Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο θεσμικός του ρόλος και η μετάβαση από την Ελλάδα  της Κρίσης στην Ελλάδα της Ανάπτυξης

Γράφει στην ιστοσελίδα της  Δημοκρατικής  Συμπαράταξης Μηχανικών dhsym.gr ο
Βάιος Καλοπήτας*

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει σκοπό την προαγωγή της επιστήμης του μηχανικού και των ειδικοτήτων του, της τεχνικής και της τεχνολογίας γενικά και την αξιοποίησή τους για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάταση  της χώρας στο πλαίσιο των αρχών της αειφορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας στο πλαίσιο του σκοπού του αυτού αποτελεί τον  τεχνικό σύμβουλο της Πολιτείας.

 

Κατά πόσο εξυπηρετείται αυτός ο σκοπός   τίθεται υπό σοβαρή αμφισβήτηση την ώρα που o τεχνικός κόσμος της χώρας, ως βασικός συντελεστής του σχεδιασμού και της υλοποίησης της παραγωγής, δοκιμάζεται σκληρά με τραγικά αποτελέσματα για τους μηχανικούς, τους εργαζόμενους στον κατασκευαστικό και μελετητικό τομέα, τους νέους μηχανικούς, τις Πολυτεχνικές Σχολές, τους εργαζόμενους μηχανικούς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τις τεχνικές εταιρείες.

Σήμερα ο κατασκευαστικός κλάδος κινείται στα πλαίσια της εξαφάνισης ,   την ίδια ώρα δεν λείπουν οι εξαγγελίες μεγάλων αναπτυξιακών έργων που σε συνδυασμό με την υλοποίηση των στάσιμων (όπως για παράδειγμα τους νέους σταθμούς του Μετρό ή τα έργα της περιφέρειας) και των επενδύσεων ξένων κεφαλαίων συνθέτουν ένα νέο αναπτυξιακό όραμα.

Στο νησί μας για παράδειγμα, δεν είναι λίγα τα έργα που περιμένουμε να περατωθούν, αρκετά είναι αυτά  που εξαγγέλλονται ενώ τα φιλέτα “τύπου γκολφ”  περιμένουν τους επενδυτές για αξιοποίηση.

Εδώ πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία προς τους νέους συναδέλφους τους οποίους η ανεργία πλήττει με ποσοστά που  αγγίζουν το 80% . Μπορούμε να μιλάμε για όραμα την στιγμή που υπάρχει αδυναμία εξασφάλισης των στοιχειωδών όρων διαβίωσης από τους περισσότερους μας ;

Όλοι μιλάνε για μια χαμένη γενιά,  όλο και περισσότεροι νέοι επιστήμονες προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, επί το πλείστον μηχανικοί νέων ειδικοτήτων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τους καταλύτες της ανάτασης της χώρας, μεταναστεύουν. Αποσυντίθεται ο παραγωγικός και συνάμα κοινωνικός ιστός της χώρας  με αριθμητική πρόοδο, ο μηχανικός που παλαιότερα απολάμβανε κοινωνική καταξίωση και σημαντικές απολαβές σήμερα αποτελεί τον οικονομικό μετανάστη της Μνημονιακής Ελλάδας. Η Ελλάδα χάνει λοιπόν κατά τεκμήριο ένα υψηλού επιπέδου δυναμικό επιστημόνων.

Για να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά και όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα σημερινά εμφανιζόμενα αδιέξοδα, το τεχνικό επιστημονικό δυναμικό πρέπει να χαράξει σαφείς διαχωριστικές γραμμές από το χρεοκοπημένο αναπτυξιακό μοντέλο του παρελθόντος που δεν μας αφήνει σήμερα καμιά προοπτική.

Η επιλογή είναι ξεκάθαρη και αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε,  Σχέδιο ανάτασης της χώρας από την ύφεση μέσω ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου φιλικού προς το περιβάλλον με αξιοποίηση  της νέας γενιάς μηχανικών ενώ ταυτόχρονα να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις επενδύσεων. Η μετάβαση από την Ελλάδα της Κρίσης στην Ελλάδα της Ανάπτυξης αποτελεί την διαδρομή που μόνο ο τεχνικός κόσμος μπορεί να χαράξει.

Το ΤΕΕ  θέλοντας να εξυπηρετήσει το σκοπό του και το θεσμικό του ρόλο, μέσω της νέας διοίκησης του οφείλει να οδηγήσει την χώρα προς αυτήν την κατεύθυνση, αξιοποιώντας μέσω προτάσεων όλες τις ειδικότητες  των μηχανικών ιδιαίτερα των νέων, και δημιουργώντας τον τεχνικό αναπτυξιακό χάρτη της Ελλάδας του αύριο.

* Σήμερα Κυριακή 20 Νοεμβρίου διεξάγονται οι εκλογές του ΤΕΕ για ανάδειξη των νέων οργάνων του.
* Ο Βάιος Καλοπήτας είναι Μηχανικός Περιβάλλοντος Υποψήφιος για την Κεντρική Αντιπροσωπεία ΤΕΕ