Συμμετοχή του Βενετοκλείου σε εκπαιδευτική συνάντηση στην πόλη Φερεντίνο της Ιταλίας

Συμμετοχή του Βενετοκλείου σε εκπαιδευτική συνάντηση στην πόλη Φερεντίνο της Ιταλίας

Συμμετοχή του Βενετοκλείου σε εκπαιδευτική συνάντηση στην πόλη Φερεντίνο της Ιταλίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 578 ΦΟΡΕΣ

Επέστρεψε από την Ιταλία η δεκαμελής αντιπροσωπεία του Βενετοκλείου - 1ου Γενικού Λυκείου Ρόδου, που συμμετείχε στην 1η εκπαιδευτική συνάντηση του προγράμματος Erasmus+ “Bringing life into classroom : innovative use of mobile devices in the educational process” - «Φέρνοντας ζωή στην τάξη : καινοτόμος χρήση κινητών συσκευών στην εκπαιδευτική διαδικασία» (“Blic & Clic”).

Η αντιπροσωπεία αποτελείτο από τους καθηγητές του Βενετοκλείου κ.κ. Αθανασόπουλο Παναγιώτη (συντονιστή του προγράμματος), Αλεβίζου Βέρα, Παπαμεντζέλου Δημήτρη, Τσιμπιδάκη Νίκη και Χαραλαμπίδη Λεωνίδα και τους μαθητές της Α΄ Τάξης Αλεξοπούλου Ελπίδα, Ευθυμίου Νίκο, Καμοίση Ηλία, Κοντόση Εβελίνα και Φλουρίδη Δημήτρη.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην όμορφη πόλη του Φερεντίνο, 70 χλμ. νοτιοανατολικά της Ρώμης, συμμετείχαν αντιπροσωπείες έξι σχολείων από ισάριθμες ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Ρουμανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Τουρκία) καθώς και εκπρόσωποι του πορτογαλικού πανεπιστημίου UMinho.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα μαθητές φιλοξενήθηκαν στα σπίτια των Ιταλών συμμαθητών τους, έχοντας, έτσι, την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τρόπο ζωής τους και να συνδεθούν μαζί τους με σχέσεις φιλίας. Η φιλοξενία ήταν σε όλες τις περιπτώσεις άψογη και οι μαθητές μας, όπως οι ίδιοι με ενθουσιασμό ανέφεραν, ένιωσαν τη γενναιοδωρία και τη θερμή φιλική διάθεση των οικογενειών που τους φιλοξένησαν.

Τα αισθήματα στενής φιλίας που αναπτύχθηκαν φόρτισαν, άλλωστε, με ιδιαίτερη συγκίνηση τόσο την αποχαιρετιστήρια εκδήλωση όσο και την αναχώρηση από το Φερεντίνο. Η συμπεριφορά των μαθητών του Βενετοκλείου ήταν εξίσου άψογη και οι καθηγητές-συνοδοί δέχθηκαν με μεγάλη ικανοποίηση τα συγχαρητήρια των Ιταλών οικοδεσποτών για την παραδειγματική παρουσία των Ελλήνων μαθητών.

Το ιταλικό σχολείο Istituto di Istruzione Superiore “Martino Filetico”, που φιλοξένησε την πρώτη αυτή συνάντηση του προγράμματος, στεγάζεται σε ένα πολύ καλά συντηρημένο ιστορικό κτίριο, στη μεσαιωνική πόλη του Φερεντίνο. Το σχολείο έχει Γενικό Λύκειο με κατευθύνσεις ανθρωπιστικών και θετικών σπουδών και 430 μαθητές, καθώς και Επαγγελματικό Λύκειο, σε χωριστό κτίριο, με 230 μαθητές.

Οι περισσότεροι μαθητές του Γενικού Λυκείου προετοιμάζονται για να ακολουθήσουν πανεπιστημιακές σπουδές σε κάποιο από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της γειτονικής Ρώμης, ενώ εκείνοι του Επαγγελματικού απασχολούνται συνήθως στις επιχειρήσεις της περιοχής, που έχει σημαντική βιομηχανική και αγροτική ανάπτυξη.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, γλώσσα εργασίας του οποίου είναι η αγγλική, 50 μαθητές και 30 καθηγητές από έξι διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ποικίλες δραστηριότητες, με κεντρικό θέμα «Ιστορία και πολιτισμός μέσα από τη μελέτη των ιστορικών μνημείων» και με τη χρήση κινητών συσκευών. Την οργανωτική ευθύνη των δραστηριοτήτων ανέλαβε με μεγάλη επιτυχία η Ιταλίδα συντονίστρια κα. Daniela Meaglia, καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας.

Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν μαθήματα και παρουσιάσεις στους χώρους του Λυκείου, υπό την καθοδήγηση Ιταλών καθηγητών και μαθητών, και συμμετείχαν σε ομαδικές εργασίες και διαγωνισμούς.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε, επίσης, πολλές δραστηριότητες και εκτός του σχολικού χώρου, επισκέψεις και ξεναγήσεις σε αξιόλογα μνημεία. Έτσι, οι συμμετέχοντες περιηγήθηκαν την υπέροχη μεσαιωνική πόλη του Φερεντίνο, όπου ξεναγήθηκαν από τους Ιταλούς μαθητές, μελετώντας και αποτυπώνοντας φωτογραφικά τα σπουδαιότερα μνημεία και τις διαδοχικές ιστορικές φάσεις της. Επισκέφθηκαν, επίσης, το φημισμένο πανεπιστήμιο “La Sapienza” της Ρώμης, ένα από τα παλαιότερα της Ευρώπης, όπου παρακολούθησαν διάλεξη για την εκπαιδευτική χρήση των κινητών συσκευών και ξεναγήθηκαν στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη και το «Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης».

Επισκέφθηκαν την εξαιρετικού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος Έπαυλη του Αδριανού στο Τίβολι, τη μαγευτική Πομπηία, την πολιτεία που θάφτηκε κάτω από την τέφρα του Βεζουβίου το 79 π.Χ., την πόλη της Νάπολης και, τέλος, τη Ρώμη, όπου θαύμασαν το Κολοσσαίο, την Αγορά, τη Φοντάνα ντι Τρέβι, το Πάνθεον και τις υπέροχες πλατείες της αιώνιας πόλης.

Ο απολογισμός της πρώτης αυτής συνάντησης του προγράμματος “Blic & Clic” είναι, ασφαλώς, ιδιαίτερα θετικός. Οι μαθητές μας ήρθαν σε επαφή με συνομηλίκους τους από διαφορετικές χώρες, συνδέθηκαν με φιλίες, γνώρισαν άλλους τρόπους ζωής και κουλτούρες, θαύμασαν και μελέτησαν σπουδαία μνημεία, είδαν, έμαθαν πολλά και γύρισαν πλουσιότεροι σε εμπειρίες και γνώσεις.

Αλλά και οι καθηγητές που συμμετείχαν στη συνάντηση είχαν τη δυνατότητα όχι μόνο να επιμορφωθούν στη χρήση κινητών συσκευών στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και να συναναστραφούν συναδέλφους τους πολλών διαφορετικών εθνικοτήτων, να πληροφορηθούν σχετικά με τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών τους και να επισκεφθούν ιδιαίτερου ενδιαφέροντος τόπους. Η μεταφορά της εμπειρίας που αποκόμισαν στους συναδέλφους τους του Βενετοκλείου -1ου Λυκείου Ρόδου θα συμβάλει, ασφαλώς, στην ανανέωση και τον εμπλουτισμό της καθημερινής σχολικής πράξης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η δεύτερη εκπαιδευτική συνάντηση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη από 6 έως 10 Μαρτίου 2017. Για περισσότερα σχετικά με το πρόγραμμα Erasmus+ “Bringing life into classroom : innovative use of mobile devices in the educational process” - «Φέρνοντας ζωή στην τάξη : καινοτόμος χρήση κινητών συσκευών στην εκπαιδευτική διαδικασία» (“Blic & Clic”), επισκεφθείτε τις σελίδες του προγράμματος στο facebook https://www.facebook.com/groups/342904979394986/ (Blic+Clic [1lykrod-Venetokleio]) και https://www.facebook.com/BlicClic/ .

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΖΗΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Η ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Erasmus + του 1ου ΓΕΛ Ρόδου
ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑΛΕΒΙΖΟΥ ΒΕΡΑ
ΓΕΩΡΓΑΛΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΚΑΡΑΚΙΖΑ ΧΡΥΣΑΝΘΗ
ΜΠΛΑΔΕΝΗ ΑΝΝΗ
ΠΑΠΑΜΕΝΤΖΕΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΤΣΙΜΠΙΔΑΚΗ ΝΙΚΗ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ ΜΑΡΙΑ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

Διαβάστε ακόμη

Ολοκλήρωση της ημερίδας «Ταξίδι στον κόσμο των λέξεων και της μουσικής»

Διάκριση για 14χρονη μαθήτρια σε διαγωνισμό της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας

Παράκτιος καθαρισμός στην παραλία της Ψαροπούλας από το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου και τον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου

Από την εφηβεία στην ενηλικίωση: Χτίζοντας γέφυρες

Σε πανελλήνιο συνέδριο μαθητές του 1ου Δημοτικού Κρεμαστής και 1ου Δημοτικού Αφάντου

Λαοί και θρησκείες συναντώνται στο νησί «της πεταλούδας» και του «ελαφιού»

Το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου… ταξιδεύει!

Το 1ο ΓΕΛ Ρόδου (Βενετόκλειο) στο Cern