Να εφαρμοστούν επιτέλους ειδικές πολιτικές για τα νησιά

Την «επανεκκίνηση» για να εφαρμοστεί επιτέλους η νησιωτικότητα, κάτι που δεν υπήρξε διαχρονικά, αλλά και για να γίνει πράξη η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των Δήμων, σηματοδοτεί το ετήσιο τακτικό συνέδριο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν χθες στο «Κατάλυμα της Γλώσσας της Ισπανίας», παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικότητας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, και ολοκληρώνονται σήμερα, Κυριακή 13 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο «Mediterranean».

 «Η τοπική αυτοδιοίκηση του Νοτίου Αιγαίου στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και στην αφετηρία της νέας εποχής», είναι το θέμα του συνεδρίου και στην έναρξή του χθες, στον ατμοσφαιρικό χώρο του Καταλύματος της Ισπανίας, έδωσαν το «παρών» μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων και, βέβαια, αυτοδιοικητικοί του Α’ και του Β’ βαθμού της περιοχής μας και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα, εκτός από τον Υπουργό, χθες ήταν και η «επίσημη πρώτη» στην περιοχή μας για το νέο Υφυπουργό Νησιωτικής Πολιτικής, βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Νεκτάριο Σαντορινιό. Παρέστησαν, ακόμη, ο Πρόεδρος της «Ένωσης Κεντρώων» κ. Βασίλης Λεβέντης, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, οι πρώην Δήμαρχοι και πρώην Πρόεδροι της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου και της ΠΕΔ, κ.κ. Σάββας Καραγιάννης, Μάνος Κόκκινος, Μιχάλης Κορδίνας και Στάθης Κουσουρνάς αντίστοιχα, οι οποίοι μάλιστα, όπως και άλλοι αυτοδιοικητικοί, τιμήθηκαν χθες. Ακόμη, το «παρών» έδωσαν ο

Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Σάββας Χατζησάββας, εκτός από σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ, Δήμαρχοι και αυτοδιοικητικοί από όλο το Νότιο Αιγαίο, Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι και μέλη του δ.σ. Ρόδου, οι πρώην βουλευτές κ.κ. Βασίλης Υψηλάντης και Γιάννης Παππάς, επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας, Πρόεδροι  δημοτικών και τοπικών Κοινοτήτων, Πρόεδροι  και εκπρόσωποι επιμελητηρίων, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος κ.α.

Πριν από την έναρξη των εργασιών, αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου, κ.κ. Κύριλλος, του οποίου η έκκληση για ενότητα αποτέλεσε αναφορά για τη συνέχεια. Το καλωσόρισμα απηύθυνε ο γραμματέας του Δ.Σ. της ΠΕΔ, που είχε και την οργανωτική ευθύνη, κ. Γιώργος Πόκκιας.

Ο Δήμαρχος
Τις εργασίες άνοιξε ο «οικοδεσπότης» Πρόεδρος της ΠΕΔ, Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο οποίος ξεκίνησε την εισήγησή του κάνοντας λόγο για μία ξεχωριστή συγκυρία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.) και ειδικά τα νησιά και τόνισε ότι το άρθρο 101 του συντάγματος δεν ελήφθη υπόψη από τις κυβερνήσεις.  Αναφερόμενος στη διοικητική μεταρρύθμιση που προωθείται, στην οποία σημαίνουσα θέση κατέχει η τροποποίηση–αλλαγή του Καλλικράτη, ανέφερε ότι, έξι χρόνια μετά έχουν διαπιστώσει και εντοπίσει ατέλειες, παραλείψεις και αδυναμίες.

Η αλλαγή αυτή, επεσήμανε ο κ. Χατζηδιάκος, θα έχει νόημα και αποτέλεσμα, μόνο αν το νέο θεσμικό πλαίσιο κατατείνει στην υιοθέτηση και δημιουργία ενός νέου μοντέλου σύγχρονης οργάνωσης και λειτουργίας του συνόλου της διοίκησης, με τη δημιουργία -επιτέλους- ενός σύγχρονου, επιτελικού κρατικού μηχανισμού.

Συνεχίζοντας, δεν παρέλειψε να πει ότι η Τ.Α. λειτουργεί ως «κυματοθραύστης» αφού εισπράττει την αγανάκτηση του πολίτη, οι δήμοι όμως σήκωσαν το βάρος για τη στήριξη και ενδυνάμωση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. «Κρατήσαμε ζωντανούς τους Δήμους χωρίς αρμοδιότητες και πόρους», είπε στη συνέχεια ο κ. Χατζηδιάκος ο οποίος μίλησε για την ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα στους Δήμους, θεσμικά, να επιβάλουν τέλη ή να εισπράττουν από θεσπισμένα τέλη, όπως γίνεται π.χ. με το τέλος διανυκτέρευσης. Επίσης, προτείνει την είσπραξη μέρους των εσόδων του Κράτους από τα Μουσεία ενώ ανάλογες συζητήσεις γίνονται και για μέρος των εσόδων από φόρους που εισπράττονται τοπικά (σ.σ. ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.α.).

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ ανέβασε τους τόνους λέγοντας ότι πρέπει να πάρει τέλος το θέμα με την ακίνητη περιουσία που συντηρούν οι Δήμοι και η Περιφέρεια. «Ό,τι υπάρχει σ’ αυτό τον τόπο, ανήκει σ’ αυτό τον τόπο!», είπε χαρακτηριστικά. Σε άλλο σημείο, τόνισε ότι πρέπει να γίνει επιτέλους πράξη η αυτοτέλεια των Δήμων με την ταυτόχρονη εκχώρηση των αρμοδιοτήτων μαζί με τους πόρους.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στο προσφυγικό ζήτημα που, όπως είπε, είναι «ίσως το μεγαλύτερο κοινωνικό ανθρωπιστικό πρόβλημα, που απασχολεί τα νησιά μας την τελευταία διετία» και ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα και τα νησιά μας καθίστανται μέρος της προσπάθειας για ανθρωπιστική λύση του προσφυγικού ζητήματος. Όμως, οι επιβαρυμένοι με το πρόβλημα αυτό Δήμοι επέδειξαν άμεσα αντανακλαστικά και αντιμετωπίσαμε το μεγαλύτερο πρόβλημα της μεταναστευτικής κρίσης, που προβληματίζει και επιβαρύνει τα νησιά μας, τη χώρα μας και ολόκληρη την Ευρώπη».  

Μάλιστα, ο κ. Χατζηδιάκος, στο σημείο αυτό, “ξέσπασε” αναρωτώμενος με ποιες αρμοδιότητες οι ΜΚΟ και η Ύπατη Αρμοστεία διαχειρίζονται χρήματα για τον σκοπό αυτοί και όχι οι Δήμοι.

Στη συνέχεια, θέλησε ν’ αναφερθεί στις πρόσφατες ανιστόρητες, όπως είπε, δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, και είπε: «Να υπενθυμίσουμε ξεκάθαρα, ότι (αυτή η Συνθήκη Ειρήνης) αποτελεί ένα διεθνές συμβατικό κείμενο, με το οποίο καθορίστηκαν οριστικά και αμετάκλητα, τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τα οποία αποτελούν και τα όρια και τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση τα δεδομένα που αφορούν στις παραδοχές, τους κανόνες και τις αρχές του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου και μέσα από τον σεβασμό των κοινών αξιών και των σχέσεων, που έχουν επιτύχει οι δύο λαοί».  

Κλείνοντας, ζήτησε, στο τέλος του συνεδρίου, να εκδοθούν ψηφίσματα για τα εξής θέματα:  Την επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που έχει καταργηθεί και τη μη επέκταση του στα υπόλοιπα νησιά. Τη θέσπιση του μεταφορικού ισοδύναμου.

Τη στήριξη των δομών της Υγείας στα μικρά και μεγάλα νησιά, όπως και την κατ’ εξαίρεση  ενίσχυση των δομών της Παιδείας στο νησιώτικο χώρο. Την εφαρμογή ειδικού προγράμματος χρηματοδότησης των νησιών,  λόγω της ένταξης τους στο στόχο 2 των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Τέλος, την πρόβλεψη νησιωτικών πολιτικών και τη θέσπιση τοπικών φόρων και τελών υπέρ της αυτοδιοίκησης.

Ο Υπουργός
Για τις ενέργειές του από την προηγούμενη θέση που κατείχε ως Υπουργός Εσωτερικών σχετικά με την τροποποίηση του Καλλικράτη, μίλησε, μεταξύ άλλων, στο χαιρετισμό του, ο κ. Κουρουμπλής. Ο ίδιος εμφανίστηκε «ενωτικός» λέγοντας ότι όλοι έχουν καταλάβει ότι η κοκορομαχία είναι πολυτέλεια για τη χώρα και είπε: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μαζί με την Εκκλησία και το Κράτος έβαλαν πλάτη στη χώρα αυτή τη δύσκολη συγκυρία και κράτησαν την πατρίδα όρθια»!

Ειδική αναφορά έκανε, βέβαια, για το νέο ρόλο τόσο του ιδίου όσο και του κ. Σαντορινιού, λέγοντας ότι πρωταρχικός τους στόχος είναι «να καταστήσουν αυτό το Υπουργείο στρατηγείο για τη νησιωτική πολιτική και ναυτιλία» και μίλησε για τη «γαλάζια ανάπτυξη» που έρχεται από τη θάλασσα.

Όσο αφορά στη νησιωτική πολιτική ο Υπουργός είπε ότι ένα ζήτημα που πάντα μένει ανοιχτό είναι αν υπάρχει ισοπολιτεία στη χώρα και παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα στα νησιά παρά τις προσπάθειες που έγιναν κατά καιρούς.

Στη συνέχεια, είπε ότι ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν γίνει σε κυβερνητικό επίπεδο, είναι και οι προσλήψεις για το 2016 πάνω από 200 στελέχη μόνιμου προσωπικού στους Δήμους των νησιών και πάνω από 50 προορίζονται για την περιφέρειά μας.  Μάλιστα, δεσμεύτηκε ότι θα παλέψει για τις προσλήψεις αυτές και θέλησε να διαβεβαιώσει ότι «με σταθερότητα και αποφασιστικότητα», τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Σαντορινιός, «με το βλέμμα στραμμένο στη νησιωτική Ελλάδα», θα διεκδικήσουν πόρους και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Περιφερειάρχης
Την απογοήτευσή του για την κατάσταση που βιώνουν τα νησιά μας μοιράστηκε ο Περιφερειάρχης ο οποίος, μάλιστα, ξεκίνησε το χαιρετισμό του λέγοντας ότι «αυτά τα περί οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας (σ.σ. των Δήμων) είναι…το πιο σύντομο ανέκδοτο στην Ελλάδα»! Και είπε, στη συνέχεια, ως απάντηση στη «μόνιμη γκρίνια»: «Το Νότιο Αιγαίο σήμερα είναι η πατρίδα της υποστελέχωσης, είναι η πατρίδα της υποχρηματοδότησης, των δύο από τα πέντε hot-spots που έχει η χώρα, είναι η πατρίδα της αμφισβήτησης των συνόρων της αλλά είναι και η πατρίδα της μεγάλης προοπτικής της οικονομίας».

Ο Περιφερειάρχης, αφού ανέφερε ότι, με τον κ. Κουρουμπλή, στις προηγούμενες θέσεις που κατείχε, είχαν μία εξαιρετική συνεργασία, ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ. Σαντορινιό σ’ αυτή την κρίσιμη θέση, λέγοντας ότι το όφειλε αυτό η κυβέρνηση στη νησιωτική Ελλάδα, να έχει έναν άνθρωπό της σ’ αυτή τη θέση και μάλιστα εξέφρασε την ικανοποίησή του που, όπως είπε, αποκαταστάθηκε αυτή η αδικία.

Στη συνέχεια, μίλησε για τη «μεγάλη επίθεση» που ζήσαμε το 2015, η οποία καταρχήν μας προσέβαλε ως προς τη δυσφήμηση και είναι αυτό που προηγήθηκε για να ετοιμαστεί το έδαφος για να περάσει πολιτικά η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και έκανε λόγο για «μία απίστευτη εκστρατεία δυσφήμησης των νησιών μας» όπου χρησιμοποιήθηκε ένα τέχνασμα που διαχρονικά κάνει η κεντρική διοίκηση, διχάζοντας τους νησιώτες. Δηλαδή, ξεκίνησε πρώτα με τα πέντε μεγάλα νησιά, τα οποία αφού κακοποιηθούν πρώτα στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών και μετά ν’ ακολουθήσουν τα υπόλοιπα.

Ο κ. Χατζημάρκος, από το βήμα της ΠΕΔ, ανέφερε ότι την Τρίτη 15 Νοεμβρίου η Περιφέρεια θα είναι κλειστή μετά από απόφαση του π.σ. για την υποστελέχωση και περιέγραψε καταστάσεις τις οποίες χαρακτήρισε αστείες και τραγικές. Σχετικά με τις προσλήψεις που ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής, είπε ότι το άκουσε για πρώτη φορά και περιμένει να αποτυπωθεί. Μάλιστα, είπε προς τον ίδιο ότι το πρώτο θέμα που θα βρει στο γραφείο του από την Περιφέρεια είναι τα υδατοδρόμια και δεν παρέλειψε να πει ότι…έχουν βασανιστεί εδώ και δεκατέσσερις μήνες με απίστευτες πρακτικές για να πάρουν μία υπογραφή!

Κλείνοντας, ο Περιφερειάρχης είπε ότι ο αγώνας για την υποχρηματοδότηση της  Περιφέρειας πρέπει να είναι μία συνολική μάχη που θα δοθεί. «Πολύ μεγάλη μάχη και πολύ μεγάλη ανηφόρα έχουμε μπροστά μας», κατέληξε.

Ο Υφυπουργός
Ξεκινώντας, ο κ. Σαντορινιός είπε, μεταξύ άλλων, ότι ξέρουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια, γι’ αυτό το Κράτος, η νησιωτικότητα δεν υπήρχε και το μόνο μέτρο ήταν ο ΦΠΑ. Και είπε, στη συνέχεια: «Συμφωνώ ότι είναι άδικη η κατάργησή του και θα προσπαθήσουμε να μην καταργηθεί και για την τρίτη σειρά. Όμως, στην ουσία, πρέπει να διεκδικήσουμε αυτό που έτσι κι αλλιώς περιγράφεται στη συμφωνία: Πραγματικά αντισταθμιστικά μέτρα».

Σύμφωνα με τον κ. Σαντορινιό, το ζητούμενο σήμερα είναι να γίνει μία επανεκκίνηση για τα νησιά μας, είπε ότι πιστεύουν στη νησιωτική ανάπτυξη και στόχος τους είναι να εφαρμοστεί η ρήτρα νησιωτικότητας.

Στη συνέχεια, υπεραμύνθηκε των ενεργειών της κυβέρνησης λέγοντας ότι η προηγούμενη άφησε 1,5 εκατ. ευρώ ενώ η σημερινή τα έκανε 11 εκατ. ευρώ.

«Δεν είμαστε έτοιμοι να εξαγγείλουμε το μεταφορικό ισοδύναμο. Να είμαστε σοβαροί», είπε, στη συνέχεια, ο κ. Σαντορινιός, τονίζοντας ότι εκείνο που θα πρέπει να δούμε είναι πώς θα το προσεγγίσουμε. Κλείνοντας, εξέφρασε τη σιγουριά του ότι με τον Υπουργό θα συνεργαστούν για το καλό των νησιών και απηύθυνε κάλεσμα να συνεργαστούν όλοι μαζί.

Ο κ. Πατούλης
«Είναι…πρόβλημα ή ευκαιρία ανάπτυξης η νησιωτικότητα;», είπε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, για να συμπληρώσει ότι, όχι μόνο δεν είναι πρόβλημα αλλά είναι η ευκαιρία και αυτό που κάνει τη χώρα μας ξεχωριστή. Ο ίδιος είπε, ακόμη, ότι είναι κομβικό το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ που  θα γίνει στη Θεσσαλονίκη και θα πρέπει να είναι όλοι εκεί.

Εκπρόσωποι κομμάτων
Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε από το βήμα του συνεδρίου της ΠΕΔ ο κ. Λεβέντης λέγοντας ότι «αυτή η  κυβέρνηση ήταν…συγκόλληση και για νομή λαφύρων εξουσίας!». Είπε, ακόμη, ότι παρακολουθεί να γίνεται μία μάχη Δημάρχων-πολιτείας «λες και είμαστε σε άλλο Κράτος».  Ο κ. Κόνσολας, τέλος, είπε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για νησιωτική ανάπτυξη όταν υπάρχουν τόσες στρεβλώσεις και άσκησε κριτική στον τρόπο που εφαρμόστηκε ο «Καλλικράτης».