Η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου, στην κορυφή της Ευρώπης

Στην κορυφή της Ευρώπης βρίσκεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την κατάκτηση του τίτλου "Γαστρονομική Περιφέρεια Ευρώπης" για το 2019, μια σπουδαία διάκριση όχι μόνο για το Νότιο Αιγαίο, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα.

Η εξαιρετική αυτή διάκριση, έρχεται ως επιστέγασμα των προσπαθειών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,  σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους για την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου, του πολιτισμού, και των τοπικών προϊόντων των νησιών της.

Ένας γαστρονομικός πλούτος και μια κουζίνα, από τις αρχαιότερες και πλουσιότερες του κόσμου, που της δίνεται τώρα η δυνατότητα να τη γνωρίσει όλη η Ευρώπη.

Μέσα από τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης (τίτλος που θα συνοδεύει τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου από τώρα και για τρία ολόκληρα χρόνια),  στόχος της Περιφέρειας είναι να καταστεί διεθνής γαστρονομικός τουριστικός προορισμός, να δοθεί έμφαση στον πρωτογενή τομέα, στην εκπαίδευση των παραγωγών και στη μύηση των επισκεπτών στον γαστρονομικό της πλούτο.

Η κατάθεση της υποψηφιότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2016 στο Άαρχους της Δανίας, αποτέλεσε το επιστέγασμα μιας προσπάθειας ετών, για την ανάδειξη της Αιγαιακής κουζίνας (Aegean Cuisine ) και των εξαιρετικής ποιότητας και ποικιλίας, παραδοσιακών προϊόντων της.

Πενήντα διαφορετικά νησιά, με πενήντα διαφορετικές πολιτισμικές ιδιαιτερότητες και παραδόσεις, αποτελούν τον συνδυασμό της γαστρονομικής κουλτούρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Να σημειωθεί, ότι η  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει ήδη κατοχυρώσει 10 από τα 108 προϊόντα ΠΟΠ πανελλαδικά, ενώ διαθέτει το 1/4 των αυτόφυτων βοτάνων που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως.

Η πορεία προς την κατάκτηση του τίτλου, αποτέλεσε συνολική προσπάθεια όλων των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στην οποία μάλιστα ενεπλάκησαν 117 εταίροι από όλα τα νησιά, ενώ στρατηγικοί συνεργάτες αποτέλεσαν τα Επιμελητήρια Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, οι λέσχες Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων το Sympossio Greek Gourmet Touring, αλλά και σύσσωμες οι τοπικές κοινωνίες των νησιών, από απλούς εθελοντές μέχρι επίσημους φορείς.

Επίσημος και αποκλειστικός μεταφορέας είναι η Aegean Airlines ενώ επίσημος χορηγός είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Η απονομή του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας  για το 2019, πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο, ενώ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν να υλοποιούνται, μια σειρά από δράσεις, όπως αυτές έχουν κατατεθεί στο Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού (IGCAT). Μάλιστα, αναμένεται να πραγματοποιηθούν συνεργασίες με διάφορα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, για την ανάδειξη της αιγαιακής κουζίνας.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη μεγάλη αυτή διάκριση της Περιφέρειας, που αποτελεί την προμετωπίδα του ελληνικού τουρισμού, τονίζοντας πως αποτελεί διάκριση όχι μόνο τοπικής, αλλά και εθνικής εμβέλειας, που αποδεικνύει τις ανεξάντλητες δυνατότητες και προοπτικές που έχει αυτός ο τόπος και που οφείλουμε να αναζητήσουμε και να αναδείξουμε διεθνώς, όπως ακριβώς του αξίζει.

Δυγχαρητήρια επιστολή του Δημάρχου Ρόδου

Αγαπητέ Περιφερειάρχη,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας συγχαρούμε  για την επιτυχή ολοκλήρωση των προσπαθειών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και όλων των νησιών Δωδεκανήσων και Κυκλάδων με την απονομή του τίτλου της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης» για το έτος 2019.

Η Γαστρονομία των νησιών μας, σε συνδυασμό με τις εξαιρετικής ποιότητας πρώτες ύλες που δίνει η νησιωτική Ελληνική Γη, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει σημείο αναφοράς στα ευρωπαϊκά γαστρονομικά δρώμενα.

Είμαστε βέβαιοι, ότι με στοχευμένες δράσεις στις οποίες ο Δήμος Ρόδου και όλα τα νησιά της Περιφέρειας θα συνδράμουν με όποιον τρόπο μπορούν, ούτως ώστε το Νότιο Αιγαίο να αποτελέσει γαστρονομικό προορισμό υψηλής ποιότητας αναβαθμίζοντας την τοπική τουριστική βιομηχανία. Παράλληλα,  στοίχημα αποτελεί η στήριξη και περαιτέρω ανάπτυξη του τοπικού πρωτογενούς τομέα, προκειμένου να υλοποιηθούν εξωστρεφείς δράσεις για την προβολή, την πιστοποίηση και την διάθεση των ποιοτικών μας προϊόντων.

Τα συγχαρητήρια οφείλουμε να μεταφέρουμε και σε όλους όσους συνετέλεσαν στην επιτυχή ολοκλήρωση του φακέλου της υποψηφιότητας, με περισσότερους από 110 φορείς στο φάκελο, και ευχόμαστε τα επόμενα τρία χρόνια τα νησιά μας να δουν σημαντικά αποτελέσματα από την επιτυχία αυτή.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και Δήμαρχος Ρόδου

Φώτης ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