Βιβλιοπεριπέτειες στη Ρόδο: Εκπαιδευτικές δράσεις και εργαστήρια για παιδιά και εφήβους

Βιβλιοπεριπέτειες στη Ρόδο: Εκπαιδευτικές δράσεις και εργαστήρια για παιδιά και εφήβους

Βιβλιοπεριπέτειες στη Ρόδο: Εκπαιδευτικές δράσεις και εργαστήρια για παιδιά και εφήβους

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 502 ΦΟΡΕΣ

Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του Δ.Ο.Π.Α.Ρ. συνεχίζει για 6η συνεχόμενη χρονιά το ποικίλο και σύνθετο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με τίτλο «Βιβλιοπεριπέτειες», που κάθε χρόνο βρίσκει τεράστια απήχηση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς σχολείων όλου του νησιού της Ρόδου.

Οι «Βιβλιοπεριπέτειες» για το 2017 θα πραγματοποιηθούν από 1 Φεβρουαρίου έως 2 Απριλίου (Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου) με θεματικό άξονα: “Προφορική Παράδοση: Παραμύθια – Θρύλοι – Μύθοι”, στο πλαίσιο του 2ου κύκλου της διεθνούς δράσης με τίτλο “Λογοτεχνικές Διαδρομές: Ελλάδα – Ιταλία”. Φέτος λοιπόν σχεδιάστηκε ένας κύκλος δράσεων με επίκεντρο την Παράδοση, την αλυσίδα που συνδέει τις γενιές μεταξύ τους!!! Με την Παράδοση χάσμα δεν υπάρχει!!!

Τα παραμύθια είναι παράθυρα στον κόσμο, αγαπητά και στα παιδιά και στους ενήλικες. Είναι διαχρονικά γιατί βοηθούν τα παιδιά να ξεπεράσουν τους μύχιους φόβους τους, να παρηγορηθούν, να επιστρατεύσουν δυνάμεις για τον αγώνα της ενηλικίωσης, της ζωής και της αντίληψης του κόσμου.

Σκοπός του προγράμματος είναι αφενός η γνωριμία με τον μαγικό και γοητευτικό κόσμο του Παραμυθιού, την Τεχνική και τους Συμβολισμούς του και αφετέρου να οδηγήσουμε τα παιδιά να φτιάξουν παραμύθια και ιστορίες που θα τα εκφράζουν και θα έχουν μια αλήθεια γι’ αυτά.

Συγκεκριμένα, οι «Βιβλιοπεριπέτειες» περιλαμβάνουν τις ακόλουθες δράσεις, που έχουν σχεδιαστεί και θα υλοποιηθούν από το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου:

Α) Δημιουργική Γραφή για παιδιά Νηπιαγωγείου, Α΄και Β΄ Δημοτικού
Η φιλόλογος – στέλεχος του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ. κ. Νάνσυ Τρυποσκούφη θα επισκεφτεί νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία του νησιού μας υλοποιώντας Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής. Η διάρκεια κάθε δράσης θα είναι δύο ώρες και θα περιλαμβάνει τα εξής:

Για παιδιά Νηπιαγωγείου
Με αφορμή την ανάγνωση της ιστορίας «Η μαϊμού και η αλεπού» από το βιβλίο «Παραμύθια από τόπους της Μεσογείου» (εκδ. ΠΑΤΑΚΗ) του Μάνου Κοντολέων τα παιδιά μέσα από παιχνίδια με λέξεις, εικόνες και δημιουργικές ασκήσεις θα κατανοήσουν τα βασικά στοιχεία του Παραμυθιού και στη συνέχεια θα δημιουργήσουν τη δική τους Παραμυθοχώρα!!!

Για παιδιά Α΄και Β΄Δημοτικού
Με αφορμή την ανάγνωση της ιστορίας «Η κλέφτρα των ονείρων» (εκδ. ΠΑΤΑΚΗ) από το ομώνυμο βιβλίο της Μαρίας Παπαγιάννη τα παιδιά θα γνωρίσουν τη βασική δομή του Παραμυθιού και μέσα από παιχνίδια έκφρασης και καλλιέργειας της φαντασίας θα μετατρέψουν τη σκέψη τους σε δημιουργικό γραπτό λόγο και εικόνα συνθέτοντας τη δική τους Παραμυθοχώρα!!!

Β) Δημιουργική Γραφή για μαθητές Γ΄και Δ΄ Δημοτικού
Ο βιβλιοθηκονόμος – στέλεχος του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ. κ. Αργύρης Κόσκορος θα επισκεφτεί δημοτικά σχολεία του νησιού μας υλοποιώντας Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής. Η διάρκεια κάθε δράσης θα είναι δύο ώρες και θα περιλαμβάνει τα εξής: Με αφορμή την ανάγνωση της ιστορίας «Ο Κάβουρας» από το βιβλίο «Παραμύθια από τόπους της Μεσογείου» (εκδ. ΠΑΤΑΚΗ) του Μάνου Κοντολέων τα παιδιά θα γνωρίσουν τη βασική δομή του παραδοσιακού Παραμυθιού και μέσα από ασκήσεις με παιγνιώδη χαρακτήρα θα επινοήσουν και θα συνθέσουν τις δικές τους πρωτότυπες ιστορίες.

Γ) Δημιουργική Γραφή για μαθητές Ε΄και ΣΤ΄Δημοτικού
Η φιλόλογος – στέλεχος του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ. κ. Μαρία Σπανού θα επισκεφτεί δημοτικά σχολεία του νησιού μας υλοποιώντας Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής. Η διάρκεια κάθε δράσης θα είναι δύο ώρες και θα περιλαμβάνει τα εξής:

Με αφορμή την ανάγνωση της ιστορίας «Η Στρίγκλα» (εκδ. ΠΑΤΑΚΗ) της Λίλης Λαμπρέλλη τα παιδιά θα γνωρίσουν τα συστατικά και τους συμβολισμούς του μαγικού Παραμυθιού και θα προχωρήσουν στη δημιουργία Παραμυθοσύννεφου με τις δικές τους μαγικές ιστορίες.

Δ) Δημιουργική Γραφή για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου
Η φιλόλογος – στέλεχος του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ. κ. Μαρία Σπανού θα επισκεφτεί γυμνάσια του νησιού μας υλοποιώντας Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής. Η συγκεκριμένη δράση θα περιλαμβάνει τα εξής: Mε αφορμή το βιβλίο της Μαρίας Παπαγιάννη «Παπούτσια με φτερά» (εκδ. ΠΑΤΑΚΗ) οι μαθητές και οι μαθήτριες θα προσεγγίσουν δημιουργικά το βιβλίο και θα γνωρίσουν την ιδιαίτερη τεχνική με την οποία είναι γραμμένο.

Γενικά, τα προγράμματα Δημιουργικής Γραφής καταδεικνύουν ένα διαφορετικό και διασκεδαστικό τρόπο προσέγγισης του κόσμου του βιβλίου με αποτέλεσμα τα παιδιά – αναγνώστες να μετατραπούν σε παιδιά – συγγραφείς.

Δ) Εργαστήρια Λογοτεχνικής Μετάφρασης για εφήβους και μαθητές/τριες της Ε΄ και ΣΤ΄ δημοτικού
Η μεταφράστρια – στέλεχος του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ. κ. Ελευθερία Μπινίκου θα επισκεφτεί Γυμνάσια και Λύκεια του νησιού μας και σε συνεργασία με τα ξενόγλωσσα τμήματα θα πραγματοποιήσει Εργαστήρια Λογοτεχνικής Μετάφρασης.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα μυηθούν στη μεταφραστική δραστηριότητα, η οποία απαιτεί αρετές που διαθέτουν οι έφηβοι, δηλαδή δημιουργικότητα, εκφραστικότητα, πάθος, επιμονή, επικοινωνία, ένστικτο. Μέσα από τα Εργαστήρια Λογοτεχνικής Μετάφρασης τα παιδιά θα ζήσουν μία γοητευτική εμπειρία που θα τους προσφέρει το λογοτεχνικό κείμενο, θα εξασκήσουν το κριτικό τους πνεύμα, θα αναπτύξουν τη φαντασία τους και ταξιδεύοντας από τη μία γλώσσα στην άλλη θα γνωρίσουν καλύτερα τον ξένο πολιτισμό και θα τον εκφράσουν με τα εργαλεία της δικής τους πραγματικότητας.

Τα Εργαστήρια απευθύνονται και σε μαθητές και μαθήτριες της Ε΄ και ΣΤ΄ δημοτικού, που θα ανακαλύψουν με παιγνιώδη τρόπο τη μεταφραστική διαδικασία.

Τα Εργαστήρια Μετάφρασης θα ολοκληρωθούν στις 23 Μαρτίου 2016.

Κατά τη διάρκεια των παραπάνω δράσεων προκηρύσσονται οι εξής Μαθητικοί Διαγωνισμοί:

• Εικαστικός Διαγωνισμός για παιδιά Νηπιαγωγείου

Προκηρύσσεται Διαγωνισμός για μαθητές Νηπιαγωγείου, όπου η κάθε ομάδα που θα συμμετάσχει με αφορμή τον “Μύθο του Δράκου της Ρόδου” θα δημιουργήσει το δικό της τρισδιάστατο Δράκο χρησιμοποιώντας όποιο τρόπο και όποια υλικά θέλει!!! Θα δοθούν τρία Βραβεία και τρεις Έπαινοι.

• 9ος Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής «Μικροί Λογοτέχνες»

- Για μαθητές/τριες Α΄& B΄ τάξεις Δημοτικού
Ακολουθώντας τη βασική δομή του Παραμυθιού (Ήρωας/Ηρωίδα – Στόχος – Ανταγωνιστής – Σύμμαχοι/Βοηθοί) τα παιδιά με τη βοήθεια και την καθοδήγηση του/της εκπαιδευτικού καλούνται να γράψουν τη δική τους ομαδική ιστορία χρησιμοποιώντας όλα τα ακόλουθα στοιχεία: κορώνα, μάγισσα, μπαουλάκι, πεταλούδα. Θα δοθούν τρία Βραβεία και τρεις Έπαινοι σε κάθε τάξη.

- Για μαθητές/τριες Γ’ & Δ΄ τάξεις
Ακολουθώντας τη βασική δομή του Παραμυθιού (Ήρωας/Ηρωίδα – Στόχος – Ανταγωνιστής – Σύμμαχοι/Βοηθοί) τα παιδιά καλούνται να γράψουν τη δική τους ατομική ιστορία χρησιμοποιώντας όλα τα ακόλουθα στοιχεία: δαχτυλίδι, δράκος, ξωτικό, πύργος. Θα δοθούν τρία Βραβεία και τρεις Έπαινοι σε κάθε τάξη.

- Για μαθητές/τριες Ε’ & ΣΤ΄ τάξεις Δημοτικού
Ακολουθώντας τη βασική δομή του Παραμυθιού (Ήρωας/Ηρωίδα – Στόχος – Ανταγωνιστής – Σύμμαχοι/Βοηθοί) τα παιδιά καλούνται να γράψουν τη δική τους ατομική ιστορία χρησιμοποιώντας όλα τα ακόλουθα στοιχεία: αετός, θάλασσα, κλειδί, σμαράγδι. Θα δοθούν τρία Βραβεία και τρεις Έπαινοι σε κάθε τάξη.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των έργων και κειμένων των προαναφερθέντων Διαγωνισμών είναι η 15η Μαρτίου 2017.

• Διαγωνισμός Λογοτεχνικής Μετάφρασης «Μικροί Μεταφραστές» αγγλικής, γαλλικής και γερμανικής γλώσσας για εφήβους Γ΄ Γυμνασίου έως και Γ΄ Λυκείου.

Ο Διαγωνισμός Λογοτεχνικής Μετάφρασης θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ. (Αντιπλοιάρχου Λάσκου 10α), όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες θα διαγωνισθούν στη μετάφραση ενός λογοτεχνικού κειμένου από τα αγγλικά ή γαλλικά ή γερμανικά στην ελληνική γλώσσα (εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να διαγωνιστούν και σε περισσότερες από μία γλώσσες). Τα κείμενα θα επιλεγούν από διακεκριμένους μεταφραστές οι οποίοι θα κάνουν και την αξιολόγηση των γραπτών.

Οι εκπαιδευτικοί με τους μαθητές τους μπορούν να επιλέξουν μία από τις παρακάτω ημερομηνίες, προκειμένου να μεταβούν στις εγκαταστάσεις του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ. και να συμμετάσχουν στο Διαγωνισμό Μετάφρασης:

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου
Παρασκευή 3 Μαρτίου
Παρασκευή 10 Μαρτίου
Παρασκευή 17 Μαρτίου

Εάν επιθυμούν να διαγωνιστούν σε διαφορετικές ημερομηνίες ή υπάρχει υπεράριθμη προσέλευση διαγωνιζομένων κατά τις παραπάνω ημερομηνίες, μπορούν να οριστούν νέες ημερομηνίες κατόπιν συμφωνίας.

Όλες αυτές οι δράσεις θα ολοκληρωθούν σ’ ένα τετραήμερο πανηγυρικών εκδηλώσεων, όπου θα δοθούν τα βραβεία και οι έπαινοι στους διακριθέντες μαθητές των προαναφερθέντων διαγωνισμών στο πλαίσιο του Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου). Φέτος, θα έχουμε την τιμή και τη χαρά να βρίσκονται κοντά μας και κοντά στα παιδιά τρεις σπουδαίοι άνθρωποι στο χώρο της λογοτεχνίας και της μετάφρασης: ο γνωστός και πολυβραβευμένος συγγραφέας Μάνος Κοντολέων, η αγαπημένη συγγραφέας και σπουδαία αφηγήτρια Λίλη Λαμπρέλλη καθώς και η καταξιωμένη συγγραφέας και μεταφράστρια Μαρία Παπαγιάννη.

Για να δηλώσετε συμμετοχή στις δράσεις του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Βιβλιοπεριπέτειες» και για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ.: 22410 32510, 22410 32520 (Αργύρης Κόσκορος, Ελευθερία Μπινίκου, Μαρία Σπανού, Νάνσυ Τρυποσκούφη).

Διαβάστε ακόμη

Επίσκεψη στη Βιομηχανία Αεριούχων Ποτών «ΒΑΠ-Π. Κουγιός ΑΒΕΕ»: Μία εκπαιδευτική ματιά στην τοπική παραγωγή

Τη δράση «MyEU2024 - Συμμετέχω ενεργά στο Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης» φιλοξένησε ο δήμος Ρόδου για μαθητές του νησιού μας

Ψηφιακό σχολείο και φροντιστήριο: Το υβριδικό σύστημα που θα υπάρχει σε απομακρυσμένες περιοχές

Τρία βραβεία σε διεθνή διαγωνισμό απέσπασε ο «Δράκος της Ρόδου»

Πανελλαδικές 2024: Στους 68.851 οι εισακτέοι – Το πρόγραμμα

Στις 4 Ιουνίου οι εξετάσεις ενηλίκων για απόκτηση απολυτηρίου Δημοτικού Σχολείου στην Κάλυμνο

To xρονοδιάγραμμα των εξετάσεων: 20 Μαΐου ξεκινούν στα Λύκεια, 3 Ιουνίου στα Γυμνάσια, από 31 Μαΐου οι Πανελλαδικές στα ΓΕΛ

Δράσεις του 2ου ΕΠΑ.Λ.-Π.ΕΠΑ.Λ. Ρόδου για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων