Συνέδριο για ενεργειακές εφαρμογές στα νησιά

Συνέδριο για τις βιώσιμες ενεργειακές εφαρμογές στα νησιά πραγματοποιήθηκε στις 24 και 25 του μήνα στην Αθήνα με τη συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και εταιριών που παράγουν τεχνολογία, καθώς και επιστημόνων.

 

 

Την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης βιομηχανίας ενέργειας και φυσικών πόρων Γιάννης Φλεβάρης, μεταφέροντας τις ανάγκες των νησιών και παρουσιάζοντας τις μεγάλες προκλήσεις που τα χαρακτηρίζουν.

Στόχος του συνεδρίου ήταν η διερεύνηση των νέων δυνατοτήτων και η επικαιροποίηση των προϋποθέσεων για την ενεργοποίηση των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) στις διασυνδέσεις, στον ενεργειακό εφοδιασμό, στα τοπικά συστήματα ενέργειας ή σε πιλοτικά έργα στο νησιωτικό χώρο.

Η οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση των τελευταίων ετών έχει ανακόψει τις προσπάθειες ανάπτυξης έργων βιώσιμων ενεργειακών εφαρμογών είτε αυτές αφορούν έργα παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, είτε καινοτόμα ενεργειακά υβριδικά συστήματα ή ακόμα, έργα αύξησης της ενεργειακής απόδοσης στην πλευρά της ζήτησης ενέργειας και εκσυγχρονισμού των ηλεκτρικών δικτύων.

Αυτό γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτό στο νησιωτικό χώρο και ακόμα περισσότερα στα μη διασυνδεδεμένα νησιά όπου παρ’ όλο το επενδυτικό ενδιαφέρον των τελευταίων ετών σπάνια τα έργα καταλήγουν σε εγκατάσταση και λειτουργία ενώ συχνά αποτελούν πεδίο διαφωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων θεσμικών επενδυτικών πολιτικών και κοινωνικών φορέων.

Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε αναθεώρηση του προγραμματισμού των εταιριών ενέργειας και πολλά έργα έχουν εγκαταλειφθεί ή παγώσει.

Από την άλλη μεριά έργα, νέες νομοθετικές ρυθμίσεις στον τομέα των ΑΠΕ, πρωτοβουλίες για τον ενεργειακό εφοδιασμό, με αέριο, η απελευθέρωση της λιανικής αγοράς ρεύματος, η προώθηση καινοτόμων, επενδυτικών σχημάτων και η ενδεχόμενη ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων φιλοδοξούν να δημιουργήσουν συνθήκες επανεκκίνησης.

Αν αυτό μπορεί να γίνει θα εξαρτηθεί αφενός από την κυβερνητική βούληση, και από την ταχύτητα ψήφισης των συνοδών μέτρων, αφετέρου, από τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς και τις προθέσεις των επενδυτών.

Το ξεκαθάρισμα του τοπίου είναι άκρως απαραίτητο για τις τοπικές κοινωνίες κα τους ΟΤΑ των νησιών, αλλά και για τους όποιους υποψήφιους νέους επενδυτές, ή τα νέα επενδυτικά σχήματα που συχνά, είναι απαραίτητα λόγω της ιδιαιτερότητας πολλών εφαρμογών.

Όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φλεβάρης στο συνέδριο ξεχώρισε η επισήμανση ότι το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων είναι έτοιμο να ανακοινώσει χρηματοδότηση ΑΠΕ σε νησιά. Μάλιστα θα μπορεί να προχωρήσει και σε επιχορηγήσεις νησιωτικών δήμων που δεν έχουν υποδομές για να κάνουν μελέτες.

Για το λόγο αυτό όπως τόνισε εκπρόσωπός του, το ταμείο δέσμευσε 7,5 εκατομ.  ευρώ τη χρονιά που πέρασε και δεσμεύει άλλα τόσα για το 2017.

Επίσης ανακοίνωσε ότι αναχρηματοδοτεί παλαιά δάνεια δήμων με το ποσό 50 εκ.  ευρώ , ενώ έγινε γνωστό ότι θα παρουσιαστεί στις 14 Δεκεμβρίου στη Νάουσα πρότζεκτ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πόσιμο νερό.

Σημειώνεται ότι το ταμείο χρηματοδοτεί μελέτες ΟΤΑ για την αντικατάσταση λαμπτήρων ,και τοποθέτηση λαμπτήρων οικονομίας καθώς θα υπάρχει δραστική μείωση του κόστους και των χρημάτων που δαπανούν οι ΟΤΑ για την ενέργεια.

Μάλιστα τονίστηκε το ενδιαφέρον για την καταμέτρηση και καταγραφή του κόστους ηλεκτροφωτισμού στο νησί της Ρόδου κολώνα- κολώνα, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.
Ενδιαφέρουσα ήταν επίσης η τοποθέτηση του Νίκου Μυρτάκη αντιπροέδρου της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας κατά την οποία επισημάνθηκε ότι η τράπεζα θα χρηματοδοτήσει έργα που αφορούν ΑΠΕ.

Ήδη η τράπεζά του χρηματοδότησε παρόμοιο έργο στην Κρήτη και συγκεκριμένα την παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοενέργεια στο Ηράκλειο.
Σημειώνεται ότι η ίδια τράπεζα χρηματοδοτεί και έργα αφαλατώσεων ενώ επεξεργάζεται πρόταση για ένταξη στο πακέτο Γιουνκερ όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πάντως σύμφωνα με όσα υπογράμμισε ο κ. Φλεβάρης, ενδιαφέρον είχαν και οι τοποθετήσεις συνέδρων για την εξέλιξη της τεχνολογίας με τη μελλοντική εμφάνιση του ηλεκτρικού πλοίου στα νησιά στου Αιγαίου καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται και θα μπορεί να χρησιμοποιείται αποθηκευμένη ενέργεια σε μπαταρίες διαστάσεων κοντέινερ.

Επίσης όπως έγινε γνωστό η «ΔΕΗ-Ανανεώσιμες Α.Ε.» θα προωθήσει διαγωνισμό για έργα ΑΠΕ ύψους 31 εκ.  ευρώ για το 2018 και μέσα σε αυτά θα εντάξει έργα στα νησιά Κάρπαθο, Μύκονο και Τήνο.