Ένοχος χωρίς ελαφρυντικά για κλοπές που διέπραξε... εν πλω

Ένοχος κρίθηκε χθες από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου 60χρονος Ισπανός που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 7 ετών για κλοπές που είχε διαπράξει πριν από πέντε χρόνια εν πλω για την περιοχή μας.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο χωρίς ελαφρυντικά τον αλλοδαπό και η έφεση δεν έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Στην ίδια υπόθεση κατηγορούνταν και 33χρονη από την Αθήνα για την οποία έπαυσε η ποινική δίωξη λόγω θανάτου.

Ο 60χρονος Ισπανός και η 33χρονη ημεδαπή είχαν συλληφθεί από προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου στις 26 Σεπτεμβρίου 2011 μετά από μηνύσεις που κατατέθηκαν σε βάρος τους για κλοπές που είχαν διαπράξει εντός του πλοίου που τους μετέφερε.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το ζευγάρι εντοπίστηκε στο λιμάνι της Ακαντιάς μετά τον κατάπλου πλοίου της γραμμής.

Σε έλεγχο που τους έγινε βρέθηκαν να κατέχουν α) τέσσερα ζευγάρια γυαλιά ηλίου,  β) τρία ρολόγια,  γ) πέντε ζευγάρια σκουλαρίκια χρυσά, δ) ένα χρυσό βραχιόλι, ε) ένα κόσμημα λαιμού με χρυσή αλυσίδα, στ) ένα IPAD, ζ) μία ηλεκτρονική συσκευή αναπαραγωγής ήχου, η) τέσσερις φωτογραφικές μηχανές, θ) τέσσερα κινητά τηλέφωνα, ι) δύο χρυσά δαχτυλίδια και εννέα πορτοφόλια εντός των οποίων βρέθηκε το χρηματικό ποσό των χιλίων τριάντα ευρώ.

Σε βάρος των συλληφθέντων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για διακεκριμένες κλοπές τετελεσμένες και σε απόπειρα από κοινού και συνοδευόμενοι από το δικηγόρο τους κ. Δήμο Μουτάφη προσήχθησαν ενώπιον του ανακριτή Ρόδου προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τα όσα τους καταλογίζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δύο είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες και δήλωσαν ότι αποφάσισαν να επισκεφθούν μερικά νησιά προκειμένου ο 60χρονος αλλοδαπός να πουλήσει μεταχειρισμένες ηλεκτρονικές συσκευές που αγόραζε από μαγαζιά των Αθηνών.

Το βράδυ της 25ης προς 26ης Σεπτεμβρίου 2011, ο 60χρονος είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ στο μπαρ του καραβιού και περιφερόταν άσκοπα στους διαδρόμους του πλοίου. Το πρωί οι λιμενικοί τον πληροφόρησαν ότι κατηγορείται για κλοπές. Ο 60χρονος είχε τονίσει ότι ουδέποτε είχε αφαιρέσει το παραμικρό και πως οι συσκευές που βρέθηκαν στη κατοχή του ήταν αυτές που είχε πάρει από την Αθήνα και επρόκειτο να της πουλήσει.

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και η απολογία της 33χρονης κοπέλας, η οποία επίσης είχε αρνηθεί ότι έχει τη παραμικρή ανάμιξη στην υπόθεση.

Τελικά με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα και οι δύο είχαν αφεθεί ελεύθεροι με το περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ενώ στον 60χρονο είχε επιβληθεί ο όρος της εμφάνισης του μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και της καταβολής εγγυοδοσίας ποσού 3000 ευρώ.