Ο ιερός Χρυσόστομος, Απόστολος Φίλιππος και ο πολιούχος μας άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος

Ο ιερός Χρυσόστομος,  Απόστολος Φίλιππος και ο πολιούχος μας άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος

Ο ιερός Χρυσόστομος, Απόστολος Φίλιππος και ο πολιούχος μας άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 922 ΦΟΡΕΣ

Κάθε χρόνο, εκτός από τις 30 Ιανουαρίου, όπου γιορτάζουμε τους 3 Ιεράρχες, η Αγία μας Εκκλησία, τους γιορτάζει και ξεχωριστά. Έτσι σήμερα Κυριακή (13-Νοεμβρίου-2016) εορτάζει ο Ιερός Ιωάννης ο Χρυσόστομος που γεννήθηκε στην Αντιόχεια το 347 μ.Χ. .

Πατέρας του ο στρατηγός Σεκούνδος και η Αγία μητέρα του η Ανθούσα. Ορφανός από μικρό παιδί από πατέρα, η μητέρα του Ανθούσα του έδωσε τα πάντα σε ανατροφή και μόρφωση, αφού ο ιερός Χρυσόστομος ήταν ευφυέστατος νους. Σπούδασε σε Αντιόχεια και Αθήνα. Στην Αντιόχεια γίνεται διάκονος και πρεσβύτερος στις 15 - Δεκεμβρίου του 397.

Ο βασιλιάς, ο κλήρος, και ο λαός τον εκλαίγουν Πατριάρχη Κων/πόλεως. Ελεγκτής της ανομίας και παρανομίας, δεινός συγγραφέας, μεγάλος κήρυκας που επάξια ονομάστηκε Χρυσόστομος. Οι κυριακάτικες και καθημερινές λειτουργίες, εκτός από 10 φορές τον χρόνο του μεγάλου Βασιλέως είναι του ιερού Χρυσοστόμου.

Η αυτοκράτειρα Ευδοξία τον εξόρισε 3 φορές από τον Πατριαρχικό θρόνο, επειδή ήτανε έλεγχος για τις παρανομίες και τελικά το 407 μ.Χ. στην Κουκουσό της Αρμενίας μετά από ταλαιπωρίες, κοιμήθηκε. Ο Μέγας Φώτιος χαρακτήρισε τον Χρυσόστομο θαύμα μεγαλοφυίας. Μεγάλη ασκητική, Πατερική και πολυεδρική μορφή του 4ου αιώνος μ.Χ.. Η ευχή του μαζί μας.

Ο Άγιος Φίλιππος ο Απόστολος
Στις 14 Νοεμβρίου και κάθε χρόνο (αύριο δηλαδή), γιορτάζει ο Απόστολος Φίλιππος, ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς και ο Πολιούχου μας Άγιος Κων/νος ο Υδραίος ο Μεγαλομάρτυρας. Ο Φίλιππος ήτανε από την Βησθαϊδά της Γαλιλαίας και τον κάλεσε ο ίδιος ο Χριστός για μαθητή Του, όπου μαζί με τον Ανδρέα και τον Πέτρο αποτελούν τον πρώτο πυρήνα του Κυρίου. Ο Φίλιππος μετά έφερε στον Χριστό τον καρδιακό του φίλο τον Ναθαναήλ. Μεγάλη είναι η προσφορά του και η Αποστολική διακονία του.

Ο Πολιούχος μας Άγιος Κων/νος ο Υδραίος
Ο μεγάλος τιμώμενος είναι ο σημερινός και αυριανός εορταζώμενος Πολιούχος Άγιος της πόλεως Ρόδου, ο Νεομάρτυρας Κων/νος ο Υδραίος. Γεννήθηκε το 1770 από γονείς φτωχούς στην Ύδρα, τον Μιχάλη και την Μαρίνα Δημουρά. Η μητέρα του ξενοδούλευε για να ταΐσει την οικογένειά της, αφού ο σύζυγός της ήτανε ανάπηρος, πρώην ναυτικός. Αφού τελείωσε το δημοτικό σχολείο στην Ύδρα, σε ηλικία 16 χρονών, ξεκίνησε να ψάχνει για δουλειά, προκειμένου να βοηθήσει τον εαυτό του και την οικογένειά του, αλλά τίποτα. Επέμενε να φύγει από την Ύδρα για καλύτερη ζωή.

Αρνιόταν η μητέρα του Μαρίνα, αλλά με την υπόσχεση ότι θα ερχόταν συχνά στην Ύδρα, έδωσε την ευχή της και ήρθε στη Ρόδο, όπου ζούσαν κι άλλοι Υδραίοι, γιατί το νησί της Ρόδου ήταν μεγάλο εμπορικό και ναυτικό λιμάνι. Εργάτης στον Ταρσανά αρχικά , λίγα τα χρήματα, δεν τον έφταναν να ζήσει ο ίδιος και να βοηθήσει και την οικογένειά του. Κοντά στον ναό των Αγίων Αναργύρων υπήρχε εμπορικό κατάστημα του Νικόλαου Καλόγλου. Εκεί βρίσκει εργασία, αλλά το οικονομικό του θέμα ακόμα δεν τακτοποιείται. Αγαπητός, όμως, σε Υδραίους, Ροδίτες και μουσουλμάνους πελάτες του μαγαζιού. Βλέποντας την ευγένεια, την προθυμία, την καλοσύνη του, τον έβαλαν στόχο οι Τούρκοι του νησιού, καθώς στη Ρόδο τότε ήτανε εποχή Τουρκοκρατίας.

Έτσι, στην ανάγκη να επιβιώσει και να μορφωθεί, τον παρουσίασαν στον Χασάνμπεη, όπου σαν υπεύθυνος του Τούρκου διοικητή Χασάν Καπιτάν, του έδωσε δουλειά στους στάβλους των ζώων τους. Η προθυμία και η εργοτικότητα του Κων/νου, ξετρέλανε την αυλή των Τούρκων, όπου με την προσφορά πολλών χρημάτων σε μια γιορτή τους, σε στιγμή αδυναμίας, τον ονόμασαν Χασάν φορώντας του τούρκικη στολή, δίνοντας του χρήματα και άνετη ζωή. Το γεγονός ότι έγινε Τούρκος ο Υδραίος Κων/νος, ελύπησε βαθειά τους Χριστιανούς της Ρόδου, αλλά και τους συμπατριώτες του Υδραίους. Η είδηση φτάνει στην Ύδρα. Οι γονείς του ζήσανε φρικτό καημό. "Καταραμένα χρήματα έστελνε ο γιος μας να ζήσουμε" έλεγαν.

Ο πατέρας του πέθανε από τον καημό του και η μητέρα του και οι δικοί του, διέδωσαν ότι πέθανε στη Ρόδο. Αργότερα, πήγε στην Ύδρα ο Χασάν, αλλά βίωσε την περιφρόνηση και την άρνηση συγγενών, συμπατριωτών και της νονάς του. Λίγο νερό ζήτησε να πιει και πέταξαν τη στάμνα να σπάσει να μην πιει άλλος και μολυνθεί που έγινε Τούρκος. Ταπεινωμένος ο Χασάν έρχεται στη Ρόδο και ξυπνάει μέσα του το λάθος που έκανε.

Έχασε τα πάντα για το χρήμα και τη δόξα. Πετάει τη στολή την τούρκικη, φοράει φτωχικά ρούχα όπως πριν και ξεκινάει τον δρόμο της επιστροφής και της μετάνοιας. Βρήκε πνευματικό στο Ροδίνι, του συνιστά να φύγει με ότι χρήματα είχε. Έτσι, πήγε στην Κων/πολη, και εκεί συναντά τον Άγιο Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε' και τον στέλνει στο Άγιον Όρος, όπου παραμένει για αρκετό διάστημα για μετάνοια και περισυλλογή.

Γίνεται μοναχός με το όνομα Κων/νος πάλι , στη Μονή των Ιβήρων και έρχεται στη Ρόδο έτοιμος να αντιμετωπίσει το λάθος του μέχρι μαρτυρίου. Αγνώριστος, ασκητικός με το σχήμα του Μοναχού, συγκινεί Ροδίτες και Υδραίους, που χαίρονται με την επιστροφή του στο δρόμο του Θεού. Ωστόσο, οι Τούρκοι προσπαθούσαν να τον κερδίσουν ξανά με παρακάλια στην αρχή και με ταξίματα. Όταν, ομως, ο Χασάμπεης είδε οτι δεν γίνεται τίποτα, ξεκίνησαν τα φρικτά του μαρτύρια.

