Νέα κέντρα κράτησης μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προαναγγέλλει ο Γ. Μουζάλας

Νέα κέντρα κράτησης μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προαναγγέλλει ο Γ. Μουζάλας

Νέα κέντρα κράτησης μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προαναγγέλλει ο Γ. Μουζάλας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 477 ΦΟΡΕΣ

Αποφασισμένος να προχωρήσει με τη δημιουργία κέντρων κράτησης μεταναστών στα νησιά, όπως και με την επέκταση των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στο Ανατολικό Αιγαίο είναι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, την ώρα που η κατάσταση σε Χίο, Σάμο, Λέσβο είναι έκρυθμη και η ασφάλεια κρέμεται από μία κλωστή.

«Κέντρα κράτησης θα γίνουν και στα πέντε νησιά (σ.σ.: Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος), για δύο λόγους» δήλωσε ο κ. Μουζάλας στο «Βήμα». «Ειδικά τώρα που έρχονται στην Ελλάδα πολλοί παράτυποι που δεν είναι οικογένειες, υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί η εγκληματικότητα και χρειάζεται ένας φόβος περιορισμού. Για παράδειγμα, στη Χίο δύο μετανάστες έβγαλαν μαχαίρια και απειλούσαν ταξιτζήδες. Αν τους πάμε στον εισαγγελέα, θα ορίσει δικάσιμο και θα τους αφήσει ελεύθερους. Με βάση τον μεταναστευτικό νόμο, έχουμε το δικαίωμα να τους κλείσουμε σε προαναχωρησιακό κέντρο (σ.σ.: κράτησης)».

Ο δεύτερος και πολύ ουσιαστικός λόγος είναι ότι με τα κλειστά κέντρα θα προχωρήσει πιο γρήγορα η διαδικασία ασύλου στα νησιά. Οσοι φθάνουν στο Ανατολικό Αιγαίο από την Αλγερία, το Μαρόκο, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές κ.λπ. καταθέτουν αίτηση για άσυλο η οποία απορρίπτεται σε πρώτο βαθμό. «Ολοι προσφεύγουν για να εξεταστεί η αίτησή τους δευτεροβάθμια και στη συνέχεια πολλοί εξαφανίζονται. Οταν έρχεται η ώρα για την επανεξέταση, δεν βρίσκονται. Υπάρχουν κυκλώματα που τους περνούν με βάρκες σε άλλα νησιά και μετά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι περισσότεροι τελικά χάνονται. Αν όμως μπουν σε κλειστά κέντρα μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση της αίτησής τους, δεν θα μπορούν να εξαφανιστούν».

«Στο κόκκινο» η κατάσταση στα νησιά
Τα νησιά βράζουν. Οταν δεν ξεσπά βία στα κέντρα υποδοχής, ξεσπούν πυρκαγιές, όπως προχθές στη Μόρια της Λέσβου όπου σκοτώθηκαν μια 60χρονη κουρδικής καταγωγής από το Ιράκ και ο 6χρονος εγγονός της όταν εξερράγη το γκαζάκι που χρησιμοποιούσε για να μαγειρεύει στη σκηνή τους.

«Ανησυχούμε ότι την ερχόμενη εβδομάδα που προβλέπεται να χαλάσει ο καιρός μπορεί να υπάρχουν πάλι εντάσεις» λέει στο «Βήμα» η Ρόουζ ντε Γκονγκ, επικεφαλής του γραφείου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Σάμο. Στις αρχές Νοεμβρίου, όταν οι βροχοπτώσεις πλημμύρισαν τις σκηνές όπου διαμένουν οι πρόσφυγες, η ένταση ήταν διάχυτη στο κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης στο Βαθύ για μία εβδομάδα.

Στη Χίο, από τα μέσα Νοεμβρίου ξεσπούν συγκρούσεις ανάμεσα σε «αγανακτισμένους» ντόπιους και στους πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στον χώρο φιλοξενίας στη Σούδα.

«Τα αποτελέσματα των επεισοδίων είναι εμφανή: οικογένειες τρομοκρατήθηκαν και στρώνουν να κοιμηθούν, χωρίς σκηνές, στην κοντινή ιχθυόσκαλα. Μερικές μετακινήθηκαν πίσω στη Σούδα, άλλες συνεχίζουν να φοβούνται και τα βράδια πηγαίνουν να κοιμηθούν στην ιχθυόσκαλα - γιατί τα επεισόδια ξεσπούν συνήθως νύχτα» λέει στο «Βήμα» η Μαρία Λαβίδα, συντονίστρια των Γιατρών του Κόσμου στη Χίο.

Τα νεύρα των μεταναστών είναι τεντωμένα λόγω των συνθηκών διαβίωσης και του υπερπληθυσμού των δομών. Στη Λέσβο φιλοξενούνται 5.900 άτομα σε χώρους χωρητικότητας 3.500, ενώ στη Σάμο 2.200 σε χωρητικότητας 850.

«Θα δοθούν χώροι του Δημοσίου»
Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προωθεί την επέκταση των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά για να επιτευχθεί η αποσυμφόρηση. Στη Χίο, η μετακίνηση των 800-850 ατόμων από τη Σούδα (η οποία στην πραγματικότητα είναι η τάφρος του κάστρου της πόλης) στον χώρο του ΧΑΔΑ, που ανήκει στον Δήμο Χίου, αποδείχθηκε τόσο προβληματική που το σχέδιο εγκαταλείφθηκε.

«Εδώ που έφθασαν τα πράγματα, θα βρεθούν χώροι που δεν ανήκουν στον δήμο» λέει στο «Βήμα» ο κ. Μουζάλας, μη αποκλείοντας να χρησιμοποιηθεί χώρος στο νησί που ανήκει στο υπουργείο Αμυνας. «Τη χρηματοδότηση την είχαμε πάρει για το ΧΑΔΑ και τώρα τρέχουμε να την αλλάξουμε» συνεχίζει. Αύριο Δευτέρα αναχωρεί για Γερμανία και Βρυξέλλες για να συζητήσει και αυτό το θέμα, αλλά «και να καθυστερήσει η χρηματοδότηση από την ΕΕ, θα πληρώσουμε προς το παρόν με κρατικά χρήματα».

Πηγή: tovima.gr

Διαβάστε ακόμη

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών