Τροποποιείται ο κανονισμός κοινοχρήστων στους πεζόδρομους της Ρόδου

Τροποποιείται ο κανονισμός κοινοχρήστων στους πεζόδρομους της Ρόδου

Τροποποιείται ο κανονισμός κοινοχρήστων στους πεζόδρομους της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1451 ΦΟΡΕΣ

Εγκρίθηκαν οι αλλαγές από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής για τις οδούς Δ. Θεοδωράκη και Καρπάθου

Τροποποιείται σε αρκετά σημεία του ο κανονισμός κοινοχρήστων χώρων που εφαρμόζεται για τους πεζόδρομους στις οδούς Δημητρίου Θεοδωράκη και Καρπάθου στην πόλη της Ρόδου.

Το θέμα συζητήθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση της επιτροπής ποιότητας ζωής μετά από αίτημα της δημοτικής κοινότητας Ρόδου, η οποία έχει πάρει και σχετική απόφαση.

Η επιτροπή συζήτησε το θέμα και αποφάσισε ομόφωνα να το εισηγηθεί θετικά σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για να παρθεί και η τελική απόφαση για την τροποποίηση.

Μάλιστα ζητήθηκε να τεθεί και η προϋπόθεση τοποθέτησης πυροσβεστικών κρουνών για λόγους πυροπροστασίας κατά μήκος της οδού Δημητρίου Θεοδωράκη σε όσα σημεία κριθεί απαραίτητο καθ’ υπόδειξη της ΠΥΡ και της ΔΕΥΑΡ.

Ο πρόεδρος της επιτροπής αντιδήμαρχος Γιώργος Κακούλης αναφερόμενος στο θέμα είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Eπειδή οι χρήσεις στην περιοχή μετατρέπονται από εμπορικές σε υγειονομικού ενδιαφέροντος με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό, οι χωροθετημένοι κοινόχρηστοι χώροι δεν είναι πλέον επαρκείς, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προστριβές μεταξύ των επιχειρηματιών και διενέξεις με τις Υπηρεσίες για τον προσδιορισμό του κοινόχρηστου χώρου που θα αντιστοιχεί σε κάθε κατάστημα.

Με τον ισχύοντα Κανονισμό προβλέπεται ότι σε κάθε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (Κ.Υ.Ε.) αντιστοιχεί υποχρεωτικά μια θέση (3,00 μ. x 3,00 μ.) και κατ' εξαίρεση μια δεύτερη που χορηγείται μόνο για το τρέχον έτος σε περίπτωση που μέχρι τις 31 Ιανουαρίου έχουν υποβληθεί λιγότερες αιτήσεις σε σχέση με τις προσφερόμενες θέσεις.

Το γεγονός αυτό όμως δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, δεδομένου του πλήθους των καταστημάτων σε συνδυασμό με τον περιορισμένο αριθμό των ενοικιαζόμενων θέσεων. Επίσης, παρατηρείται το φαινόμενο όλα τα Κ.Υ.Ε. να δικαιούνται την ίδια επιφάνεια κοινόχρηστου χώρου, ανεξαρτήτως του μήκους της πρόσοψης και της επιφάνειας του καταστήματος.

Η Υπηρεσία μας, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την παραπάνω κατάσταση αλλά και να περιορίσει την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, προχώρησε στη σύνταξη μελέτης τροποποίηση της υφιστάμενης χωροθέτησης, προτείνοντας μια ενιαία ζώνη στο μέσον των πεζόδρομων που θα έχει πλάτος 4,00 μ.

Επί της ζώνης αυτής θα παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος σε κάθε Κ.Υ.Ε. που θα αντιστοιχεί στην προβολή της πρόσοψης του επί το μισό πλάτος της ζώνης, δηλ.: παραχωρούμενος χώρος= (προβολή πρόσοψης) x 2,00 μ.

Κάθε τέτοιο τμήμα θα παραχωρείται αυτοδίκαια και κατ' αποκλειστικότητα στο Κ.Υ.Ε. στου οποίου την πρόσοψη αντιστοιχεί. Επιπρόσθετα, θα προβλέπεται και η δυνατότητα ενοικίασης επιπλέον κοινόχρηστου χώρου, εφόσον αυτός είναι όμορος και σε συνέχεια με τον κατ' αποκλειστικότητα αυτοδικαίως παραχωρηθέντα στο Κ.Υ.Ε. και με κριτήρια (αν οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότεροι του ενός): α) την εντός αιθούσης καθαρή επιφάνεια ισογείου για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων (δεν θα λαμβάνονται υπόψη οι επιφάνειες που βρίσκονται σε όροφο ή άλλους χώρους) όπως αυτή προσδιορίζεται στην άδεια λειτουργίας του καταστήματος και β) την πρόσοψη του καταστήματος.

Θεωρούμε ότι με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ένας πιο δίκαιος κι αντικειμενικός τρόπος παραχώρησης που θα περιορίσει τις προστριβές, αφού αφενός μεν κάθε Κ.Υ.Ε. θα έχει την αποκλειστική χρήση του χώρου που αντιστοιχεί στην προβολή της πρόσοψής του, αφετέρου δε για την παραχώρηση επιπλέον κοινόχρηστου χώρου τίθενται κριτήρια πρόσοψης κι επιφάνειας όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

Επιπρόσθετα, η ανάγκη τροποποίησης των παραχωρούμενων κοινόχρηστων χώρων κρίνεται επιβεβλημένη δεδομένου ότι η μαζική αλλαγή χρήσης των καταστημάτων σε υγειονομικού ενδιαφέροντος από εμπορικά που ως επί το πλείστον ήταν την εποχή υλοποίησης της μελέτης πεζοδρόμησης των οδών, απαιτεί την επικαιροποίηση – προσαρμογή της μορφής των πεζόδρομων αυτών στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις».

Η απόφαση που πάρθηκε έχει ως εξής:

Δημ. Θεοδωράκη
Καθορίζεται ζώνη ενοικιαζόμενου κοινόχρηστου χώρου σ' όλο το ανάπτυγμα στο μέσον του πεζόδρομου, συνολικού πλάτους 4,00 μ., για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων.

Η παραχώρηση του κοινόχρηστου χώρου προσδιορίζεται - οριοθετείται από την οδό Αλεξ. Παπάγου και καταλήγει στην οδό Γαλλίας (πλατεία Κύπρου) και διακόπτεται στην συμβολή της οδού Δημ. Θεοδωράκη με την οδό Καρπάθου.

Απαγορεύεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στα τμήματα πλάτους 1,50 μ. που βρίσκονται ένθεν και ένθεν του παρτεριού στη συμβολή του πεζόδρομου με την οδό Κ. Παλαμά, καθώς και σε λωρίδα πλάτους 2,00 μ. περίπου στο μέσον του τμήματος του πεζόδρομου που βρίσκεται μεταξύ Καρπάθου και Γαλλίας, προκειμένου να αποτελούν ελεύθερα σημεία διέλευσης (ανοίγματα) επί της ζώνης παραχώρησης για την κίνηση πεζών από την μια πλευρά του πεζόδρομου προς την άλλη.

Οι διελεύσεις αυτές αποτελούν κοινόχρηστους χώρους κυκλοφορίας των πεζών για την ενοποίηση των ελεύθερων χώρων που δημιουργούνται και στις δύο πλευρές επί της οικοδομικής γραμμής των κτιρίων, με πλάτος περί τα 2,50 μ. από την ενοικιαζόμενη ζώνη και σ' όλο το ανάπτυγμα του πεζόδρομου, προστατεύοντας με αυτό τον σχεδιασμό την εμπορική αξία κάθε είδους καταστημάτων και διευκολύνοντας την πεζή διέλευση κυκλοφορίας σε κατοικίες και Υπηρεσίες, σύμφωνα με τα ισχύοντα.

Αποκλειστικό δικαίωμα παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου επί της ζώνης αυτής έχουν τα κάθε είδους καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (Κ.Υ.Ε.), που θα αντιστοιχεί στην προβολή της πρόσοψής τους επί το μισό πλάτος της ζώνης, δηλ.: (προβολή πρόσοψης) x 2,00 μ.

Επίσης, με τον ίδιο τρόπο καθορίζονται και τα τμήματα επί της ζώνης του κοινόχρηστου χώρου που αντιστοιχούν στις προβολές κάθε άλλου είδους χρήσεων που λειτουργούν και δραστηριοποιούνται επί του πεζόδρομου (π.χ. εμπορικών καταστημάτων, Δημοσίων Υπηρεσιών, κεντρικών εισόδων πολυκατοικιών κ.τλ.

Οποιαδήποτε σταθερή κατασκευή (π.χ. παγκάκια, τσιμεντένια καθίσματα κ.τ.λ.) που βρίσκεται εντός πλάτους 3,50 μ. από τα κτίσματα εκατέρωθεν της οδού θα απομακρυνθεί, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση, με άμεση εκκένωση του χώρου, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Η σκίαση των χώρων θα γίνεται με ξύλινες ομπρέλες από καραβόπανο (χωρίς πάκτωση επί του πεζόδρομου) με χρώμα συμβατό με το παραδοσιακό τμήμα της πόλης, που θα καλύπτουν επιφάνεια το πολύ ίση με αυτή του παραχωρούμενου κοινόχρηστου χώρου, χωρίς να φέρουν διαφημιστικά μηνύματα ή επιγραφές και κατά το δυνατόν ομοίου τετραγωνικού σχήματος (π.χ. 2,00 μ. x 2,00 μ. ή 4,00 μ. x 4,00 μ.).

Εντός του παραχωρούμενου κοινόχρηστου χώρου απαγορεύεται η τοποθέτηση πινακίδων, ταμπελών, κάδων και γενικά οποιουδήποτε είδους αντικειμένων πέραν των τραπεζοκαθισμάτων και ομπρελών.

Η οριοθέτηση των ενοικιαζόμενων κοινόχρηστων χώρων θα πραγματοποείται σύμφωνα με την υπό σύνταξη αρχιτεκτονική μελέτη που εκπονείται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου που θα καθορίζει τη μορφή, τις διαστάσεις και τα υλικά των διαχωριστικών. Απαγορεύεται αυστηρά η τοποθέτηση οποιασδήποτε άλλης κατασκευής, κινητής ή σταθερής, εντός του παραχωρούμενου κοινόχρηστου χώρου (βάθρα, κάγκελα, πακτωμένα καθίσματα/τραπέζια/ομπρέλες κ.τ.λ.), η δε διαπίστωση της παράβασης αυτής θα τιμωρείται με αφαίρεση της άδειας ενοικίασης του κοινόχρηστου χώρου και την επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων.».

Καρπάθου
Καθορίζεται ζώνη ενοικιαζόμενου κοινόχρηστου χώρου σ' όλο το ανάπτυγμα στο μέσον του πεζόδρομου, συνολικού πλάτους 4,00 μ., για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων.

Η παραχώρηση του κοινόχρηστου χώρου προσδιορίζεται - οριοθετείται από την οδό Αλεξ. Παπάγου και καταλήγει στην οδό Αβέρωφ και διακόπτεται στην συμβολή της οδού Καρπάθου με την Δημ. Θεοδωράκη. Απαγορεύεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο τμήμα πλάτους 3,60 μ. που βρίσκεται στην προβολή της Στοάς Ροίκου επί της παραχωρούμενης ζώνης, προκειμένου να αποτελεί ελεύθερο σημείο διέλευσης (άνοιγμα) για την κίνηση πεζών από την μια πλευρά του πεζόδρομου προς την άλλη.

Η διέλευση αυτή αποτελεί κοινόχρηστο χώρο κυκλοφορίας των πεζών για την ενοποίηση των ελεύθερων χώρων που δημιουργούνται και στις δύο πλευρές επί της οικοδομικής γραμμής των κτιρίων, με πλάτος περί τα 3,50 μ. από την ενοικιαζόμενη ζώνη και σ' όλο το ανάπτυγμα του πεζόδρομου, προστατεύοντας με αυτό τον σχεδιασμό την εμπορική αξία κάθε είδους καταστημάτων και διευκολύνοντας την πεζή διέλευση κυκλοφορίας σε κατοικίες και Υπηρεσίες, σύμφωνα με τα ισχύοντα.

Αποκλειστικό δικαίωμα παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου επί της ζώνης αυτής έχουν τα κάθε είδους καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (Κ.Υ.Ε.), που θα αντιστοιχεί στην προβολή της πρόσοψης τους επί το μισό πλάτος της ζώνη, δηλ. : (προβολή πρόσοψης) x 2,00 μ.

Επίσης, με τον ίδιο τρόπο καθορίζονται και τα τμήματα επί της ζώνης του κοινόχρηστου χώρου που αντιστοιχούν στις προβολές κάθε άλλου είδους χρήσεων που λειτουργούν και δραστηριοποιούνται επί του πεζόδρομου (π.χ. εμπορικών καταστημάτων, Δημοσίων Υπηρεσιών, κεντρικών εισόδων πολυκατοικιών κ.τ.λ.).

Σε περίπτωση που εντός του καθορισμένου παραχωρούμενου κοινόχρηστου χώρου υφίστανται παγκάκια ή καθίσματα, αυτά θα απομακρύνονται με επιβάρυνση του μισθωτή μετά από σχετική αίτηση στην Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού η οποία θα ενημερώνει τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Η σκίαση των χώρων θα γίνεται με ξύλινες ομπρέλες από καραβόπανο (χωρίς πάκτωση επί του πεζόδρομου) με χρώμα συμβατό με το παραδοσιακό τμήμα της πόλης, που θα καλύπτουν επιφάνεια το πολύ ίση με αυτή του παραχωρούμενου κοινόχρηστου χώρου, χωρίς να φέρουν διαφημιστικά μηνύματα ή επιγραφές και κατά το δυνατόν ομοίου τετραγωνικού σχήματος (π.χ. 2,00 μ. x 2,00 μ. ή 4,00 μ. x 4,00 μ.).

Εντός του παραχωρούμενου κοινόχρηστου χώρου απαγορεύεται η τοποθέτηση πινακίδων, ταμπελών, κάδων και γενικά οποιουδήποτε είδους αντικειμένων πέραν των τραπεζοκαθισμάτων και ομπρελών.

Ηοριοθέτηση των ενοικιαζόμενων κοινόχρηστων χώρων θα πραγματοποείται σύμφωνα με την υπό σύνταξη αρχιτεκτονική μελέτη που εκπονείται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου που θα καθορίζει τη μορφή, τις διαστάσεις και τα υλικά των διαχωριστικών. Απαγορεύεται αυστηρά η τοποθέτηση οποιασδήποτε άλλης κατασκευής, κινητής ή σταθερής, εντός του παραχωρούμενου κοινόχρηστου χώρου (βάθρα, κάγκελα, πακτωμένα καθίσματα/τραπέζια/ομπρέλες κ.τ.λ.), η δε διαπίστωση της παράβασης αυτής θα τιμωρείται με αφαίρεση της άδειας ενοικίασης του κοινόχρηστου χώρου και την επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων.».

Διαβάστε ακόμη

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο

Ιακ. Γρύλλης: «Επιχειρείται η ηθική και οικονομική εξόντωσή μου»

54 προσλήψεις από τον δήμο Ρόδου για την προστασία των δασών

Απαγορεύεται η διέλευση και παραμονή στις δασικές περιοχές τις νυκτερινές ώρες

Επίθεση Γ. Νικητιάδη στη ΝΔ για το ακτοπλοϊκό Καρπάθου-Κάσου σε συζήτηση με τον Γ. Παππά στη Βουλή

Αύριο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον Αθανάσιο Κούτσια