Οι Αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν το Πετρέλαιο και πού υπάρχει

Οι Αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν  το Πετρέλαιο και πού υπάρχει

Οι Αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν το Πετρέλαιο και πού υπάρχει

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1635 ΦΟΡΕΣ

Γράφει η Μαίρη Παπανδρέου

Πολλοί ιστορικοί ερευνητές σήμερα πιστεύουν, ότι δεν υπάρχουν ‘καινούργιες ανακαλύψεις’, αλλά «επανα-ανακαλύψεις», διότι οι Αρχαίοι μας Πρόγονοι – οι Έλληνες, είχαν ανακαλύψει τα πάντα!

Με ευχάριστη έκπληξη, συχνά-πυκνά διαβάζω, πως οι Αρχαίοι Έλληνες, ήταν χιλιάδες χρόνια μπροστά από την εποχή τους. Απλώς, κάποιοι επιμελώς φροντίζουν να το αποκρύπτουν από το ευρύτερο κοινό, μερικοί (δυστυχώς) αδιαφορούν για την Μοναδική μας Ιστορία, ενώ άλλοι τη διαστρεβλώνουν σκόπιμα.

Πρέπει να μάθομε όλοι μας, να διαβάζομε ή καλύτερα να μελετούμε, την Ελληνική Ιστορία μας, από τις πηγές της, εάν επιθυμούμε να ονομαζόμαστε αντικειμενικά ενημερωμένοι και προπαντός, να έχομε την δυνατότητα και την ικανότητα, να βάζομε στη θέση τους, τους όποιους επιχειρούν την παραχάραξή της.

Πολλά διαβάζομε σήμερα, για «συνεκμετάλλευση» του Αιγαίου, δηλαδή, του πετρελαίου (μας), που βρίσκεται στο Αιγαίο (μας), που ήδη το είχαν επισημαίνει και μάλιστα με ακρίβεια οι Αρχαίοι Έλληνες, όταν ακόμα τα Μικρασιατικά παράλια ήταν ακατοίκητα. Πολλοί Αρχαίοι συγγραφείς, άφησαν ντοκουμέντα, γύρω από τη γνώση τους αναφορικά με το πετρέλαιό μας, που ακριβώς βρίσκεται, καθώς και μερικές από τις ιδιότητές του.

Ο Μαθηματικός-Αστρονόμος-Γεωγράφος-Ιστορικός-Νομοθέτης και Φιλόσοφος Εύδοξος ο Κνίδιος (390-340 π.Χ.), ο οποίος καταγόταν από τη Δωρική πόλη Κνίδο της Καρίας, γνωστός ιδιαίτερα στη Ρόδο που επισκεπτόταν για Αστρονομικές παρατηρήσεις και μελέτες, ήταν ο πρώτος που αναφέρθηκε στο πετρέλαιο που υπήρχε (και υπάρχει) στη Θάλασσα της Θράκης.

Ο μεγάλος Λόγιος και Ποιητής των Αλεξανδρινών χρόνων Καλλίμαχος ο Κυρηναίος (305-240 π.Χ.), στο έργο του «Εκλογή Παραδόξων», αναφέρεται στις παρατηρήσεις-ανακαλύψεις το Εύδοξου, καθώς την πληροφορία διέσωσε ο Αντίγονος στο έργο του «Ιστοριών Παραδόξων Συναγωγή», όπου γράφει:

«Έχει ποιήσει δε κάποια εκλογή εκ των παραδόξων και ο Κυρηναίος Καλλίμαχος, από την οποία αναγράφουμε όσα μας φαίνεται πως πρέπει ν’ ακουστούν: Λέγει (ο Καλλίμαχος) ότι ο Εύδοξος ο Κνίδιος ιστορεί πως στο Ιερό Όρος, στην Θάλασσα της Θράκης, επιπλέει κατά καιρούς άσφαλτος».

Και συνεχίζει: «το Ιερόν Όρος τιμάται από τους ντόπιους και είναι η ακρόπολις της χώρας, η υγρή άσφαλτος εξάγεται από την θάλασσα, η Προκόννησος δε, είναι μακριά 120 στάδια (=22 χλμ.). Και το Ιερόν Όρος, τιμάται υπό των εγχωρίων και έστιν οίον ακρόπολις της χώρας. Άσφαλτον δ’ εξίησιν εις την θάλασσαν, καθ’ όν τόπον η Προκόννησος εγγυτάτω της γης έστιν και εκατόν είκοσι σταδίων».

Είναι γνωστό βέβαια ότι το «Ιερόν Όρος», είναι ο νυν Άγιον Όρος, αφιερωμένο τότε στην Άρτεμη και σήμερα στην Παναγία. Ο Αντίγονος μάλιστα βεβαιώνει ότι γνωρίζει πως και στην Ιόππη εξάγεται υγρή άσφαλτος ανά τρία έτη. Να υπενθυμίσομε ότι η πόλις Ιόππη, ήταν αρχαία ελληνική πόλη, η οποία σήμερα ανήκει στο Ισραήλ και είναι γνωστή με το παραφρασμένο ελληνικό της όνομα Ιόππη-Γιάφφα.

Ο Ηρόδοτος αναφέρει για πετρέλαιο που είδε σε μια λίμνη της Ζακύνθου και στο βάθος της είχει διώρυγα. Παρατήρησε επίσης πετρέλαιο στη θάλασσα της Ζακύνθου και περιγράφει πως στην «Μυρσίνη της Πιερίας, συγκέντρωναν σε λάκκο κοντά στη λίμνη που απείχε περίπου 800 μ. από τη θάλασσα, και την έβαζαν σε αμφορείς. Αναφέρει επίσης και το πετρέλαιο που υπάρχει στη Λιβύη. Παρόμοιες γίνονται επίσης από Πλίνιο και Βιτρούβιο.

Επίσης, υπάρχουν αναφορές περιηγητών, ότι «επί του ποταμού Πηνειού της Θεσσαλίας, ιριδίζον και αφρίζον υγρό(=πετρέλαιο) που κυλούσε αδιάλυπτα επί των υδάτων του υγρού αφέντη του θεσσαλικού κάμπου. Επομένως ήταν γνωστό ότι και ο Πηνειός από την Πίνδο μετέφερε συχνά πετρέλαιο στο Αιγαίο.

Ο Συγγραφέας-Λαογράφος Γεώργιος Λεκάκης, κάνει εκτενείς αναφορές σε δημοσιευμένα άρθρα του και συμπληρώνει ότι: «Τον Αύγουστο του 2004, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεώργιος Σαλαγκούδης, δήλωσε ότι «στην Δυτική Ελλάδα υπάρχουν 2 δις βαρέλια πετρελαίου». Άνοιξε τότε, και πάλι την περίπτωση το υπουργείο να προχωρήσει σε γεωτρήσεις, όπως είχε γίνει το 1999, αλλά έμεινε στην αρχή. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει έρευνες που καλύπτουν 220.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 11 ερευνητικές γεωτρήσεις».

Μας πληροφορεί επίσης ο Γ.Λεκάκης, πως «εκτός από τα κοιτάσματα της Θάσου, πιθανές πετρελαιοπαραγωγές περιοχές ίσως να υπάρχουν και στην Θεσσαλονίκη. Για τη Δυτική Ελλάδα, οι πρώτες έρευνες δενολοκληρώθηκαν κι αυτό χωρίς ποτέ να δοθεί εξήγηση.

Τότε ο υφυπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέο γύρο γεωτρήσεων πάλις τη Δυτική Ελλάδα, αφού προηγουμένως τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο και μεταφερθούν τα δικαιώματα έρευνας από τα Ελληνικά Πετρέλαια στο Δημόσιο.

Παρατήρησε επίσης ότι ‘σχεδόν όλες οι ερευνητικές γεωτρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας, δεν έχουν ξεπεράσει το βάθος των 3.000 μ. που σημαίνει ότι τα χαμηλότερα βάθη είναι ανεξερεύνητα και σηματοδοτούν πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες».

Είναι ευρύτατα γνωστό, ότι και στη δική μας περιοχή, τόσο τη θαλάσσια, όσο και τη χερσαία νησιωτική, υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου. Είναι χαρτογραφημένες οι συγκεκριμένες περιοχές μας, και όμως, υπάρχει αδράνεια για διαφόρους λόγους.

Κάποιους τους ψυχανεμιζόμαστε, άλλους μπορεί να μην τους υποπτευόμαστε. Αναρωτιόμαστε μονάχα, πως είναι δυνατόν να δείχνομε τόση ‘αναβλητικότητα’ ως προς την έρευνα, και τόση ‘διαλλακτικότητα’ ως προς τις προκλητικές προτάσεις και διεκδικήσεις.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Ρέτσος: Υπερτουρισμός: μύθοι και αλήθειες

Δημήτρης Κατσαούνης: Αυτές οι Eυρωεκλογές χτίζουν γέφυρα με τον Ελληνισμό της Διασποράς

Γιάννης Σαμαρτζής: Τα τεκμήρια διαβίωσης των φορολογουμένων και η δυνατότητα αποφυγής τους

Φίλιππος Ζάχαρης: Εσωτερικός κόσμος, εικόνες και ορισμός του χρόνου

Στέφανος Φευγαλάς: Η μελοποίηση της Ωδής στον Διαγόρα από τον Γεώργιο Παχτίκο

Φίλιππος Ζάχαρης: Smartphone εποχές και πνευματική παραλυσία

Μάνος Δ. Κόκκινος: Γιώργος Ζαχαριάδης, μία επάξια τιμητική αναγνώριση

Παναγιώτης Κουνάκης: «Ο Μητσοτάκης αρέσκεται στην ακρίβεια»