά με μεγαλύτερη επιτυχία.
Αυτήν τη φορά περιελάμβαναν δυο εκδηλώσεις. Έκθεση Χαρακτικής και αφιέρωμα στον αείμνηστο αρχαιολόγο Γρηγόρη Κωνσταντινόπουλο.

Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρου άνοιξε ο πρόεδρος του Μουσείου Δρ Νικόλαος Φρόνας. Έκανε μια σύντομη αναδρομή στο ιστορικό της καθιέρωσης των ¨Νεστοριδείων¨ και στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον κ. Ευαγόρα Νικολάου, Πρόεδρο στο υπό ίδρυση Ίδρυμα «Ι. & Π. Νεστορίδου».

Αυτός με τη σειρά του αναφέρθηκε σε όλες εκείνες τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 5 χρόνια, προκειμένου να υλοποιηθεί η τελευταία επιθυμία – παρακαταθήκη της μεγάλης Δωρήτριας για την δημιουργία και λειτουργία γηροκομείου προσφορά στο Ροδιακό λαό.

Όπως ανέφερε οι διαδικασίες παρά τα πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα έχουν προχωρήσει πολύ και αναμένεται η έγκριση (κυρίως για τη στελέχωση με προσωπικό) της Αν. Υπουργού για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κας. Φωτίου Θεανώς, αρμόδιας υφυπουργού, προκειμένου να προχωρήσει η έναρξη των εργασιών.
Ακουλούθησε από τον κο Φρόνα η παρουσίαση της πρώτης εκδήλωσης , της έκθεσης χαρακτικής με τίτλο « Κορυφαίοι Έλληνες Χαράκτες της γενιάς του 1930 » .

Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει 113 χαρακτικά από την πλούσια συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης. Όλα έργα εξαιρετικά σπουδαίων Ελλήνων χαρακτών όπως του Κεφαλληνού, Δημ. Γαλάνη, Γιαννουκάκη, Γραμματόπουλου, Βεντούρα, Ζαβιτσιάνου, Θεοδωρόπουλου και πολλών άλλων. Η Πρόεδρος της καλλιτεχνικής επιτροπής του Μουσείου, κριτικός και ιστορικός τέχνης κα Αθηνά Σχινά, η οποία επέλεξε τα έργα και επιμελήθηκε στην έκθεση, αναφέρθηκε στη χαρακτική της δεκαετίας του ΄30 και έκανε εικαστική αντιδιαστολή με έργα της δεκαετίας του ΄60 ( Β. Κατράκη, – Α Τάσσος).

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Μουσείου αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους επελέγη ο Γρηγόρης Κωνσταντινόπουλος να τιμηθεί στη συγκεκριμένη εκδήλωση. Ανέφερε ότι ελήφθησαν υπ΄οψιν η προσφορά του κατά τη θητεία του στη Ρόδο από το 1955 έως το 1973, καθώς και η ενασχόλησή του με τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας. Κατά την πολύχρονη θητεία του, άφησε την πολύτιμη και ανεξίτηλη σφραγίδα του με την ανεκτίμητη προσφορά του στη διάσωση του αρχαιολογικού πλούτου της Δωδεκανήσου.

Πάλεψε μέσα σε ένα εχθρικό, για εκείνη την εποχή περιβάλλον και έσωσε τη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, τις αρχαιολογικές ζώνες της Ρόδου και της Κω, τους μεταβυζαντινούς οικισμούς της Λίνδου, της Σύμης και της Πάτμου. Μετείχε δραστήρια στην πνευματική και πολιτιστική ζωή της Ρόδου, σε θέματα τέχνης με βαθιά γνώση της νεότερης ελληνικής ζωγραφικής, αρχιτεκτονικής, γλυπτικής, πολεοδομίας, ιστορίας, αλλά και ποίησης, μουσικής και λογοτεχνίας. Πρότεινε επίσης σε ένδειξη τιμής να δοθεί από το Δήμο σε ένα δρόμο της πόλης μας το όνομά του.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος ο οποίος ανέφερε.

Ο Δήμος Ρόδου θεωρεί χρέος του να αφιερώσει την ημέρα αυτή, στην Πάολα Νεστορίδου, της σύγχρονης ευεργέτιδας της Ρόδου, πέντε χρόνια μετά τον θάνατο της, ως ημέρα μνήμης και τιμής, για την ανεκτίμητη προσφορά και συμβολή της στην τέχνη και στον πολιτισμό μέσα από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης. Η Πάολα Νεστορίδου έζησε στη Ρόδο και ως γνήσια Ροδίτισσα αφιέρωσε την περιουσία της στο Μουσείο.

Η κοινωνική της προσφορά είναι πολύτιμη, πολυσήμαντη και αδιαμφισβήτητη για όλους εμάς. Ελάχιστος φόρος τιμής και ευγνωμοσύνης προς αυτήν είναι οι τιμητικές αυτές εκδηλώσεις, Νεστορίδεια 2016, που θεσμοθετήθηκαν και διοργανώνονται από το Δ.Σ. του Μουσείου μας με Πρόεδρο τον κ. Νίκο Φρόνα.

Όλες αυτές οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, που διαρκώς εμπλουτίζονται είναι πολλαπλά ωφέλιμες για την ιστορία της τέχνης του τόπου μας και για την τοπική κοινωνία. Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης μέσα από τον πολιτισμό σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, σ’ ένα πρόγραμμα, ενεργό όλο τον χρόνο, με γνώμονα την συμβολή στην τοπική ανάπτυξη μέσω των πολιτιστικών δράσεων.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό είναι και η παρούσα έκθεση των σημαντικών έργων χαρακτικής της μεσοπολεμικής γενιάς του ’30, η οποία εμφανίστηκε και ωρίμασε αρχικά στο εξωτερικό, κυρίως στη Γερμανία και στη συνέχεια στην Ελλάδα, όπου και οι δημιουργίες της γενιάς αυτής απέκτησαν μια ελληνοκεντρική προσέγγιση, μέσα από τις οποίες εκπορεύεται ο ουμανισμός και αναδύονται οι ευαισθησίες των σπουδαίων δημιουργών της για το τοπίο, για την ύπαιθρο, για τα στοιχεία της φύσης, για την ηθογραφία, που πολλές από αυτές αποτελούν τον μεγάλο θησαυρό των Συλλογών του Μουσείου μας.

Η εξαίρετη αποψινή εκδήλωση συμπεριλαμβάνει και το τιμητικό αφιέρωμα στον επιφανή αρχαιολόγο και μελετητή της ροδίτικης γης, Γρηγόριο Κωνσταντινόπουλο, που από το 1955 έζησε στη Ρόδο, όπου και ολοκλήρωσε την επιστημονική του έρευνα στην Αρχαία Ρόδο και αποκάλυψε την λογοτεχνική του ταυτότητα μέσα από τα λογοτεχνικά του έργα και ποιήματα.

Είναι βέβαιο, ότι ο πολιτισμός σε περιόδους δύσκολες σαν αυτές, που διανύουμε, η εξωστρέφεια και η αξιοποίηση παλιών και νέων δρόμων τέχνης, που θα συνταιριάζουν εποικοδομητικά το χθες, το σήμερα και το αύριο δίδει προοπτική και ζωντάνια στην ανθρώπινη πορεία, στα αδιέξοδα της και στα υπαρξιακά της προβλήματα.

Κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε ότι ως ελάχιστο φόρο τιμής προς τον Γρηγόριο Κωνσταντινόπουλο, ο Δήμος Ρόδου δίκαια και τιμητικά θα δώσει το όνομά του σε έναν από τους δρόμους της πόλης μας. Η όλη εκδήλωση έκλεισε με τις σημαντικές ομιλίες που παρουσίασαν με λεπτομέρεια η επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων, κ.Αγγελική Γιαννικουρή και η αρχαιολόγος, κα. Εριφύλη Κανίνια.

Η πρώτη αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και στις δράσεις που συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάδειξη και προστασία των αρχαιοτήτων και της Μεσαιωνικής Πόλης. Η δεύτερη στο συγγραφικό και λογοτεχνικό του έργο, διαβάζοντας μάλιστα ποιήματα του και αποσπάσματα από τα πεζογραφήματά του.

Διαβάστε ακόμη

Σε Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Σορωνής

Εκδήλωση για τη βία εναντίον των γυναικών

«Γη Μήτηρ»: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής της Ιουλίτας Ηλιοπούλου

Ομιλία της αρχαιολόγου Κωνσταντίας Κεφαλά στις 17 Μαΐου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Ρόδου και Νοτίου Αιγαίου επιστρέφει δυναμικά | 1-4 Ιουνίου

Παν-Μεσογειακή εκδήλωση για την Ημέρα της Μεσογείου στη Ρόδο

Δωρεάν είσοδος στα αρχαιολογικά μνημεία της Δωδεκανήσου το Σάββατο

«Το Όνειρο ενός Γελοίου» σήμερα και αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου