ΘΑ ανακοινωθούν ειδικές πολιτικές για τα νησιά

Στην ανακοίνωση πολιτικών για τα νησιά θα προχωρήσει το αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση, δίνοντας προτεραιότητα στον ανασχεδιασμό του χάρτη των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Η ανακοίνωση αυτή θα γίνει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πολύ πιθανό να επισκεφτεί για το σκοπό αυτό κάποιο από τα νησιά μας.

Μάλιστα όπως δήλωσε χτες ο υφυπουργός ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός με αφορμή την παρουσία του στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, τα μέτρα θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ όπως τόνισε μία ακόμα στόχευση της κυβέρνησης είναι στις νησιωτικές περιοχές να έρθει το κράτος κοντά στον πολίτη.

Πάντως ο ίδιος μιλώντας για τα νέα του καθήκοντα, έκανε γνωστό ότι έχει ξεκινήσει τις επαφές με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους φορείς,  με στόχο την ανάδειξη της νησιωτικότητας.
«Το υφυπουργείο νησιωτικής πολιτικής ήταν μία προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού και με αυτό δείχνει τη σημασία που δίνει στην άσκηση νησιωτικών πολιτικών από εδώ και πέρα σε όλα τα νησιά της χώρας μας.  Η Ελλάδα είναι η πιο πολυνησιακή κυβέρνηση στο χώρο και αυτό οφείλουμε να το μεταλαμπαδεύσουμε σε όλους εκείνους που δεν μπορούν να αντιληφθούν τη νησιωτικότητα.

Και γι’ αυτό το λόγο δημιουργήθηκε αυτό το υφυπουργείο και αυτό το σκοπό έχω να επιτελέσω. Και το αρχικό αίσθημα χαράς που αισθάνθηκα για αυτή τη θέση καλύφθηκε από το αίσθημα ευθύνης και από… άγχος. Γιατί είναι ένα υπουργείο που για πολύ καιρό δεν είχε συσταθεί και είναι ένα υφυπουργείο στο οποίο πρέπει να κάνω αρκετά» δήλωσε ο κ. Σαντορινιός και πρόσθεσε τα εξής: «Καταλαβαίνω ότι οι προσδοκίες είναι πολλές αλλά πρέπει να αντιληφθούμε ότι υπάρχει και ένα συγκεκριμένο πλαίσιο.

Εμείς προετοιμάζουμε μία σειρά από εξαγγελίες που θα κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός για τη νησιωτικότητα και δεν μπορώ να μιλήσω γι’ αυτό αλλά μέσα στις προτεραιότητες μας είναι ο ανασχεδιασμός του χάρτη ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών σε συνδυασμό με τις αερομεταφορές και πιθανόν με τα υδροπλάνα και στη συνέχεια ταυτόχρονα πρέπει να επιλύσουμε μία και καλή το πρόβλημα που έχουμε με τα μικρά νησιά».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό νησιωτικής πολιτικής «πρέπει να φέρουμε το κράτος πιο κοντά στον πολίτη και επειδή γνωρίζουμε τα τελευταία χρόνια ότι λόγω των μνημονιακών πολιτικών αποσύρθηκε το κράτος, πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο ουσιαστικό θα νοιώθει ο πολίτης πιο κοντά το κράτος στο νησί του. Αυτά πρέπει να γίνουν και πρέπει να γίνουν γρήγορα γιατί χρόνο δεν έχουμε».

Τέλος μιλώντας για την ανακοίνωση των νησιωτικών πολιτικών υπογράμμισε ότι αυτή θα γίνει πριν το κλείσιμο το έτους, αν και όπως είπε κάποια μέτρα επίσης για τα νησιά που πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα θα ανακοινωθούν πιο σύντομα. «Αυτή είναι η εκτίμησή μου αλλά κάποια μέτρα τα οποία είναι επείγοντα θα ανακοινωθούν ανεξάρτητα. Πιστεύω ότι η ανακοίνωσή των μέτρων θα γίνει από κάποιο νησί. Θα εκτιμήσουμε αν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει η ανακοίνωση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό». .

Ο κ. Σαντορινιός που συναντήθηκε χθες με τον βουλευτή Μ. Κόνσολα  στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ημέρας των Ενόπλων ΔυνάμεωνΟ κ. Σαντορινιός που συναντήθηκε χθες με τον βουλευτή Μ. Κόνσολα στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων