Ι. Ρέτσος: Γεμάτα ξενοδοχεία, δεν σημαίνει απαραίτητα και γεμάτα ταμεία...

Ι. Ρέτσος: Γεμάτα ξενοδοχεία, δεν σημαίνει  απαραίτητα και γεμάτα ταμεία...

Ι. Ρέτσος: Γεμάτα ξενοδοχεία, δεν σημαίνει απαραίτητα και γεμάτα ταμεία...

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 441 ΦΟΡΕΣ

Γεμάτα ξενοδοχεία, δεν σημαίνει απαραίτητα και γεμάτα ταμεία, τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ.Γιάννης Ρέτσος, μιλώντας στο Σύμβούλιο Προέδρων των ξενοδοχειακών ενώσεων της χώρας-μελών της ΠΟΞ, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο πλαίσιο της έκθεσης Philoxenia στη Θεσσαλονίκη, παρουσία της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά.

Ο κ.Ρέτσος ανέφερε ότι λόγω των προβλημάτων στην αρχή της περιόδου, οι ξενοδόχοι έδωσαν εκπτώσεις και ειδικές προσφορές για να ενισχύσουν τη ζήτηση και έτσι τελικά ο ελληνικός τουρισμός φέτος είχε μεν περισσότερες αφίξεις, αλλά αισθητά λιγότερα έσοδα, καθώς οι περισσότεροι τουρίστες που ήρθαν δεν ήταν τέτοιας οικονομικής και αγοραστικής στάθμης που να κάνουν τη διαφορά και να δώσουν μία ώθηση στα έσοδα σε καλύτερη αναλογία ως προς τον αριθμό τους.

"Σίγουρα, η τάση της μειωμένης κατά κεφαλήν δαπάνης από τους περισσότερους τουρίστες των παραδοσιακών μας αγορών που ταξίδεψαν, φέτος, ήταν εμφανής σε όλους τους Μεσογειακούς προορισμούς.

Ωστόσο, στην Ελλάδα, αφενός μεν, η μέση δαπάνη κινήθηκε πτωτικά για μία ακόμη χρονιά και βρίσκεται, ήδη, πολύ πιο χαμηλά από την αντίστοιχη των ανταγωνιστών μας, αφετέρου δε, οι ανταγωνιστές μας, πέτυχαν πολύ καλύτερες επιδόσεις σε επίπεδο εισπράξεων", επισήμανε ο κ.Ρέτσος, λέγοντας χαρακτηριστικά:

"Για μία ακόμη χρονιά, διαπιστώνουμε ότι οι ξενοδόχοι δώσαμε μία σκληρή μάχη για να πετύχουμε μία μάλλον «Πύρρειο» νίκη"...Ο πρόεδρος της ΠΟΞ υπενθύμισε επίσης ότι το τουριστικό προϊόν, πέραν του πακέτου, ήταν πιο ακριβό για τους τουρίστες, λόγω των αυξημένων συντελστών ΦΠΑ στη διαμονή, εστίαση και τα καταναλωτικά προϊόντα, υπηρεσίες, συγκοινωνίες, εισιτήρια μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.

"Ανταγωνιστικότητα, δηλαδή, στο ναδίρ, σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό", είπε ο κ.ΡέτσΟι πρόσθετες φορολογικές και άλλες επιβαρύνσεις, εξάλλου, "γονάτισαν" ακόμη και τις τουριστικές επιχειρήσεις που πέτυχαν αύξηση τζίρου.

