Κατατέθηκε ερώτηση για το  εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Επίκαιρη ερώτηση για την κατάργηση των δικαιωμάτων των ξενοδοχοϋπαλλήλων να παίρνουν εφάπαξ με την συμπλήρωση 20 χρόνων ασφάλισης, κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Χρήστος Κατσώτης.

Η ερώτηση απευθύνεται προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Ασφάλισης και αναφέρει σ’ αυτήν τα εξής:
«Το υπουργείο Εργασίας καταργεί το δικαίωμα που είχαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να λαμβάνουν το εφάπαξ με τη συμπλήρωση 20 ετών ασφάλισης στον Τομέα Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ΤΑΠΙΤ και έχει επιβάλλει επιπλέον μειώσεις, προς το παρόν της τάξης του 20%, σε όσους χορηγηθεί  κατά τη  συνταξιοδότηση στα 67 χρόνια.
Η χορήγηση του εφάπαξ στην 20ετία ήταν κατάκτηση πολλών χρόνων των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, που η λήψη του αξιοποιούνταν για να αντιμετωπιστούν ανάγκες επιβίωσης, αφού η συνήθης πρακτική των ξενοδόχων είναι να τους απολύουν στα 45 και τα 50 τους χρόνια, χαρακτηρίζοντάς τους ως "αντιτουριστικούς".

Οι χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι, που όσο η ηλικία τους μεγαλώνει περιπλανιώνται μεταξύ ανεργίας και υποαπασχόλησης, έχουν ανάγκη τη χορήγηση του εφάπαξ.
Στο σημερινό ΤΑΠΙΤ  ενσωματώθηκε και το πρώην ΤΑΞΥ, που  δημιουργήθηκε το 1950,  με μεγάλο ποσό αποθεματικών, παρά τη διαχρονική λεηλασία από τις κυβερνήσεις.

Η "δίκαιη ανάπτυξη", για την οποία κάνει λόγο η κυβέρνηση, φαίνεται στον Τουρισμό. Παρά τα ρεκόρ τουριστών, εσόδων και κερδών από χρονιά σε χρονιά, εκτός της μείωσης των μισθών, την εργασιακή ζούγκλα, με ατομικές και ημερήσιες συμβάσεις εργασίας, με ανασφάλιστη εργασία, γενικευμένη μαθητεία, με 10ωρα και 12ωρα, η κυβέρνηση έρχεται και  καταργεί και το δικαίωμα λήψης εφάπαξ στην 20ετία, γιατί  οι μεγαλοξενοδόχοι, εκτός από τους πάμφθηνους εργαζόμενους, απαιτούν επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και κάθε άλλου είδους ενισχύσεις.
Για ακόμη μία φορά αποκαλύπτεται ότι η όποια ανάκαμψη της οικονομίας δεν θα φέρει για τους εργαζόμενους καλύτερη ζωή. Ο  κλάδος του Τουρισμού είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι θα κάνει ώστε:
• Να διατηρηθεί το δικαίωμα απονομής του εφάπαξ βοηθήματος σύμφωνα με τις προβλέψεις του καταστατικού του ταμείου, με επαναφορά του τρόπου υπολογισμού όπως ήταν πριν το 2012 και να επεκταθεί σε όλο τον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού.
• Το εφάπαξ της 20ετίας να αποτελεί προκαταβολή και η τυχόν συνέχιση της απασχόλησης και της ασφάλισης των εργαζομένων να αποτελούν την εκκαθάριση κατά τη συνταξιοδότηση και όχι απλά επιστροφή εισφορών».  
Ο βουλευτής  Χρήστος Κατσώτης».