Τον πέταξαν στις φυλακές του Καστέλλου, τον έδερναν σκληρά, και όταν τους έβρισε το Κοράνιο και την ψεύτικη θρησκεία τους, τα ξημερώματα της 14ης Νοεμβρίου του 1800 τον κρέμασαν σε ηλικία 30 χρονών σε μια μουριά στην Παλιά Πόλη. Υπερήφανοι οι Υδραίοι για το παλικάρι τους, ενταφίασαν τον Άγιο τους στην εκκλησία της Παναγίας στο Νιοχώρι, όπου του έφτιαξαν δωρεά μαρμάρινη πλάκα του τάφου του. Επί Μητροπολίτη Ρόδου Αγαπίου, ήλθε υπερήφανη και η μητέρα του η Μαρίνα από την Ύδρα και έβγαλαν τα λείψανα του και τα πήγε εκείνη στην Ύδρα.

Στη Ρόδο έμεινε μεγάλο Ιερό λείψανο από το χέρι του. Σήμερα τον τιμούν ιδιαιτέρως η γενέτειρά του Ύδρα και η Ρόδος σαν Πολιούχο τους. Επίσης στον Άγιο Νικόλαο Πευκακίων στην Αθήνα, όπου υπάρχει παρεκκλήσιον και τιμάται ιδιαιτέρως η μνήμη του. Ακόμη, στην Ιερά Μόνη Πέντε Βρύσσες στην Μητρόπολη Λαγκαδά υπάρχει παρεκκλήσιον του Αγίου Κων/νου του Υδραίου. Η Ρόδος οφείλει πολλά στον αξέχαστο, αριστοκράτη, άρχοντα και δραστήριο, ανεπανάληπτο Μητροπολίτη Ρόδου Σπυρίδωνα Συνοδινό, τον προστάτη και πνευματικό μου πατέρα.

Το 1955 με βασιλικό διάταγμα και νόμο του ελληνικού κράτους, έγινε επισήμως Πολιούχος ο Άγιος Κων/νος ο Υδραίος στην πόλη της Ρόδου. Με αργίες σχολείων και υπηρεσιών, τιμάται μεγαλοπρεπώς η μνήμη του Αγίου. Ιδιαιτέρως επί της εποχής του Μητροπολίτη Ρόδου Σπυρίδωνα Συνοδινού. Στο δημαρχείο Ρόδου ο Μιχαήλ Πετρίδης, δήμαρχος Ροδίων μαζί με τον Δεσπότη, τον Σπυρίδωνα έφτιαξαν παρεκκλήσιον του Κων/νου του Υδραίου, γι αυτό και η Λιτανεία του καταλήγει εκεί. Να γίνεται πρεσβευτής ο Πολιούχος μας Άγιος Κων/νος ο Υδραίος, να στηρίζει τη νεολαία μας, κλήρο και λαό, στον δρόμο του Θεού, της σωτηρίας, και της ελπίδας.
Αμήν.

Γράφει ο Πρωτοπρεσβύτερος Κυριάκος Αναστ. Μανέττας
κληρικός-εκπαιδευτικός Εφημέριος Ιερού Ναϋδρίου Αγίας Ειρήνης- Τριών Ιεραρχών Παν/μίου Αιγαίου Ρόδου

Διαβάστε ακόμη

Πάνος Δρακόπουλος: «Στη θέση των διωκόμενων εκπαιδευτικών – ο καθένας»

Ιωάννης Ηλ. Βολανάκης: Λονικέρα η ιαπωνική (Lonicera japonica), κοινώς αιγόκλημα, αγιόκλημα

Δημήτρης Προκοπίου: Θαλάσσιος τουρισμός

Ηλίας Καραβόλιας: Το συμβάν που έγινε σημείο

Αργύρης Αργυριάδης: Απορίες για μία φαραωνική μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης

Ηλίας Καραβόλιας: Οι νέοι μεγάλοι πόλεμοι

Κυριάκος Μιχ. Χονδρός: 109 χρόνια από ένα μεγάλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού

Χρήστος Γιαννούτσος: Ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές επειδή δεν υπάρχει Planet B