"Όποiος σπεύδει να αποδίδει στους ξενοδόχους μεγάλα έσοδα, καλό θα είναι να συγκρίνει πρώτα, τις υποχρεώσεις που είχε μία ξενοδοχειακή επιχείρηση πέρυσι τον Σεπτέμβριο και τις υποχρεώσεις που έχει σήμερα. Κανένας άλλος κλάδος δεν έχει επιβαρυνθεί, συνολικά, περισσότερο από ό,τι τα ξενοδοχεία, φέτος, αυτό το λέμε και το υποστηρίζουμε με απόλυτη βεβαιότητα¨, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Ρέτσος ζήτησε τη συνδρομή του υπουργείου Τουρισμού, ώστε να μη ισχύσει το Τέλος Διανυκτέρευσης από την 1η Ιανουαρίου του 2018. "ένα νέο «χαράτσι» απευθείας στον πελάτη, ξένο ή Έλληνα και ένα ακόμα άμεσο και ισχυρό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα του ξενοδοχειακού μας προϊόντος", όπως είπε.

Ο κ.Ρέτσος ανέφερε απ'αυτού ότι στην έκθεση WTM του Λονδίνου οι τουρ οπερέιτορ ρωτούσαν επίμονα για το ποιος θα επιβαρυνθεί τελικά με αυτόν τον νέο φόρο: Οι ίδιοι ή οι ξενοδόχοι; Πόσο ο ένας και πόσο ο άλλος;

Οι τουρ οπερέιτορ δεν θέλουν να περάσει το πρόσθετο αυτό κόστος εξ ολοκλήρου στους επισκέπτες."Το άλλο μείζον ερώτημα είναι το γιατί πρέπει ο τουρισμός πάλι να να επιβαρυνθεί σε τέτοιο βαθμό, την ώρα που δίπλα μας, σε όλη την Ελλάδα, δεκάδες χιλιάδες σπίτια νοικιάζονται ανεξέλεγκτα, αφορολόγητα και συστηματικά;¨αναρωτήθηκε ο κ.Ρέτσος. "Γιατί να πληρώσει πάλι ο τουρισμός τα τουλάχιστον 280 εκατ. ευρώ – και είναι μάλλον συντηρητική η εκτίμηση αυτή - που χάνει το κράτος, κάθε χρόνο, από τα διαφυγόντα έσοδα αυτής της παραοικονομίας, η οποία πάνω από έναν χρόνο τώρα, φαίνεται ότι απολαμβάνει μίας παράξενης «ασυλίας»

Τέλος ο κ.Ρέτσος ζήτησε αναπτυξιακό και επενδυτικό περιβάλλον, ικανό να υποστηρίξει και να ενθαρρύνει τις επενδύσεις που απαιτούνται για να επιτευχθούν οι στόχοι που προδιαγράφονται από τον Οδικό Χάρτη 2021, λέγοντας χαρακτηριστικά:

"Με υπερφορολόγηση, έλλειψη ρευστότητας, «ομηρία» λόγω κόκκινων δανείων, μη προσβάσιμο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η ελληνική ξενοδοχειακή επιχειρηματικότητα δεν έχει ούτε προοπτική, ούτε ουσιαστικές δυνατότητες βελτίωσης και αναβάθμισης".Σχετικά με το προσφυγικό και τα ζητήματα βίζας, ο πρόεδρος της ΠΟΞ είπε:

"Η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, το οποίο αποτελεί την κύρια πηγή αρνητικών εικόνων και εντυπώσεων για σειρά προορισμών και για όλη τη χώρα, εν γένει, παραμένει άπιαστος στόχος. Δεν αρκεί να προσπαθούμε να κρύψουμε κάτω από το χαλί την κατάσταση και να προσπαθούμε να πείσουμε ότι όλα είναι καλά και διαχειρίσιμα.

Η κατάσταση στα νησιά είναι εκρηκτική – κάθε μέρα ακούμε και διαβάζουμε για ένταση και επεισόδια – και πρέπει επιτέλους να βρεθούν οριστικές λύσεις. Υπάρχουν προτάσεις, υπάρχουν επιλογές. Πολιτική βούληση, δεν βλέπουμε.Τα νησιά και οι προορισμοί που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες πιέσεις από το προσφυγικό, χρειάζονται εξακολουθητικά στήριξη και δραστικά μέτρα ενίσχυσής τους.

Με διευκολύνσεις και ευεργετικά μέτρα για την αγορά και τις επιχειρήσεις, όσο και σε επίπεδο προβολής και marketing.Με τις θεωρήσεις, τουλάχιστον στη Ρωσία, τα κατάφεραν καλά, από τον Ιούλιο και μετά, οι υπηρεσίες των Προξενείων μας. Από το χείλος της καταστροφής τον Μάιο, φθάσαμε να είμαστε υπόδειγμα στη ζώνη Σένγκεν, τον Αύγουστο.

Ωστόσο, λόγω και των αλλαγών στην ηγεσία του ΥΠΕΞ, πρέπει να διασφαλιστεί, πρώτον, ότι αυτό το επίπεδο αποτελεσματικότητας θα συνεχιστεί αδιατάρακτο και δεύτερον, ότι αυτό το επιτυχημένο μοντέλο θα εφαρμοστεί και σε άλλες αγορές μεγάλου ενδιαφέροντος για τον τουρισμό μας.

Η χώρα χρειάζεται συστηματική, στοχευμένη και καλά μελετημένη προβολή. Πρέπει να συντονιστούμε, να συνεργαστούμε και να συνδυάσουμε δυνάμεις και πόρους, προς αυτήν την κατεύθυνση. Η Πολιτεία πρέπει να εμπιστευθεί και να αφουγκραστεί την αγορά και η αγορά, πρέπει να υποστηρίξει και να συμβουλεύσει σωστά την Πολιτεία. Δεν υπάρχει άλλο δρόμος, από τη συνεργασία και τη συνεννόηση.

Και καλό θα ήταν να υλοποιηθεί και η δέσμευση του Πρωθυπουργού, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ, τον Μάιο, ότι τα κονδύλια για προβολή του Τουρισμού, θα διπλασιαστούν.Ελπίζουμε ότι η κατάσταση στα περιφερειακά αεροδρόμια θα βελτιωθεί, έγκαιρα, πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, με την ανάληψη της διαχερίσής τους από τη Fraport. Ελπίζουμε επίσης, ότι οι υποδομές σε λιμάνια και σε προορισμούς υποδοχής κρουαζιερόπλοιων, θα έχουν ανάλογη τύχη".

Οκ.Ρέτσος ζήτησε επίσης κίνητρα για την αναθέρμαση του εσωτερικού τουρισμού, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις πληροφορίες ότι επίκειται περαιτέρω συρρίκνωση των Προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού, μέσω περικοπών ή και κατάργης των σχετικών επιδομάτων και παροχών, για μεγάλο αριθμό δικαιούχων.

"Τα Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού, δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προυπολογισμό, υποστηρίζονται από τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων και αποτελόυν ένα ύστατο στήριγμα για εκατοντάδες επιχειρήσεις και για δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας", είπε.

Διαβάστε ακόμη

Συνάντηση Όλγας Κεφαλογιάννη με στελέχη της EasyJet

Ευρωπαϊκός τουρισμός: Αύξηση ταξιδιωτικών δαπανών 14,3%

O Όμιλος Mitsis προσθέτει νέο προορισμό στο χαρτοφυλάκιό του με την εξαγορά 4* ξενοδοχειακού θερέτρου

Λοκομοτίβα της ελληνικής οικονομίας ο Τουρισμός

Tour operators: Ακόμη πιο ψηλά φέτος η Ελλάδα

Αύξηση 5% σημειώθηκε τον Απρίλιο στις αφίξεις τουριστών με τσάρτερ

Jobmatch: Το νέο «εργαλείο» για εργαζόμενους και επιχειρήσεις στον τουρισμό

Η Ελλάδα αποκτά μια σταθερή βάση τουριστικών ροών στα επίπεδα των 30 εκατομμυρίων αφίξεων