Αθωώθηκαν οι δύο Σύριοι για το ναυάγιο στην Καλόλιμνο

Αθωώθηκαν οι δύο Σύριοι  για το ναυάγιο στην Καλόλιμνο

Αθωώθηκαν οι δύο Σύριοι για το ναυάγιο στην Καλόλιμνο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 207 ΦΟΡΕΣ

Είχε ως αποτέλεσμα να πνιγούν 35 άνθρωποι

Αθώοι κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου δύο Σύριοι ηλικίας 24 και 59 ετών οι οποίοι κατηγορούνταν για το ναυάγιο που είχε προκληθεί πριν από ένα χρόνο κοντά στην Καλόλιμνο και είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο στα παγωμένα νερά του Αιγαίου, 35 άνθρωποι!

Σε βάρος των δύο Σύριων είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για πρόκληση ναυαγίου, μεταφορά παράτυπων μεταναστών στη χώρα μας αλλά και παράνομη είσοδο στη χώρα.

Τελικά χθες το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης κ.κ. Παναγιώτη Αβρίθη και Σάββα Παυλίδη αθώωσε λόγω αμφιβολιών τους Σύριους για τις δύο πρώτες κατηγορίες και τους έκρινε ένοχους για την παράνομη είσοδο στη χώρα μας με το ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτιών και τους επέβαλε ποινή φυλάκισης 6 μηνών με τριετή αναστολή.

Το τραγικό ναυάγιο του ξύλινου ιστιοφόρου σκάφους στο οποίο επέβαιναν τουλάχιστον 67 πρόσφυγες και μετανάστες είχε σημειωθεί στις 4 τα ξημερώματα στις 22 Ιανουαρίου 2016, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της ν. Καλολίμνου.

Για το περιστατικό είχε εκδοθεί ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του Λιμενικού Σώματος στην οποία αναφέρονταν τα εξής: «Για ακόμη μία φορά χτες βράδυ τα αδίστακτα δουλεμπορικά κυκλώματα στοίβαξαν στα τουρκικά παράλια σε εντελώς επισφαλή και αναξιόπλοα σκάφη δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες και οδήγησαν στον άδικο χαμό αθώους συνανθρώπους μας, ακόμη και μικρά παιδιά.»

Όπως αναφέρονταν στην ανακοίνωση πρωινές ώρες της Παρασκευής 22 Ιανουαρίου 2015 το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ενημερώθηκε από το στρατιωτικό παρατηρητήριο για περιστατικό βύθισης ξύλινου ιστιοφόρου σκάφους με άγνωστο αριθμό επιβαινόντων, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Καλολίμνου.

Στην ευρείας κλίμακας επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στην συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) συμμετέχουν πλωτά του Λιμενικού Σώματος., ελικόπτερο Σούπερ-Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και ιδιωτικά σκάφη.

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 35 σοροί (17 γυναίκες, 7 άνδρες και 11 παιδιά) και έχουν περισυλλεγεί 26 άτομα (22 άνδρες και 04 γυναίκες), τα οποία έχουν μεταφερθεί στην Κάλυμνο, καλά στην υγεία τους. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των υπολοίπων επιβαινόντων συνεχίζονται. Ωστόσο δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη ο ακριβής αριθμός τους καθώς κάποιοι κάνουν λόγο για 50 συνολικά άτομα, άλλοι για 70 και άλλοι για 100.

Τελικά σύμφωνα και με το παραπεμπτικό βούλευμα, διεσώθηκαν 24 αλλοδαποί, ενώ τραγικό θάνατο βρήκαν 35 άτομα εκ των οποίων οι 26 αναγνωρίστηκαν από τους οικείους τους.

Διαβάστε ακόμη

Συνελήφθη 20χρονος στη Ρόδο για επικίνδυνη οδήγηση και βία κατά αστυνομικών

45χρονος συνελήφθη στη Ρόδο για κλοπή τραπεζικής κάρτας

Θα δικαστεί 39χρονος που μετέφερε ηρωίνη και μεθαδόνη

37 δενδρύλλια κάνναβης καλλιεργούσαν 31χρονος και 22χρονη σε αυτοσχέδια θερμοκήπια στην Κάλυμνο

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»

Εντοπισμός αλλοδαπών και σύλληψη των διακινητών τους μετά από καταδίωξη στην Τήλο

Συνελήφθη 22χρονος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο

Καταδικάστηκε 53χρονος Βούλγαρος που εξαπάτησε υπάλληλους ανταλλακτηρίων