Τριάντα επιχειρηματίες της Ρόδου κατέθεσαν δικαιολογητικά για  αποζημιώσεις από τις πλημμύρες

Περίπου τριάντα επιχειρηματίες από το νησί της Ρόδου που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες του 2013, κατέθεσαν τα δικαιολογητικά που ορίστηκαν από το υπουργείο οικονομίας και ανάπτυξης για να μπορέσουν να πάρουν τις αποζημιώσεις τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «Ροδιακή» αρχικά η ανακοίνωση του υπουργείου είχε θέσει ως καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των δικαιολογητικών την 10η Νοεμβρίου όμως λόγω του περιορισμένου χρόνου που υπήρχε (μόνο ένας μήνας) πείστηκε να παρατείνει για λίγο ακόμα την προθεσμία.

Έτσι μετά το αίτημα που καταβλήθηκε το υπουργείο διευκρίνισε ότι η 10η Νοεμβρίου είναι ενδεικτική ημερομηνία πλέον και ότι θα συνεχιστεί η παραλαβή για σύντομο ακόμα διάστημα
Έτσι στάλθηκαν τα δικαιολογητικά για την πρώτη παρτίδα των επιχειρηματιών ενώ μέσα στις επόμενες μέρες θα λήξει και η προθεσμία που δόθηκε για όσους δεν πρόλαβαν.

Εκτιμάται ότι οι επιχειρηματίες που δικαιούνται αποζημίωσης ανέρχονται σε 66 και είναι εκείνοι που σύμφωνα με τα κλιμάκια καταγραφής των ζημιών πληρούσαν τις προϋποθέσεις που όριζαν οι νόμοι, όταν διεξήχθη ο έλεγχος αμέσως μετά την πλημμύρα.

Θα πρέπει να επισημανθεί πως η διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων σε επιχειρήσεις του νησιού μας που επλήγησαν από τις πλημμύρες που είχαν σημειωθεί στο νησί το 2013, ξεκίνησε μετά την παρέλευση τριών ετών, όμως το ύψος του ποσού που θα καταβληθεί, ανέρχεται μόλις στο 30% της ζημιάς που κατέγραψαν οι ειδικοί.

Υπενθυμίζεται ότι με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, η οποία κοινοποιήθηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, καθορίστηκαν τα δικαιολογητικά τα οποία έπρεπε να κατατεθούν μέχρι τις 10 Νοεμβρίου προκειμένου να ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στις επιχειρήσεις.

Για το θέμα υπήρξε έντονο ενδιαφέρον της περιφερειακής αρχής και ασκήθηκαν πιέσεις στα εμπλεκόμενα υπουργεία από τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που υπήρξε για την αποκατάσταση των πληγέντων.

  Προηγήθηκαν επίσης συνεχείς επαφές του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη, Φίλιππου Τριομμάτη με τα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, για τον καθορισμό και την επίσπευση της ολοκλήρωσης των διαδικασιών χορήγησης των αποζημιώσεων.