Υπάρχουν και σχέδια και επενδυτές για τον Κολοσσό

 Τις προτάσεις του για την κατασκευή μνημείου αφιερωμένου στον Κολοσσό το οποίο θα ονομάζεται «της δικαιοσύνης ήλιος» , παρουσίασε το περασμένο Σάββατο στη Ρόδο ο διεθνούς φήμης ελληνοκύπριος γλύπτης Νικόλαος Κοτζιαμάνης που έχει φιλοτεχνήσει μέχρι σήμερα 78 σπουδαία έργα ανά τον κόσμο.

 Η παρουσίαση έγινε στο ξενοδοχείο Plaza, στους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων του νησιού, έπειτα από δική τους πρόσκληση. Ουσιαστικά πρόκειται για την εξέλιξη της πρώτης πρότασης που είχε κατατεθεί από τον ίδιο το 2000, επί δημαρχίας Γιώργου Γιαννόπουλου, αφού ο κ. Κοτζιαμάνης έχει δουλέψει συστηματικά πάνω στο συγκεκριμένο πλάνο από το 1997, ενώ οι πρώτες συζητήσεις για το ζήτημα είχαν γίνει ήδη από την δεκαετία του ’80 έπειτα από παρακίνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και της Μελίνας Μερκούρη.

Ωστόσο όπως εξήγησε «το 2010 αποφάσισα ότι δεν έχω πλέον το σθένος να συνεχίσω», εξαιτίας της αδυναμίας να συνεννοηθεί με την τότε δημοτική αρχή. Μάλιστα μαζί του είχε μια σειρά από έγγραφα και επιστολές που είχε αποστείλει στον κ. Γιαννόπουλο, στις οποίες ουδέποτε έλαβε απάντηση. «Εκείνο που ζητούσα είναι να παρουσιαστεί στον Ροδιακό λαό η πρότασή μου, για να γνωρίζουν οι πολίτες περί τίνος πρόκειται, κι ας την απέρριπταν. Ή τουλάχιστον να μου δοθεί μια οριστική απάντηση, έστω κι αν αυτή είναι αρνητική».

Γι’ αυτό και ο κ. Κοτζιαμάνης έδωσε προθεσμία τριών εβδομάδων, όσο θα βρίσκεται στη Ρόδο, στους παραγωγικούς φορείς ώστε να γίνει η παρουσίαση των δύο εναλλακτικών του προτάσεων σε ανοικτή εκδήλωση και έπειτα να πάρει θέση και το δημοτικό συμβούλιο επί του θέματος.

Η πίσω όψη της μακέτας με την πρώτη πρότασηΗ πίσω όψη της μακέτας με την πρώτη πρόταση


Υπάρχουν οι χρηματοδότες
 Εντύπωση προκάλεσε στους παρευρισκόμενους που ζήτησαν να μάθουν λεπτομέρειες για τις πηγές χρηματοδότησης, η επανειλημμένη διαβεβαίωση του κ. Κοτζιαμάνη ότι οι επενδυτές υπάρχουν και είναι έτοιμοι να καλύψουν το συνολικό ποσό. «Αν υπήρχε η διάθεση το έργο θα ήταν έτοιμο ήδη πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, γιατί τότε υπήρχε μεγάλη υποστήριξη. Είχαμε τους χρηματοδότες και μάλιστα είχαν βάλει ήδη τα πρώτα 20 εκατομμύρια. Πόσες φορές θα πρέπει να το πω. Τα λεφτά υπάρχουν, η απόφαση χρειάζεται»!

Υπενθύμισε δε ότι την πρότασή του για το έργο είχαν υπογράψει παγκοσμίου φήμης προσωπικότητες, με σπουδαίο εκτόπισμα, όπως ο πρώην πρόεδρος της Πορτογαλίας, Μάριο Σουάρεζ, ο οποίος τιμής ένεκεν είχε τοποθετηθεί πρόεδρος της σχετικής επιτροπής, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο Νέλσον Μαντέλα, οι αείμνηστοι Έντι Ο’ Χάρα (που ήταν από τους πρωτοστάτες για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα) και Μιχάλης Κακογιάννης, καθώς και  μια σειρά από πανεπιστημιακούς απ’ όλο τον κόσμο.
 Εντούτοις ο κ. Κοτζιαμάνης χρειάστηκε προσωπικά ο ίδιος να χτυπήσει την πόρτα ακόμη και  Ελλήνων υπουργών, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Γιώργος Νικητιάδης.  

H δεύτερη πιο φιλόδοξη πρόταση για την κατασκευή του μνημείουH δεύτερη πιο φιλόδοξη πρόταση για την κατασκευή του μνημείου


Παράλληλα ο κ. Κοτζιαμάνης διηγήθηκε και μια από τις ιστορίες… ελληνικής πονηρίας που βίωσε. «Πριν από τρία χρόνια παρότι είχα εγκαταλείψει την προσπάθεια με πήρε τηλέφωνο κάποιος δισεκατομμυριούχος και με ρώτησε αν υπάρχει περιθώριο να μπει και ο ίδιος στην επένδυση!», θέλοντας να καταδείξει το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει απ’ όλο τον κόσμο. Όταν όμως πήγε να επισκεφθεί έναν Έλληνα υπουργό, καθώς το θέμα πάντα «βάλτωνε» στην αποφασιστικότητα να δοθούν οι απαιτούμενες άδειες ο υπουργός του απάντησε: «φέρε τους επενδυτές να πιούμε έναν καφέ στο γραφείο μου και θα τα βρούμε! Θα έπρεπε δηλαδή να φέρω έναν δισεκατομμυριούχο από το Χονγκ Κονγκ, έναν από την Καλιφόρνια κλπ. απλώς για να συζητήσουν με τον υπουργό. Όταν τους το είπα γελούσαν», κατέληξε ο γνωστός γλύπτης.

Συν τοις άλλοις διηγήθηκε και το προσωπικό ενδιαφέρον που επέδειξε ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος: «Με κάλεσε στο Πατριαρχείο γιατί ήθελε να έχει προσωπική άποψη για το ζήτημα. Όταν του έθεσα υπόψη όλες τις λεπτομέρειες, εξηγώντας του όμως ότι δεν προχωράει η υλοποίηση, μου απάντησε έκπληκτος: έχουν καταλάβει οι Ρόδιοι τις τους προσφέρεις;».

Πάντως ο κ. Κοτζιαμάνης εξήγησε ότι τώρα πλέον η πρόταση είναι το έργο να γίνει με ελληνικά κεφάλαια, από ενδιαφερόμενους Έλληνες εφοπλιστές, καθώς οι ξένοι θα θέλουν να εισπράξουν πίσω τα σχετικά οφέλη. «Όσοι δουλέψουν θα δουλέψουν συνειδητά για την Ελλάδα», υπογράμμισε θέλοντας να καταδείξει το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει πλέον και από τους συμπατριώτες μας πλοιοκτήτες. Επανέλαβε όμως ότι «είναι σαφές ότι το πρώτο βήμα πρέπει να γίνει από το Δημοτικό Συμβούλιο της Ρόδου».

O γλύπτης κ. Νικόλαος ΚοτζιαμάνηςO γλύπτης κ. Νικόλαος Κοτζιαμάνης


Στο Ενυδρείο η χωροθέτηση
Ο κ. Κοτζιαμάνης απάντησε και σε πιο πρακτικές απορίες των φορέων που ενδιαφέρονται να υποστηρίξουν την προσπάθεια. Η τοποθεσία που προτείνεται για να υλοποιηθεί το έργο, είναι εκεί όπου βρίσκεται σήμερα το Ενυδρείο της Ρόδου και αποτελούσε και την πρώτη πρόταση που είχε κατατεθεί το 1966 από άλλους μελετητές, επί δημαρχίας Μιχαήλ Πετρίδη, καθώς «ο χώρος που πάει στην θάλασσα είναι ξέχωρος». Μάλιστα το Ενυδρείο μπορεί να ενταχθεί είτε στον υπόλοιπο σχεδιασμό, είτε να μεταφερθεί μέσα στην θάλασσα, κάτι το οποίο είναι θα είναι επίσης μοναδικό στον κόσμο. 

Όσο για το σπουδαιότερο ζήτημα του τι θα απεικονίζει το μνημείο ο κ. Κοτζιαμάνης ήταν σαφής: «Θα δημιουργηθεί ένα κτήριο στο οποίο θα είναι χώρος πολιτισμού. Με διαλέξεις, πολιτιστικά γεγονότα, θέατρο με κερκίδες αμφιθεατρικά κτισμένες που θα έχουν την δυνατότητα να αναπτύσσονται κλπ. Υπάρχουν δύο προτάσεις γι’ αυτό. Μια συντηρητική και μια πιο φιλόδοξη. Στο επάνω μέρος του κτηρίου θα υπάρχει το άγαλμα του Κολοσσού, το οποίο θα είναι επισκέψιμο στο εσωτερικό του. Ο Κολοσσός θα ξαναχτιστεί τώρα, αλλά θα είναι φόρος τιμής σε αυτούς που τον έφτιαξαν.

Το έργο δεν αποτελεί προσπάθεια αντιγραφής του αρχαίου, καθώς η στάση του και πολλά άλλα χαρακτηριστικά ήταν αμφιλεγόμενα. Δεν θα αποποιείται όμως τα κλασικά μέτρα που ήταν 33 και θα απεικονίζει την μορφή νέου άνδρα. Το μόνο σίγουρο και σε αυτό είμαι σαφής είναι ότι δεν θα φιλοξενεί στο εσωτερικό του καταστήματα, εστιατόρια κλπ.».

Το πρόπλασμα της μορφής που θα έχει ο ΚολοσσόςΤο πρόπλασμα της μορφής που θα έχει ο Κολοσσός


Β. Υψηλάντης: «Οι υπεύθυνοι κρύβονται»
Στη συνάντηση έλαβε μέρος και ο πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Βασίλης Υψηλάντης, ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Αυτές οι ιδέες μια φορά υλοποιούνται. Χωρίς αυτές θα συνεχίσουμε να συσκεπτόμαστε για το πώς θα καθαρίζονται τα παρτέρια. Είναι κάτι που θα πρέπει να το δεχτεί η κοινωνία ολόκληρη. Αν δεν πιστέψεις πραγματικά σε κάτι, είναι εύκολο να το χάσεις, με πιο πρόσφατο το χθεσινό (σ.σ. Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης). Το ερώτημα είναι αν θέλουμε να γίνει ένα τέτοιο έργο. Εγώ τους βλέπω ότι κρύβονται (σ.σ. στον Δήμο Ρόδου)»!

Π. Τοκούζης: «Έχουμε καταθέσει αίτημα με 1.000  υπογραφές»
 Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων και δημοτικός σύμβουλος Ρόδου κ. Παναγιώτης Τοκούζης, εξήγησε ότι «εδώ και αρκετό καιρό έχουμε καταθέσει αίτημα για ξεχωριστή συνεδρίαση του Δήμου Ρόδου, καθώς το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, υπογεγραμμένο από 1.000 πολίτες του νησιού, πολύ περισσότερους απ’ ότι χρειάζεται. Εδώ και ένα χρόνο αποφεύγουν να προσδιορίσουν την συνεδρίαση. Δεν ξέρω για ποιο λόγο δεν γίνεται η συζήτηση».

Η πρώτη εκδοχή της πρότασης για τον ΚολοσσόΗ πρώτη εκδοχή της πρότασης για τον Κολοσσό