Αθωώθηκε μαιευτήρας της Ρόδου

Αθώος κρίθηκε χθες από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου γιατρός μαιευτήρας που κατηγορούνταν ότι δεν υπέβαλε στις προαπαιτούμενες εξετάσεις σε 36χρονη εγκυμονούσα για να διαπιστωθεί η κατάσταση του βρέφους, το οποίο τελικά γεννήθηκε με νοητική στέρηση και πολλά άλλα σοβαρά προβλήματα.

Στο γιατρό είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για πρόκληση σωματικής βλάβης και παραπέμφθηκε σε δίκη η οποία έγινε χθες από το αρμόδιο δικαστήριο, το οποίο και έκρινε ότι ο γιατρός δεν ήταν υπεύθυνος για την πρόκληση της σωματικής βλάβης που δημιουργήθηκε στο βρέφος, ανεξαρτήτως από το αν θα μπορούσε ή όχι να διαγνώσει το πρόβλημα.

Έτσι ο γιατρός απαλλάχτηκε από κάθε κατηγορία και κρίθηκε αθώος.
Συνήγοροι υπεράσπισης του γιατρού ήταν οι κ.κ. Γρηγόρης Μοράρης και Διονύσης Κούσκος, ενώ πολιτική αγωγή για λογαριασμό της οικογένειας του βρέφους ο κ. Δήμος Μουτάφης.
Η όλη ιστορία εκτυλίχθηκε πριν από έξι χρόνια στην Ρόδο και πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης μετά από μήνυση που υπέβαλε η 36χρονη μητέρα με τον 40χρονο σύζυγό της η οποία και είχε ως αποτέλεσμα την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του γιατρού.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο όλα ξεκίνησαν πριν από έξι χρόνια όταν η 36χρονη διαπίστωσε ότι είναι έγκυος και την ιατρική φροντίδα της είχε αναλάβει ο συγκεκριμένος γιατρός. Τον Ιούνιο του 2010 η 36χρονη υπεβλήθη σε υπέρηχο προκειμένου να μετρηθεί το κρανίου του εμβρύου και η ποσότητα του εγκεφαλικού υγρού.

Κατά τον έλεγχο αυτό διαπιστώθηκε ότι η ποσότητα του εγκεφαλικού υγρού στο κρανίο του εμβρύου φαινόταν περισσότερη από τη μέση τιμή για την συγκεκριμένη ηλικία του εμβρύου, όμως ο γιατρός δεν υπέβαλε σε περαιτέρω ιατρικό και διαγνωστικό έλεγχο την 36χρονη, την οποία και καθησύχασε λέγοντας της ότι όλα αυτά οφείλονταν στο γεγονός ότι το κρανίο του εμβρύου αναπτυσσόταν ακόμη.

Ο επισκέψεις στον γιατρό συνεχίστηκαν κατά τις οποίες η 36χρονη δεν υπεβλήθη σε καμία περαιτέρω εξέταση, ούτε και όταν η μικροβιολόγος της είχε επισημάνει ότι ορισμένες τιμές δεν ήταν φυσιολογικές, γεγονός που το ζευγάρι είχε αναφέρει στον γιατρό, ο οποίος και αφού υπέβαλε σε υπέρηχο την μητέρα την καθησύχασε λέγοντας της πως δεν ανιχνεύτηκαν εμφανείς ανωμαλίες στο έμβρυο. Επίσης διαπίστωσε ότι επρόκειτο για κοριτσάκι και δεν χρειαζόταν ουδεμία περαιτέρω εξέταση.

Το ίδιο ισχυρίστηκε ο γιατρός και κατά τις επόμενες επισκέψεις της 36χρονης, η οποία τελικά τον Οκτώβριο γέννησε ένα κοριτσάκι στο οποίο διαπιστώθηκε συνδακτυλία και στα τέσσερα άκρα του και το οποίο έπασχε από σύνδρομο APERT του οποίου τα βασικά χαρακτηριστικά είναι ότι το έμβρυο γεννιέται με υδροκεφαλία, με διαταραχές ανάπτυξης των οστών στο κεφάλι κ.α.

Άμεσα το βρέφος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο των Αθηνών όπου και νοσηλεύτηκε και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο κρανίο.
Σήμερα το κοριτσάκι είναι έξι ετών και έχει νοητική στέρηση ενώ όλο το χρονικό αυτό διάστημα της ζωής του έχει υποβληθεί σε σωρεία επεμβάσεων.

Πάντως χθες κατά την ακροαματική διαδικασία, τόσο ο γιατρός όσο και οι συνήγοροι υπεράσπισης αλλά και ο μάρτυρας – ιατρός που κατέθεσε για την υπόθεση ισχυρίστηκαν πως το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι αρκετά σπάνιο και δε δύναται να διαγνωστεί έγκαιρα. Παράλληλα εκτενής αναφορά έγινε και στα επίπεδα των εξετάσεων που είχε κάνει η 36χρονη, τα οποία κυμαίνονταν (όπως τόνισε η υπεράσπιση) σε φυσιολογικά επίπεδα.