Με υπουργική απόφαση αποτρέπεται η σφράγιση ελαιοτριβείων της Ρόδου

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σορωνής και πρώην πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας, Γιάννη Μαρίνο, ότι το τμήμα Βιομηχανίας, Ενέργειας & Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, έχει προγραμματίσει για την 5/12/2016, σφράγιση ελαιοτριβείων στο νησί της Ρόδου.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, επικοινώνησε με τον  υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευ. Αποστόλου, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση μόλις πληροφορήθηκε το πρόβλημα των ελαιοπαραγωγών της Ρόδου, προχώρησε άμεσα στην έκδοση σχετικής ΚΥΑ των αρμοδίων Υπουργείων,  με την οποία τροποποιεί την προηγούμενη Φ.15/4187/266/2012 ΚΥΑ.

Με τις αλλαγές που επιφέρει η νέα ΚΥΑ, ρυθμίζονται ο τρόπος συλλογής, διαχείρισης και χρησιμοποίησης των υγρών αποβλήτων των ελαιουργείων, περιγράφεται η διάθεση ή περαιτέρω διαχείριση των ελαιοπυρήνων και καθορίζονται οι ασφαλείς αποστάσεις των εδαφοδεξαμενών από οικισμούς, τουριστικές ζώνες, δρόμους και άλλες περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος.

Γενικά με τις προβλέψεις της η ΚΥΑ εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για την ασφαλή προστασία του περιβάλλοντος και των υδατικών αποθεμάτων από επικίνδυνες μολύνσεις και παράλληλα αποτρέπει τη σφράγιση και επιτρέπει τη λειτουργία για ένα έτος των ελαιουργείων των Αγροτικών Συνεταιρισμών Σορωνής, Αγίου Ισιδώρου, Έμπωνας, Μονολίθου και Αρχαγγέλου.

Όπως δήλωσε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, η κυβέρνηση μέσα από ένα ειλικρινή διάλογο με τους αγρότες στηρίζει έμπρακτα τον πρωτογενή τομέα με στόχο τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη. Με μέτρα που σέβονται τον κόπο των αγροτών και επιδεικνύουν την ευαισθησία και την ιδιαίτερη προσοχή που απαιτείται σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.