Ανησυχία της Κομισιόν για την ασφάλεια των εμπειρογνωμόνων στα hotspots

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, ο αρμόδιος επίτροπος, Δ.Αβραμόπουλος έστειλε επιστολή στον Γ. Μουζάλα στις 4 Νοεμβρίου σχετικά με την ανάγκη να υπάρξουν οι απαραίτητες «διασφαλίσεις»

Ανησυχία για την κατάσταση ασφάλειας στα hotspots των ελληνικών νησιών, κυρίως σε ό,τι αφορά τους απεσταλμένους εμπειρογνώμονες που εργάζονται σε αυτά εξέφρασε την πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε συνέχεια της απόφασης του Βελγίου να αποσύρει τους εμπειρογνώμονες ασύλου που βρίσκονται στα νησιά επικαλούμενο λόγους ασφαλείας, η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, τόνισε πως ο αρμόδιος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος έστειλε επιστολή στον Γιάννη Μουζάλα στις 4 Νοεμβρίου σχετικά με την ανάγκη να υπάρξουν οι απαραίτητες «διασφαλίσεις» για τους εμπειρογνώμονες που εργάζονται στα hotspots και να «βελτιωθεί επειγόντως» η κατάσταση.

Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχει συνεχής επικοινωνία των ευρωπαϊκών θεσμών με τις ελληνικές αρχές ως προς αυτό το ζήτημα, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου, η οποία στο πλαίσιο αυτό έχει λάβει μια σειρά μέτρων τα οποία περιλαμβάνουν επιπλέον προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό ασφαλείας.

Σε ό,τι αφορά το επιπλέον ειδικό προσωπικό υποστήριξης που έχει ζητηθεί να αποσταλεί στα ελληνικά νησιά από τα υπόλοιπα κράτη - μέλη, η κα Μπερτό ανέφερε πως η κατάσταση «βελτιώνεται» καθώς πλέον υπολείπεται η μεταφορά 44 εμπειρογνωμόνων σε σχέση με 57 την προηγούμενη εβδομάδα.

Τέλος, αναφορικά με τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στη Χίο, σημείωσε πως η Επιτροπή «παρακολουθεί στενά την κατάσταση».

«H ασφάλεια στα hotspots αποτελεί αρμοδιότητα των εθνικών αρχών, ωστόσο εργαζόμαστε από κοινού για τη βελτίωση της κατάστασης» υπογράμμισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε από την πλευρά του, πως στόχος της Επιτροπής είναι «κανένα από τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής να μην αφεθεί μόνο του στη διαχείριση της κρίσης».

Πηγή: ΑΜΠΕ