Σε... γκρίζες ζώνες η υπόθεση της αναστολής του αυξημένου ΦΠΑ για τη Ρόδο

Σε... γκρίζες ζώνες η υπόθεση της αναστολής του αυξημένου ΦΠΑ για τη Ρόδο

Σε... γκρίζες ζώνες η υπόθεση της αναστολής του αυξημένου ΦΠΑ για τη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 411 ΦΟΡΕΣ

Ο απόηχος των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στα Δωδεκάνησα

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα για την επαναφορά των χαμηλών συντελεστών του ΦΠΑ για Ρόδο και Κάρπαθο παρά το γεγονός ότι τις δηλώσεις και τις εξαγγελίες που έκανε ο Πρωθυπουργός από τη Νίσυρο, δεν προέκυψε ξεκάθαρα κάτι τέτοιο.

Σε γενικές γραμμές όμως, δήμαρχος Ρόδου και Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για ένα τέτοιο γεγονός, και σημείωσαν ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

Το μεγάλο ζητούμενο πάντως, για τις νησιωτικές μας κοινωνίες, είναι (εκτός της αναστολής του αυξημένου ΦΠΑ) αν και πότε θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται όλες οι υπόλοιπες εξαγγελίες. Κι αυτή η επιφύλαξη, πηγάζει βέβαια από το γεγονός, ότι οι νησιώτες, γνωρίζουν πολύ καλά ότι από τις εξαγγελίες μέχρι την εφαρμογή αυτών των πολιτικών, μεσολαβεί ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα στο οποίο τις περισσότερες φορές, «εξαφανίζονται» όλα όσα έχουν σχεδιαστεί και αποφασιστεί.

Τέτοιου είδους μέτρα άλλωστε και σχεδιασμοί έχουν γίνει πολλές φορές στο παρελθόν αλλά δυστυχώς έχουν μείνει στα... χαρτιά.

Για... χάντρες και καθρεφτάκια μιλά η ΝΟ.Δ.Ε Δωδεκανήσου
Για σόου του πρωθυπουργού στη Νίσυρο κάνει λόγο η Νομαρχιακή Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες.
Σημειώνεται ότι ο άνθρωπος που παρέδωσε με μεγάλη ευκολία τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ στους δανειστές, έρχεται τώρα να εξαγγείλει «μεγαλόψυχα» την αναβολή εκτέλεσης της ποινής, στην οποία ο ίδιος μας καταδίκασε.

Τονίζεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση:
« Έκπληκτοι οι Δωδεκανήσιοι, παρακολούθησαν το επικοινωνιακό show του κ. Τσίπρα στη Νίσυρο. Ο στυγνός εκτελεστής της νησιωτικότητας, υπερασπίστηκε νησιωτικές πολιτικές για τις ανάγκες της κακοπαιγμένης θεατρικής παράστασης.
Ο άνθρωπος που παρέδωσε με μεγάλη ευκολία τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στους δανειστές, εξήγγειλε "μεγαλόψυχα" την αναβολή εκτέλεσης της ποινής, στην οποία ο ίδιος μας καταδίκασε.

Θλιβερός και προκλητικός ο απερχόμενος πρωθυπουργός της χώρας, πιστεύει ότι οι Δωδεκανήσιοι στερούνται μνήμης και κρίσης.
Την εφιαλτική καθημερινότητα που βιώνουν σε όλα τα επίπεδα οι νησιώτες, δε μπορείτε να την κρύψετε κάτω από το χαλί κύριε Τσίπρα.

Οι πολιτικές σας στην οικονομία, στην υγεία, στην παιδεία, στο μεταναστευτικό έχουν αφήσει ανεξίτηλα σημάδια απόγνωσης και απελπισίας στους Ακρίτες του Αιγαίου.
Οι φτηνές παραστάσεις με εγκάθετους χειροκροτητές δεν σώζουν ούτε εσάς ούτε τον κυβερνητικό σας εταίρο.
Εξάλλου, δεύτερη φορά "αυταπάτη" δεν τιμά τον πρωθυπουργό της χώρας .

Συνεχίστε την προσπάθεια απόδρασής σας.
Οι Δωδεκανήσιοι γνωρίζουν καλά την πραγματικότητα.
Τώρα πια δεν υπάρχει η δικαιολογία της άγνοιας, της ανοχής ή της δοκιμής.
Το κόστος αυτό το έχουμε πληρώσει και συνεχίζουμε να το πληρώνουμε πανάκριβα.
Η πολιτική σας κλεψύδρα κ. Τσίπρα αδειάζει.
Τώρα πια γνωριζόμαστε καλά ....

Ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος
«Χθες ήταν μια καλή ημέρα, μια όμορφη ημέρα για τα νησιά μας».
Αυτό δήλωσε στην ΕΡΤ Ρόδου ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, με αφορμή τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την ελάφρυνση και την ενίσχυση των νησιών.

«Από την πρώτη μέρα της θητείας μας ως περιφερειακή αρχή, ανέφερε, θέσαμε τη νησιωτικότητα σε πρωταρχική θέση, τη θεμελιώδη αρχή πάνω στην οποία βασίζονται και κινούνται όλες οι δράσεις, οι πρωτοβουλίες, οι διεκδικήσεις μας.
Από τη Νίσυρο, έγινε ένα πρώτο μεγάλο βήμα.
Είναι ένα πρώτο, απτό αποτέλεσμα των αγώνων μας. Όμως, μέχρι την πλήρη κατάκτηση του περιεχομένου της έννοιας «νησιωτικότητα», ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς».

Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, τονίζοντας ότι από τα 30 μέτρα τα πιο σημαντικά είναι η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ και το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων.
«Το γεγονός ότι κάνουμε βήματα μπροστά, είπε, μας δίνει δύναμη για τη συνέχεια», προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να είμαστε μεμψίμοιροι.


Ο υφυπουργός κ. Νεκτάριος Σαντορινιός
Σε δήλωσή του ο κ. Σαντορινιός επισημαίνει μεταξύ άλλων:
«Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Νίσυρο- η πρώτη Έλληνα Πρωθυπουργού- είναι ιστορική, όχι μόνο για την Δωδεκάνησο αλλά και για όλα τα νησιά της Ελλάδας. Από την αναστολή της κατάργησης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ για τα νησιά που επωμίστηκαν τις προσφυγικές ροές, την επιδότηση με 50εκ. του ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, τις προσλήψεις στην Υγεία και τον Πολιτισμό για την ενίσχυση των νησιωτικών δομών νησιών, οι πολιτικές ενίσχυσης του ΕΚΑΒ των νησιών, τον εκσυγχρονισμό και την κατασκευή σταδίων σε νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, τα αναπτυξιακά εργαλεία που θα δοθούν στους ΟΤΑ για την ωρίμανση έργων υποδομής, του επανασχεδιασμού του ακτοπλοϊκού δικτύου αλλά και μέχρι τις εξαγγελίες για την ψηφιακή αναβάθμιση των νησιών σε επίπεδο internet και τηλεοπτικού σήματος, αυτή η Κυβέρνηση αποδεικνύει ότι έχει προτεραιότητά της, την ενίσχυση της νησιωτικότητας.

Η σημερινή μέρα, ήταν μια ωραία μέρα για τα νησιά μας. Ανοίχτηκε μπροστά μας ένα μεγάλο έργο, αυτό της έμπρακτης αποκατάστασης των νησιωτών από μια Κυβέρνηση που παρόλο που τηρεί το πλαίσιο της Συμφωνίας που υπέγραψε, εν τούτοις πετυχαίνει και εφαρμόζει ταξικά και εδαφικά μεροληπτικές πολιτικές για όσους έχουν πληγεί βάναυσα και για όσους ήταν ξεχασμένοι, μέχρι τώρα».

