Η φύλαξη των σχολείων σε προτεραιότητα

Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016, μετά από πρόσκληση του Αντιδημάρχου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, Νεολαίας και Αθλητισμού του Δήμου Ρόδου κ.Στέργου Παρδαλού, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Δ/νσης Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ρόδου στη Νέα Αγορά, σύσκεψη με θέμα τη φύλαξη των σχολικών μονάδων.

Στη συνάντηση, εκτός από τον Αντιδήμαρχο κ.Στέργο Παρδαλό συμμετείχαν: ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Συντονισμού Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών, Συντηρήσεων, Καθημερινότητας και Αγροτικής Οδοποιίας κ. Αγαπητός Πάλλας, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για θέματα Δια Βίου Μάθησης κ. Άγγελος Ανανίας, ο Περιφερειακός Δ/ντής Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου κ. Βασίλειος Καραγιάννης,

ο Δ/ντής Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Ιωάννης Παπαδομαρκάκης, ο Υποδιευθυντής Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Δωδ/σου κ. Νικόλαος Κωστάρας, ο Πρόεδρος της Β/βάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Ρόδου κ. Ιωάννης Κορωναίος, από τη Δ/νση Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Δωδ/σου ο νομικός-εκπαιδευτικός κ.Αλέξης Ζιώγας, ενώ από τη Δ/νση Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ρόδου παρευρέθηκε ο Προϊστάμενος της Δ/νσης κ. Δημήτρης Κυπριώτης, καθώς και η Προϊσταμένη του Τμήματος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης κ.Σεβαστή Σκιαθίτη.

Ο Αντιδήμαρχος κ.Στέργος Παρδαλός, ξεκίνησε την εισήγησή του, λέγοντας πως αφορμή για τη συνάντηση στάθηκε το πρόσφατο συμβάν βανδαλισμού στο Γυμνάσιο Σορωνής.
Ωστόσο, ανάλογες περιπτώσεις έχουν σημειωθεί και σημειώνονται τακτικά, σε αρκετά σχολεία του νησιού οπότε κρίνεται πλέον επιβεβλημένη η ανάληψη εκ μέρους της πολιτείας μέτρων φύλαξης των σχολικών κτιρίων.

Το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν πλέον σχολικοί φύλακες. Έτσι, ο Δήμος αδυνατεί να διαθέσει το προσωπικό που απαιτείται για τη φύλαξη, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των σχολικών μονάδων.  

Αφού κατατέθηκαν οι απόψεις όλων των παρευρισκομένων, οι λύσεις που προκρίθηκαν ήταν η φύλαξη των σχολικών κτιρίων από ιδιωτική εταιρεία (security), καθώς - κατά περίπτωση - και η  χρήση καμερών στον αύλειο χώρο σχολικών συγκροτημάτων οι οποίες θα λειτουργούν μετά το πέρας των μαθημάτων λαμβάνοντας υπόψη το νομικό πλαίσιο και σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Ο παρευρισκόμενοι δεσμεύθηκαν, το αμέσως επόμενο διάστημα να προχωρήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες, προκειμένου το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσει η φύλαξη των σχολικών μονάδων του Δήμου, έτσι ώστε να σταματήσει το θλιβερό φαινόμενο των βανδαλισμών που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα.