Εκδηλώσεις για το Αρκάδι στη Ρόδο

Το Αρκάδι έχει καταγραφεί στη μνήμη των Ελλήνων αλλά και όλου του κόσμου ως παγκόσμιο σύμβολο αυτοθυσίας και αυταπάρνησης. Φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη μεγάλη εκείνη εθελοθυσία των αγωνιστών που υπεράσπιζαν τη μονή αλλά και των κατοίκων, γυναικών και παιδιών της περιοχής που είχαν κλειστεί σ’ αυτήν.

Η ηθική αξία της Αρκαδικής εθελοθυσίας αποκτά τις μέρες μας έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Γιατί δεν είναι απλά ένα ιστορικό γεγονός. Είναι η συνέχεια της ιστορίας του τόπου μας. Είναι η ενσάρκωση της αυτοθυσίας και του αγώνα για την προάσπιση του υπέρτατου αγαθού, της ελευθερίας.

Εκδηλώσεις, για να τιμηθεί η Αρκαδική θυσία, με τη συμπλήρωση φέτος 150 χρόνων από εκείνο το Νοέμβρη του 1866 (8,9-11-1866), πραγματοποιούνται στην Κρήτη αλλά και σε όλο τον Κόσμο. Όπου χτυπά η καρδιά της Κρήτης.

Στη Ρόδο η επέτειος της μεγάλης θυσίας θα τιμηθεί την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016 με επιμνημόσυνη δέηση που θα γίνει στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού Ρόδου. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο κ. Βασίλης Σαλούστρος.

Μετά την τελετή θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Βωμό της Πατρίδας από το Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο και τον πρόεδρο της Αδελφότητας Κρητών, με την παρουσία ομάδας νέων με τις παραδοσιακές στολές της Κρήτης. Τον ύμνο της Κρήτης θα ψάλλει η ομάδα ριζίτικου τραγουδιού της Αδελφότητας.

Στη συνέχεια θα προσφερθεί κρητικό κέρασμα στη στέγη της Αδελφότητας Κρητών (Πατρ. Αθηναγόρα 28. Ρόδος).