Ο Δημήτρης Γάκης
Σε δήλωσή του στη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη Νίσυρο για την παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδίου για τη Νησιωτική Χώρα
«Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σήμερα από τη Νίσυρο, ανοίγουν νέες αναπτυξιακές προοπτικές για τη Δωδεκάνησο. Το κυβερνητικό πρόγραμμα για τη «Νησιωτικότητα» αποδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου, την υπευθυνότητα και τη συνέπεια με την οποία αντιμετωπίζουμε τις σύγχρονες κοινωνικές και αναπτυξιακές προκλήσεις της Νησιωτικής Ελλάδας. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για ν’ αποκτήσουν νόημα και ουσία οι προσδοκίες των νησιωτών για ένα καλύτερο αύριο».

Ο Χαράλαμπος Κόκκινος
Για τον Τσίπρα που με τα... λόγια χτίζει ανώγεια και κατώγεια, κάνει αναφορά ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κος Χαράλαμπος Κόκκινος.
Στην ανακοίνωσή του σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «οι νέες υποσχέσεις -προεκλογικού χαρακτήρα- από τη Νίσυρο, δεν πείθουν κανέναν και δεν καλύπτουν τη δίχρονη απουσία νησιωτικών πολιτικών και τις ακάλυπτες πολιτικές επιταγές που μοίρασε αφειδώς η κυβέρνησή του στους Έλληνες τα τελευταία δύο (2) χρόνια.

Η παρουσία του πρωθυπουργού, του κυβερνητικού κλιμακίου και των συνοδών - χειροκροτητών του, απογοήτευσε τους νησιώτες μας και ήταν κατώτερη των προσδοκιών τους.» Οι νησιώτες – καταλήγει - ξέρουν κ. πρωθυπουργέ ότι με τα λόγια «χτίζεις ανώγια και κατώγια»…
Θέλουν αποτέλεσμα και οι νησιωτικές πολιτικές να γίνουν πράξη. Φτάνουν τα λόγια και οι υποσχέσεις!»


ΤΟ ΚΚΕ
Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Νίσυρο:
«Τη στιγμή που τα λαϊκά στρώματα των νησιών υποφέρουν από την ανεργία, τη φοροεπιδρομή και τη σκληρή επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
Που οι εξαντλημένοι, από την καλοκαιρινή περίοδο, ξενοδοχοϋπάλληλοι βρίσκονται τώρα άνεργοι και χωρίς επίδομα.

Που oι συνεχιζόμενες περικοπές στις κρατικές δαπάνες δημιουργούν επικίνδυνες ελλείψεις στην Υγεία και μεγάλα προβλήματα στην Εκπαίδευση.
Που τα περισσότερα νησιά βρίσκονται, για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποκλεισμένα από την υπόλοιπη χώρα και το κόστος της μεταφοράς είναι δυσβάστακτο. Ενώ η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη, με την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση μεγάλων αεροδρομίων και λιμανιών.

Που αρκετά νησιά έχουν μετατραπεί σε χώρο διπλού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών από την απάνθρωπη και επικίνδυνη πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης.
Που στο Αιγαίο περιπολεί, καλεσμένο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το επικίνδυνο - για τους λαούς και τα κυριαρχικά δικαιώματα - ΝΑΤΟ.

Την ίδια στιγμή και για όλα τα παραπάνω, που καίνε το λαό των νησιών, ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτε ουσιαστικό, αντίθετα, έδωσε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, ενώ η λεγόμενη νησιωτική πολιτική του περιέχει δέσμη μέτρων με νέα "δώρα" για τους εφοπλιστές και τους μεγάλους επιχειρηματίες.

Η αναστολή της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ για ορισμένα νησιά, εκτός του ότι είναι προσωρινή, η κυβέρνηση τη συνδέει με τη συνέχιση της απαράδεκτης κατάστασης του εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών. Αυτή η συσχέτιση είναι απαράδεκτη».

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο