Η Παρουσία ως το Καλύτερο Δώρο Χριστουγέννων

Η Παρουσία ως το Καλύτερο Δώρο Χριστουγέννων

Η Παρουσία ως το Καλύτερο Δώρο Χριστουγέννων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 472 ΦΟΡΕΣ

Σε όλους αξίζει να ανήκουν. Είναι στη φύση μας να επιζητούμε την αποδοχή. Από τους γονείς, την οικογένεια, τους συνομήλικους, τους συναδέλφους, την κοινωνία.

Τις ημέρες των Χριστουγέννων το συναίσθημα αυτό γίνεται εντονότερο, είτε λόγω της αναθέρμανσής των κοινωνικών σχέσεων, είτε της απουσίας τους.

Βλέπετε η ανάγκη αποδοχής συμπληρώνεται από την ανάγκη προσφοράς. Αυτή είναι η εξελικτικά και υπαρξιακά δομημένη ανταλλαγή αγαθών στο επίκεντρο του ψυχισμού του ανθρώπου.

Δυστυχώς κάποιοι λόγω αδυναμίας, άλλοι λόγω αμέλειας, μένουν αμέτοχοι σε αυτό το πανανθρώπινο μυστήριο κοινωνίας που πάντα αποκαλύπτεται αυτές τις ημέρες.

Ο χαρακτηρισμός Θείο Δράμα είθισται να χαρακτηρίζει τα πάθη του Ιησού το Πάσχα. Ταιριάζει όμως και στα Χριστούγεννα. Πώς αλλιώς θα χαρακτήριζε κανείς τη σκηνή της Γέννησης του Θεανθρώπου, μακριά από την οργανωμένη ανθρώπινη κοινωνία σε μια ταπεινή φάτνη στη μέση του πουθενά; Εκεί όπου μόνοι μάρτυρες και προσκυνητές της Ελπίδας του κόσμουέμελλε να είναι απλοί βοσκοί και τεχνίτες, ξένοι οδοιπόροι, άλογα ζωντανά και ο έναστρος ουρανός;

Το μυστικό βρίσκεται στα δώρα που ανταλλάσσουμε αυτές τις ημέρες. Όχι τόσο στην τιμή ή την χρήση τους, παρά στην υποκειμενική τους αξία η οποία συνήθως βρίσκεται σε αναντιστοιχία με την υλική. Όπως ένα χρηματικό ποσό δεν έχει την ίδια αξία για όλους τους ανθρώπους ή ένα χρήσιμο εργαλείο είναι χρήσιμο μόνο για εκείνον που το χρειάζεται, έτσι και τα ουσιαστικότερα δώρα παίρνουν αξία από τον άχρονο τόπο που πιάνουν στις καρδιές των ανθρώπων. Άχρονο γιατί άπαξ και βρουν τον αποδέχτη τους μένουν στη μνήμη ανεξίτηλα ενώ κάνουν και τόπο να χωρέσουν όλα εκείνα τα άυλα που δίνουν τελικά νόημα στις ζωές μας.

Απλούστερο και ίσως σπουδαιότερο από όλα τα δώρα, αλλά συχνά το δυσκολότερο να προσφέρει κανείς, είναι η ίδια η Παρουσία του. Η Παρουσία του στις χαρές και τις λύπες των συνανθρώπων του αλλά και, εξίσου αναγκαία, σε όλες εκείνες τις ενδιάμεσες στιγμές και ημέρες όπου το νόημα χάνεται, ιδίως δίχως την αυτό-επιβεβαίωση στα μάτια του Άλλου.

Η Παρουσία είναι το καλύτερο αντίδοτο στην μεγαλύτερη ασθένεια των καιρών, στο ισχυρότερο διαλυτικό των κοινωνιών: τη Μοναξιά. Της παγερής πλάνης ότι δεν ανήκεις, ότι είσαι μόνος. Για πολλούς έχοντες από εμάς, η μοναξιά είναι παράγωγο καθημερινών σπουδαιοφανών απασχολήσεων, υποχρεώσεων και διακρίσεων. Για άλλους έντιμους συνανθρώπους μας, όπου η αξιοπρέπεια είναι το μόνο βιός που τους απομένει, η μοναξιά και η απομόνωση είναι καθημερινότητα.

Το τραγικότερο σε αυτή την πραγματικότητα είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις ανθρώπων, η μοναξιά αργά ή γρήγορα κοστίζει σε όλους το ίδιο σκοτάδι. Το ευοίωνο είναι ότι η μοναξιά είναι σαν το σκοτάδι. Λίγο φως αρκεί για να παύσει να υπάρχει.

Το ίδιο και ο μοναχικός άνθρωπος, σαν ένα σβηστό κερίμπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε πεσμένο, ξεχασμένο. Δώστε του λόγο να είναι όρθιο και αναμμένο, κι όλο το σκοτάδι του κόσμου δεν θα μπορεί να το σβήσει, ενώ από τη φλόγα του θα μπορούν να ανάψουν κι αμέτρητα άλλα.

Εμείς αποφασίσαμε, με την πολύτιμη βοήθεια Συμπολιτών μας,αυτά τα Χριστούγεννα να στρώνουμε ως Δώρο γιορτινό τραπέζι στο μεζεδοπωλείο ΙππόΓαστρο του Συλλόγου Προστασίας των Αλόγων της Ρόδου «Φαέθων», και να προσκαλέσουμε όλους όσους έχουν πεθυμήσει να βιώσουν λίγο βαθύτερα το νόημα των ημερών. Για εκείνους που θέλουν να γευματίσουν σε μεγαλύτερο οικογενειακό τραπέζι εκείνη την ημέρα. Για αυτούς που έτυχε να μην έχουν κάποιον για συντροφιά την 25η. Για όσους τους λείπουν οι δικοί τους. Για εκείνους που η αξιοπρέπεια δεν τους επιτρέπει να δείξουν την ανάγκη τους. Και για όλους εκείνους που απλά νιώθουν την ανάγκη να είναι Παρόντες.

Ανήμερα τα Χριστούγεννα, σβήνουμε τη μοναξιά γευματίζοντας δίπλα σε φάτνη αλόγων και κοινωνούμε την καρδιά του Ανθρώπου, το χωματένιο αλώνι και αρχέτυπο τραπέζης όπου οι αποταμιεύσεις αντέχουν στον χρόνο, ορθώνουν προμαχώνες απέναντι στον Χειμώνα, και εγκυμονούν Θαύματα.

Επικοινωνήστε και βοηθήστε μας να μην αφήσουμεκανέναν να κάνει Χριστούγεννα μόνος.

Φιλότιμο Ίδρυμα

6943913393

info@philotimo.org

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο